Vágólapra másolva!
Elképesztő izgalmak után a magyar női kosárlabda-válogatott 73-70-re nyert Litvánia ellen a női Eb-selejtezők nyitányán idegenben. A létfontosságú meccsen többször is vezetett a házigazda litván csapat, de a harmadik negyedben védekezést váltott a magyar csapat, amelyik a végjátékot is jobban bírta. A győzelem azt jelenti, hogy a legnagyobb vetélytárs otthonában sikerült győzni. Folytatás szerdán este Miskolcon Albánia ellen.

Jelentem, hosszas nyomozás után sem sikerült kideríteni, hogy a litvánok miért a jónevű Kedainiai városába hozták a magyarok elleni női Eb-selejtezőt. Mivel a mérkőzésre ingyenes volt a belépés, még csak azt sem lehetett mondani, hogy azért kellett itt rendezni a találkozót, hogy csúcsbevételt produkáljanak.

Azt hiszem, ez a kérdés az örökké megfejthetetlen rejtélyek között marad.

A mérkőzés előtt egyre több szó esett arról, hogy mennyire jó lenne ezt a találkozót behúzni, hiszen a továbbjutás szempontjából ezt a meccset nyugodtan nevezhetjük sorsdöntőnek. A litvánokkal szembeni legutóbbi emlék ugyanakkor igen keserű, hiszen a 2015-ös magyarországi rendezésű Európa-bajnokságon a magyar csapat 72-66-ra kapott ki tőlük Sopronban. Azon a meccsen Gintaré Petronyté 28 pontot szórt ellenünk, más kérdés, hogy azóta a magyar női válogatott megjárta az idei Eb-t, ahol a legjobb 12 közé jutott.

A kezdésre szinte teljesen megtelt a csarnok, a magyar csapat pedig a Raksányi, Simon, Medgyessy Goree, Krivacsevics ötössel vágott neki az első selejtezőnek. A vendéglátók a Nacickaite, Okockyte, Petronyte, Sulciuté, Kvederaviciute összeállításban kezdtek.

Feldobás előtt a litvánok elleni Eb-selejtezőn Forrás: Origo

Nem kezdődött rosszul a mérkőzés, hiszen Krivacsevics Tijana duplájával a piros mezes magyarok szerezték meg a vezetést, majd mind támadásban, mind védekezésben nagyszerűen játszott a csapat. Amikor pedig már 10-3-ra vezetett Magyarország, a litvánok nem tehettek mást, mint időt kértek. Ez némileg felrázta a hazaiakat, mert 3-10-ről 11-12 lett az állás, azaz

a litván együttes produkált egy 8-2-es sorozatot.

Ekkor semmi sem sikerült a magyar lányoknak, a dobások nem mentek be, a védekezéssel is akadtak problémák. Az első félidő hajrájában a lehető legjobbkor jött Raksányi triplája, amely után 17-13-ra vezetett a magyar csapat. Az első negyed legvégén a mezőny addigi legjobbja, Krivacsevics bedobott két büntetőt, ekkor 16 másodperc volt hátra a negyedből. Fájdalom, ezt a kevés időt ne sikerült kapott kosár nélkül kihúzni, így az első negyed után Magyarország 19-16-ra vezetett.

A magyar csapat összes játékosa együtt élt a mérkőzésen történtekkel Forrás: Origo

A második negyed magyar szempontból borzalmasan indult. A litvánok úgy dobtak 9 pontot, hogy mi egyet sem, így a 13. percben már ők vezettek 25-19-re. Ennek a számunkra borzalmas szakasznak Krivacsevics duplája vetett véget, majd Goree percei következtek. A magyar együttes honosított játékosa két dupla mellett két büntetőt is bedobott, ezzel 28-27-re zárkózott fel a magyar csapat.

A cserepadról érkező Zele Dorina triplája és duplája is a lehető legjobbkor jött,

majd Goree ismételt és 32-30-ra ismét Magyarország vezetett. A nagyszünetig kellett volna ezt az előnyt megtartani, de ez nem sikerült. A palánk alatt ellenállhatatlanul dolgozó Petronytét nem tudtuk tartani, így a litvánok 38-37-es előnnyel mehettek a nagyszünetre. A második negyedet tehát 28-23-ra a vendéglátók nyerték.

Telt ház előtt játszottak a csapatok Forrás: Origo

A harmadik negyedet ugyanolyan rosszul kezdtük, mint a másodikat. A litvánok megint közényomntak egy 9-0-s sorozatot,

Krivacsevics triplája úgy kellett, mint egy falat kenyér.

Ami a hárompontosokat illeti, abból Studer Ágnes is bevágott egyet, miközben olykor az volt az ember érzése, hogy egy picit nagyobb odafigyeléssel simán hozható lenne ez az idegenbeli meccs. Litvánia a harmadik negyedet 19-15-re nyerte meg. Ami még probléma volt, hogy a játékvezetők - akik egyébként viszonylag korrektül fújtak - a harmadik negyed végén kipontozták a magyar csapat legmagasabb emberét, Határ Bernadettet. Határ ezen a meccsen sajnos, nem sok vizet zavart, az utolsó szabálytalansága pedig az érthetetlen kategóriába tartozott. Viszont az első faultja semmiképpen sem volt az és a negyedik is a nagyon véleményes kategóriába tartozott.

Ötpontos litván vezetéssel fordultunk tehát rá az utolsó negyedre,

amelyre egy teljesen más felfogású magyar csapat érkezett, hiszen alig másfél perc alatt egyenlítettünk - 59-59 volt az állás. Sőt, Varga Zsófia labdaszerzése után már 61-59 ide, döbbent csend a csarnokban és litván időkérés persze.

Simon Zsófia dob kosarat Forrás: FIBA

Egyre nőtt a feszültség a pályán és a lelátón egyaránt. Goree ziccere után 63-59 ide, majd Nacickaite hármasa a lehető legrosszabbkor érkezett.

62-63-nál, azaz egypontos magyar vezetésnél megmerevedtek a harcálláspontok, majd Litvánia újra visszavette a vezetést.

Studer Ágnes ekkor az egész mezőny fölé nőtt - ő volt a csapat legkisebb embere amúgy - mind védekezésben, mind támadásban sokat tett hozzá a meccshez.

Raksányi Krisztina a labdával a litvánok elleni meccsen Forrás: FIBA.com

Az utolsó két percre 66-67-es vezetéssel fordult a magyar együttes.

Az utolsó egy percben történteket nagyon nehéz visszaadni.

Előbb Goree gól plusz jó dobásával 71-67 lett ide, de Solopova triplájával 70-71-re jött fel Litvánia. Innentől kezdve azonban helyén volt a magyar csapat esze, Simon még bevágott két büntetőt, amivel Magyarország 73-70-re megnyerte ezt a létfontosságú idegenbeli Eb-selejtezőt Litvánia ellen.

A magyar csapat - és a mezőny - legeredményesebb játékosa Goree Cyesha Damian volt 21 ponttal, mellette a 14 pontos Krivacsevics Tijana és Studer Ágnes nyújtott még kiemelkedőt.

Székely Norbert szövetségi kapitány: "A harmadik negyed közepén, amikor Litvánia nyolc ponttal vezetett, védekezést váltottunk. Ez a csapdázás megzavarta az ellenfelet, a kiváló védekezésünk mellett könnyű gólokat tudtunk dobni.

Székely Norbert szövetségi kapitány biztos volt abban, hogy sikerül legyőzni Litvániát Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez volt a mérkőzés fordulópontja. Tehát nem a végjátékon múlt, hanem ezen a taktikai váltáson. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a győzelem a brvaúr kategóriájába tartozik.

A magyar együttes szerdán 20.00-kor Miskolcon a csoport papíron leggyengébb tagjával, az albán válogatottal játszik.

Női kosárlabda Eb-selejtező, C-csoport, 1. forduló: Litvánia–Magyarország 70-73 (16-19, 22-18, 19-15, 13-21) A magyar pontszerzők: Goree 21, Krivacsevics 14, Simon, Raksányi 7-7, Katona, Studer 6-6, Zele 5, Medgyessy 3, Varga, Dubei 2-2

A csoport másik mérkőzésén: Albánia-Oroszország 37-122 (4-44, 17-21, 6-32, 10-25)