Társoldalunk:

A Békéscsaba magabiztos győzelmet aratott a Közép-európai Ligában

2017.11.17. 21:15

A női röplabda Közép-európai Ligában a címvédő Linamar-Békéscsabai RSE 3-0-ra legyőzte a tavalyi bajnoki ezüstérmes Vasas Óbudát. A találkozó új honi röplabdás rekordot is hozott, hiszen a két klub kezdőcsapatában összesen kilenc idegenlégiós szerepelt (a piros-kékek és a Fatum Nyíregyháza MEVZA-mérkőzésén ennél több, tíz külföldi is pályára lépett, de közülük többen is csak csereként).

Az idei szezon eddig felemásan alakult az angyalföldi lányok számára, hiszen a rengeteg sérülés mellett az eredmények sem mindig úgy alakultak, ahogy azt előzetesen tervezték. Bár a magyar bajnokságban a Vasas öt forduló után veretlen, a zágrábi MEVZA-fordulóban kétszer is vesztesen hagyta el a parkettet, így ha ott szeretne lenni a márciusi négyes döntőben, a Folyondár utcában mindkét összecsapását meg kell nyernie. 

A Vasas játékosai az idény legjobb játékával hangoltakFotó: Polyák Attila - Origo

Az első feladatát teljesítette a piros-kék csapat, ugyanis szerdán este az idény egyik legjobb játékával 3-0-ra legyőzte a szlovák Strabag VC Bratislavát. A sorozat címvédője, a Linamar-Békéscsabai RSE is pozitív előjelekkel várhatta a Vasas elleni összecsapást, hiszen csütörtök este szintén 3-0-ra legyőzte a szlovák csapatot.

Az idei szezonban először találkozott egymással a tavalyi bajnoki döntő két résztvevője. A szintén jelentősen átalakult Vasas Óbuda az elmúlt két szezonban nem tudta legyőzni a Békéscsabát, így Jókay Zoltán csapatát bizonyára fűtötte a negatív sorozat megszakításának vágya is.

Az első játszmában úgy tűnt, kiélezett mérkőzés leszFotó: Polyák Attila - Origo

A hangulatra nem lehetett panasz. Az angyalföldi és a békéscsabai szurkolók is szép számmal, óriási hangerővel képviselték magukat a Folyondár utcai sportcsarnokban, így minden adva volt egy igazi rangadóhoz. Az első játszmát kissé megilletődötten kezdte a címvédő BRSE, de tartani tudta a lépést a Vasassal, és az első időkérés után már 8-7-re vezetett. A folytatásban a viharsarkiak beindították a hengert, és az első játszmát magabiztosan nyerték 25-16-ra.

A második játszma forgatókönyve nagyban hasonlított az elsőhöz. A Vasas kezdett jobban, főleg Erica Vietti és Verica Simic volt elemében. Azonban a BRSE Dobi Edina vezérletével hamar fordítani tudott, és az első időkérésre 11-7-es vezetéssel mehetett. A magabiztos csabai fölény ellenére a mérkőzés magas színvonalon zajlott. Előfordult, hogy a labda egy percig nem érte a parkettet, ezt a szurkolók is tapsviharral díjazták. A folytatásban ismét kijött a két csapat közti különbség, a Békéscsaba magabiztosan játszott, és az angyalföldiek is többet hibáztak a kelleténél, így a vendégek 25-15-re hozták a második játszmát.

Az olasz Erica Vietti volt a hazaiak egyik legjobbjaFotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik felvonást már a vendégek kezdték jobban, Pekárik Eszter és Lucia Fresco is kiemelkedett a mezőnyből. A Békéscsaba viszonylag gyorsan elhúzott hat pontra, így csak az volt a kérdés, hogy mikor lesz vége a találkozónak. A Vasas nem adta fel. Mindent megtett az eredmény kozmetikázásáért, de nem tudott játszmát nyerni. Alberto Salomoni csapata 25-13-re nyerte a harmadik játszmát, és örömjátékkal szolgálta ki a Budapestre szép számmal ellátgató békéscsabai szurkolókat.

A BRSE röplabda-csapata két győzelemmel zárta a Közép-európai Liga budapesti állomásátFotó: Polyák Attila - Origo

A címvédő két győzelemmel zárta a női röplabda Közép-európai Liga budapesti állomását, így minden esélye megvan rá, hogy ott legyen a március négyes döntőben. A fővárosi együttesnek egy győzelem mellett ez volt a harmadik veresége, a csabaiak pedig két vesztett mérkőzés mellett harmadszor nyertek.

Jókay Zoltán (Vasas): – Nehezen találom a szavakat... Valahogy nem hittek magukban a játékosok, nem hittek egymásban, elveszítették önmagukat. Nem volt olyan, akibe vagy amibe belekapaszkodhattunk volna. Semmit sem tudok kiemelni, ilyen forgatókönyvre nem számítottam. Különösen a szerdai játék után bíztam abban, hogy tovább tudjuk vinni a lendületet. Nem sikerült.

Alberto Salomoni (BRSE): – Azt gondolom, ezúttal nagyon jól, magas ritmusban játszottunk. Tudja, nagyon jó a csapatban, hogy csütörtökön Lucia Fresco játszott remekül, most kevésbé ment neki, de volt más, Pekárik Eszter, aki a helyére lépett. Az első szett volt a kulcs, ott elhúztunk, ők elveszítették a magabiztosságukat, mi pedig megmutattuk, ismét jó csapat vagyunk. Üzentünk mindenkinek.

A Vasasnak esélye sem volt a Békéscsaba ellenFotó: Polyák Attila - Origo

Női röplabda, Közép-európai Liga
Vasas Óbuda-Linamar-Békéscsabai RSE 0-3 (-16, -15, -13)
Folyondár utca, 500 néző. V: Bardic, Muha (horvátok)
Vasas: Vietti 1, Török 6, Bodovics 3, Simic 9, Kostelanská 3, Haneline 1. Csere: Kiss G. (liberó), Durst, Mihály. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
BRSE: Mlinar 14, Dobi 5, Koseková 2, Ivanovics 11, Pekárik 10, Fresco 7. Csere: Molcsányi (liberó), Szedmák, Petrenkó. Vezetőedző: Alberto Salomoni.

Az eredmény alakulása:
I. játszma: 5:3, 8:10, 12:13, 12:16, 13:20, 16:23.
II. játszma: 3:2, 5:8, 7:14, 11:18, 13:20, 14:24.
III. játszma: 5:8, 10:15, 11:18, 12:22, 13:24.

Az állás: 1. Maribor (horvát) 12 pont (12:2, 4 mérkőzés), 2. Olomouc (cseh) 11 (12:5, 5), 3. Linamar-BRSE 10 (12:6, 5), 4. Mladost Zagreb (horvát) 6 (7:4, 3), 5. Fatum-Nyíregyháza 6 (6:7, 4), 6. Strabag Bratislava 6 (6:8, 4), 7. Calcit Kamnik (szlovén) 5 (7:5, 3), 8. Vasas Óbuda 3 (5:9, 4), 9. Slávia Bratislava 1 (3:12, 4), 10. Sokol Post NÖ (osztrák) 0 (0:12, 4)