Vágólapra másolva!
Az orosz bázisú profi jégkorongliga, a KHL vezető testülete szerdán úgy döntött, hogy elengedi játékosait a februári phjongcshangi téli olimpiára.

A KHL közleményben jelezte, hogy minden játékos, akit hazája válogatottjába behívnak, szerepelhet az ötkarikás tornán, igaz, az orosz hokisok ezt csak "semleges csapatban" tehetik meg, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt héten kizárta Oroszországot a téli olimpiáról. Azok az orosz versenyzők, akik kvótát szereznek - hokisok esetében, akik meghívót kapnak hazájuk válogatottjától -, ezen kívül bizonyítottan tiszták, valamint nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban.

Közel egy hónappal ezelőtt a KHL elnöke, Dmitrij Csernyisenko még azt mondta, elképzelhető, hogy a liga nem engedi el a játékosait az olimpiára. Az észak-amerikai profiliga, az NHL - függetlenül az orosz doppingbotránytól - még áprilisban úgy döntött, hogy a phjongcshangi játékokra nem ad hokist.

A NOB múlt heti, Oroszországgal szembeni döntésének hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren által vezetett független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Eddig több mint harminc orosz sportolót tiltottak el a NOB által a 2014-es szocsi téli olimpián történt visszaélések miatt. Közülük eddig 25-en jelezték, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak.

Szocsiban a házigazda oroszok 33 érmet szereztek, de utólag 11-től már megfosztották őket.