Európai légiósok viszik majd a vállukon az amerikai hokiválogatottat

2018 Bridgestone NHL Winter Classic - New York Rangers v Buffalo Sabres GettyImageRank3
NEW YORK, NY - JANUARY 01: Team USA hockey captain Brian Gionta speaks to the media during the 2018 Bridgestone NHL Winter Classic at Citi Field on January 1, 2018 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Abbie Parr/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Európában légióskodó, valamint az észak-amerikai alacsonyabb osztályú ligákban játszó jégkorongozókra épül majd az Egyesült Államok válogatottja a februári phjongcshangi téli olimpián.

Az amerikai szövetség hétfő esti bejelentése szerint az együttes csapatkapitánya a Stanley Kupa-győztes Brian Gionta lesz, aki korábban 15 évet játszott az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokságban (NHL). Ő lesz a keret egyetlen olyan játékosa, akinek van olimpiai tapasztalata.

- nyilatkozta a kerethirdetés után a 38 éves, jelenleg az AHL-ben szereplő Rochester Americans nevű csapattal készülő Gionta, aki a 2006-os torinói olimpián volt a válogatott tagja. Hozzátette, körülbelül négy közös edzésük lesz, mielőtt pályára lépnek az ötkarikás játékokon.

Brian Gionta szerint az összeszokás lesz a legnagyobb feladata Forrás: AFP/2018 Getty Images/Abbie Parr

A phjongcshangi lesz 1994 óta az első olimpia, amelyen nem lesznek ott az NHL-ben szereplő jégkorongozók, miután a liga nem tudott megegyezni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a játékosok utazási és biztosítási költségeinek fizetéséről, illetve a klubvezetők sem szerették volna, ha három hétig szünetel a bajnokság.

Az amerikaiak sorrendben Szlovéniával, Szlovákiával és az olimpiai zászló alatt induló orosz csapattal találkoznak a február 9. és 25. közötti esemény csoportkörében.