Beismerte tettét a dortmundi robbantó

A dortmundi robbantó
Rendőrök elvezetik a dortmundi kerületi bíróság tárgyalóterméből a Borussia Dortmund német labdarúgócsapat elleni pokolgépes támadás elkövetőjét, a Sergej W.-ét. (a fotón középen)
Vágólapra másolva!
Az német-orosz kettős állampolgárságú férfi a bíróságon elismerte, hogy ő robbantott 2017. április 11-én a Borussia Dortmund német futballcsapat autobuszánál. A 28 éves merénylő azzal védekezett, hogy szándékosan úgy helyezte el a pokolgépeket, hogy a robbantásokban ne sérüljön, vagy haljon meg senki. Az egyik játékos és a buszt kísérő egyik rendőr is súlyosan megsérült.

Dortmundban 2017. április 11-én délután szinte egy időban három pokolgép is robbant a Borussia Dortmund labdarúgócsapatának bussza mellett, nem sokkal azután, hogy az a focistákkal a fedélzetén elindult az esti mérkőzésre.

A Borussia Dortmund csapata az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő mérkőzésére tartott, amikor a jármű közelében pokolgépek robbantak. Természetesen a mérkőzést elhalasztották. Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Maja Hitij

A buszt kísérő egyik rendőr és a csapat egyik védője, a spanyol származású Marc Bartra is súlyos sérüléseket szenvedett. A 27 éves focistának a törött karját többször is műteni kellett.

Az ARD német közszolgálati csatorna beszámolója szerint a dortmundi bíróságon hétfőn délelőtt beismerő vallomást tett a német-orosz kettős állampolgárságú 28 éves merénylő.

- mondta a bíró előtt a 28 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolt Szergej W.

Forrás: MTI/EPA POOL/Friedemann Vogel

A villanyszerelő végzettségű Sergej beismerő vallomása után azzal védekezett a bíróságon, hogy eredetileg nyereségvágyból követte el a robbantásokat. Előtte ugyanis pár nappal a frankfurti tőzsdén úgynevezett eladási opciót vásárolt 26 ezer euróért (8 millió forint) BVB-részvényekre, és arra spekulált, hogy a merénylet miatt gyengül majd az értékpapír árfolyama, aminek révén 500 ezer euró profitra tesz majd szert.

Mint kiderült elszámolta magát, ugyanis a robbantás után mindössze 5872 euró ( 1 820 000 forint ) nyereséget könyvelhetett el.

Most pedig tettéért vélhetőleg életfogytig tartó börtön vár rá.