Vágólapra másolva!
A horvátországi kézilabda Európa-bajnokságra készül magyar válogatott a szombati döntetlent (29-29) követően ezúttal is Svédország ellen játszott barátságos mérkőzést. A hétfői összecsapáson is sikerült elérnie a 29 gólt Ljubomir Vranjes csapatának, de a svédek ezúttal 31 találatig jutottak, így vesztes főpróba után utaznak a kontinensviadalra. 

Felkészülési mérkőzés, Partille

Svédország-Magyarország 31-29 (18-14)
a magyar gólszerzők: Bartók 6, Juhász Á., Bodó, Lékai 5-5, Balogh Zs., Hornyák, Jamali 2-2, Ancsin, Ligetvári 1-1

A magyar válogatott svéd szövetségi kapitánya, Ljubomir Vranjes tehát döntetlennel debütált a magyar kispadon a hazája válogatottja ellen, így az összeszokás, a megfelelő Eb-felkészülés mellett az is kérdéses volt, vajon merre billen majd az edző mérlege a hétfői mérkőzés után. A magyar együttesben mindenki egészségesen várta az összecsapást.

A találkozóra ezúttal Göteborg vonzáskörzetében, egészen pontosan Partillében került sor. A svédországi csarnok 4000 fő befogadására alkalmas, amely szépen meg is telt a kezdésre.

A mérkőzésen Jerry Tollbring szerezte meg a vezetést, de Balogh Zsolt azonnal válaszolni tudott. A következő percek azonban már a svédeknek sikerültek jobban,

az 5. perc elején 4-1-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Az első tíz perc végére még nagyobb lett a magyar válogatott hátránya Simon Jeppsson gólja után már 7-2 volt az állás.

A magyar csapat az elején nem igazán találta a svéd kapus, Mikael Appelgren elleni ellenszert, aki az első nyolc lövésből ötöt védett. Nem is csoda, hogy Ljubomir Vranjes gyorsan időt is kért.

Schuch Timuzsin és a svéd Jesper Nielsen (b) a Svédország – Magyarország barátságos férfi válogatott kézilabda-mérkőzésen a svédországi Partillében 2018. január 8-án Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Adam Ihse

A félidő feléhez érve Két Lékai Máté góllal sikerült kicsit közelebb zárkóznunk (8-5). A magyar válogatott csapatkapitánya, Schuch Timuzsin kiállítása volt az első két perces büntetés a mérkőzésen, amely azonban inkább a svédeknek volt hátrány, a 19. percre sikerült két gólra felzárkózni (10-8). Sőt, Bartók Donát harmadik góljával előbb egy gólra jött fel a magyar válogatott, majd gyors gólváltás és

Lékai klasszis átlövése végén a 22. percben először volt döntetlen a találkozó a kezdést követően (12-12).

Ezt követően azonban a svéd időkérés meghozta az eredményét, mivel a hazai csapat gyorsan 3-0-s szériát produkáltak, elsősorban Jeppsson villanásainak köszönhetően (15-12). Így hiába zárkózott fel a magyar csapat ötgólos hátrányból, újra futhatott az eredmény után. Sajnos nem sok sikerrel,

a félidőre ugyanis négygólos előnnyel, 18-14-es vezetéssel vonulhatott pihenőre Svédország a magyar csapat ellen.

A második félidő álomszerűen kezdődött számunkra:

Juhász Ádám ugyanis három hétméterest értékesített, a 3-0-s első öt perccel sikerült egy gólra felzárkózni (18-17).

Persze várható volt, hogy a svédek is felveszik a ritmust, így gyors gólváltásokat követően a 39. perc elején már 21-20 volt az eredmény a hazai együttes javára.

Ljubomir Vranjes magyar szövetségi kapitány a Svédország – Magyarország barátságos férfi válogatott kézilabda-mérkőzésen a svédországi Partillében 2018. január 8-án Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Adam Ihse

Bodó Richárd két perces kiállítását is viszonylag jól megúszta Ljubomir Vranjes csapata – 2-1-re nyerték ezt az időszakot a hazaiak –, így továbbra is teljesen nyitott volt az összecsapás. A folytatásban mindkét oldalon holtpont következett, egymás hibáiból sem igazán tudtak élni a csapatok.

Hornyák Péter szép szélsőgólja hozott változást a játékba, olyannyira, hogy

a 46. percben ismét döntetlen volt az állás (23-23).

Ám a döntetlen állásról megint a svédek tudtak ellépni, érthető módon nem akarták kiadni a meccset a kezükből, de Lékaiék folyamatosan ott loholtak a nyakukban. Tíz perccel a találkozó vége előtt csak két gól volt a különbség (26-24) a hazai együttes javára.

A végjátékban sem adta könnyen a bőrét a magyar válogatott, de a hazai csapat tudta tartani az egy-két gólos előnyét. Az utolsó öt percre 28-26-os svéd vezetéssel mentek a csapatok.

Innen pedig már nem volt visszaút, a szombati döntetlen után hétfőn már nyert Svédország,

ám a világ egyik legjobb válogatottja ellen a 31-29-es vereség után nem kell a kardunkba dőlni. A mezőny legeredményesebb játékosa Simon Jeppsson lett végül nyolc góllal.

A vesztes főpróba után szombaton az olimpiai bajnok Dánia ellen kezdi meg az Eb-szereplését Ljubomir Vranjes csapata. A magyar válogatott Dánia mellett Spanyolországgal és Csehországgal van egy csoportban Varasdon (Varazdin), a négyesből az első három helyezett jut majd a középdöntőbe.