Társoldalunk:

Tíz akadémiát akkreditált a kosárszövetség

2018.01.16. 15:06

A szövetségi felülvizsgálatot követően tíz akadémia használhatja a jövőben a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia elnevezést.

Az MKOSZ keddi sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc elnök közölte: tavaly a második félévben a Testnevelési Egyetemmel (TF) közösen elvégzett audit során megvizsgálták az utánpótlás-nevelő klubok szervezeti felépítését, infrastruktúráját és gazdálkodását, és december 31-ig tíz akadémia teljesítette az előírt kritériumok 85 százalékát.

Kosárlabda All-Star sajtótájékoztatóFotó: Hirling Bálint - Origo

"Tíz éve készült el a szövetség első stratégiája Új pályán címmel, melynek köszönhetően 24 ezerről 64 ezerre nőtt a sportolók száma. Most a mennyiség-minőség átalakítás kezdődik meg az akadémiai rendszer kialakításával" - jelentette ki Szalay Ferenc. Hozzátette: a tízen felül négy akadémia "várólistán" van, azaz június 30-áig pótolhatja a hiányosságait. További három intézmény átvilágítása később történik meg.

A szövetség első embere hangsúlyozta, hogy a gazdálkodás stabilitásában fontos szerepe van a társaságiadó-kedvezménynek (tao), és az MKOSZ hamarosan minimális költségvetést szab meg az akadémiák számára.

Szabó Tamás, a TF Diagnosztikai Központjának főigazgatója hangsúlyozta: meg kell teremteni a megfelelő körülményeket, amelyek alapján meg lehet követelni a magas színvonalú szakmai munkát. Hozzátette, hogy a produktivitás feltételei adottak, de az eredményekhez még néhány év türelemre van szükség.

Mészáros Lajos, az MKOSZ szakmai és utánpótlás-bizottságának az elnöke elmondta, hogy első lépésben a BEAC (női vonalon), a Debreceni KA (női, férfi), a DVTK (női), a Honvéd KA (férfi), a Kecskeméti KA (női, férfi), a MAFC (férfi), a PVSK (női, férfi), a Rátgéber KA (női, férfi), a Soproni SE (férfi) és a Vasas KA (női, férfi) kapta meg a szövetségi akkreditációt.