Vezéráldozattal járt a Győr sima győzelme a BL-ben

Nycke Groot, Győri Audi ETO KC
Győr, 2018. február 5. A győri Cornelia Groot (j) és a dán Anna Lagerquist a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntő második fordulójában játszott Győri Audi ETO KC - Nyköbing FH mérkőzésén a győri Audi Arénában 2018. február 5-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO végig magabiztos játékkal győzte le 32-23-ra a dán banok Nyköbinget a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntős körének második mérkőzésén. A magyar bajnok ezúttal támadásban és védekezésben is remekelt, viszont félő, hogy hosszabb időre elveszítette norvég klasszisát, a súlyosnak tűnő sérülést szenvedő Nora Mörköt.

Eredmény, Bajnokok Ligája, középdöntő:
Győri Audi ETO KC–Nyköbing FH (dán) 32-23 (14-9)
az ETO gólszerzői: Groot 8, Mörk 8, Knedliková 4, Görbicz 3, Broch 3, Oftedal 3, Tomori Zs. 2, Bódi 1

November 18. után játszott újra hazai közönség előtt BL-meccset a címvédő Győri Audi ETO csapata, és a dán bajnok, Nyköbing elleni találkozó korántsem ígérkezett könnyűnek. Az ETO tíz nappal korábban, január 26-án fájóan sima, 28-22-es vereséget szenvedett a középdöntős csoportot vezető román CSM Bucuresti otthonában, és ahhoz, hogy tartani tudja a lépést a második helyen álló orosz Rosztov-Donnal okvetlen hoznia kellett Nyköbing elleni meccset.

Ambros Martín, az ETO edzője ezúttal sem számíthatott a sérült brazil átlövőre, Eduarda Amorimra, aki védekezésben is fontos láncszeme a győri csapatnak, és a dán irányító, Anna Mette Hansen bevetése sem volt tervben. Ott volt viszont a keretben a szintén sérülésből visszatérő norvég Stine Oftedal, és az egyre többet vállaló Tomori Zsuzsanna is. A lelátón pedig a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány, Georges Leekens is helyet foglalt, akiről megtudhattuk, hogy fiatalon kézilabdázott is.

A kezdő sípszó előtt megemlékeztek az egykori Rába ETO futballcsapatával bajnoki címet és Magyar Népköztársasági kupát is nyerő, szombaton 82 éves korában elhunyt korábbi labdarúgóról és játékvezetőről, Palotai Károlyról.

Bukarestben - főleg a második félidőben - nem igen működött

az ETO védekezése, ezúttal azonban nem lehetett rá panasz: nyolc perc után még csak egy gól volt a vendégek neve mellett.

Hazai oldalon viszont Nycke Groot triplázott, Nora Mörk és a bal szélen bevetett Görbicz Anita is betalált, Kari-Alvik Grimsbö is bemutatott néhány szép védést, így tíz perc után 5-2-re vezetett a címvédő.

Nycke Groot (k) öt góllal vezette az ETO támadójátékát Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Egy dán időkérést követően feltámadt a Nyköbing, és szépen elkezdte ledolgozni ekkorra már négy gólosra hízott hátrányát. Ebbe az ETO is besegített egy-két eladott labdával és kihagyott helyzettel, és a 21. percben 8-8-nál újra egyenlő volt. Ekkor a győriek is rájöttek, hogy ennél többre lesz szükség, ha győzni akarnak, úgyhogy három perc alatt lőttek is négy gólt, és biztos előnnyel mehettek szünetre (14-9).

Grimsbö remeklése adja a vezetés alapját:

Az ETO pont úgy kezdte a második félidőt, ahogy az elsőt: jó védekezéssel és gyors gólokkal, nem adva esélyt a dánoknak a felzárkózásra. Különösen az első tíz percben három gólt vágó Mörk volt elemében. Éppen, amikor leírhattuk volna, hogy semmi izgalmas nem történik, mert a magyar bajnok biztosan kézben tartja a meccset, egy ziccer értékesítése után

Nora Mörk ért földet nagyon rosszul,

komoly fájdalmak közöpette kellett hordágyon levinni a pályáról, majd ugyanígy hagyta el a csarnokot is. A mérkőzés után Bartha Csaba, az ETO elnöke elmondta, hogy valószínűleg keresztszalag-szakadása van Mörknek, azaz szinte biztos, hogy valahogy pótolni kell a norvég klasszist a szezon hajrájára.

Nora Mörk, amíg a pályán volt, addig az ETO vezére volt Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Groot és Oftedal igyekezett átvenni Mörk szerepét, és dán csapat edzőjének 25-17-es magyar vezetésnél időt is kellett kérnie, mielőtt még nagyobb lett volna a baj - persze csak az ő szempontjukból. Ambros Martín, hogy pihentetni tudja a belső embereit - Tomorit, Grootot és Oftedalt - pályára küldte a korántsem száz százalékos Anna Mette Hansent is.

A hajrában az ETO még növelni is tudta a különbséget, Tomori Zsuzsa lövetett három gólt Jana Knedlikovával. A mérkőzés legfurcsább statisztikai mutatóját a dán kapusok, Mie Sörensen és Cecile Greve mutatták föl, akik 9 százalékos védési mutatóval zárták a meccset, miközben a túloldalon Grimsbö és Kiss Éva 39-cel. A Győr végül teljesen megérdemelten győzött kilenc góllal, ezzel fellépve csoport második helyére, megelőzte Rosztov-Dont.

A magyar csapat szombaton este a szlovén Krim Mercator Ljubljana otthonában folytatja szereplését a BL középdöntőjében.

A csoport állása: 1. CSM Bucuresti 10 pont, 2. Győri Audi ETO KC 8 (155-137), 3. Rosztov-Don (orosz) 8 (152-138), 4. Nyköbing FH (dán) 4 (153-175), 5. Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 4 (147-169), 6. Midtjylland (dán) 2