Vágólapra másolva!
Debrecenben a Falco 92-83-as győzelmével kezdődött meg a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa háromnapos küzdelemsorozata. Az első negyeddöntőben a Pécs hiába vezetett már 15 ponttal is, a Falco a negyedik negyedben ellenállhatatlan játékkal fordította meg a meccset. A második negyeddöntőben a Paks meglepetésre 61-58-ra verte az esélyesebbnek tartott Zalaegerszeget. Az Alba Fehérvár kiélezett második féidős mérkőzésen 86-82-re nyert a triplazuhatagot zúdító Körmend ellen. Utolsóként a Szolnok is a négy közé került a Kecskemét 89-78-as legyőzésével.

Bár könnyen mondhatjuk, hogy egy péntek délután 13 órai kezdési időpont nem éppen közönségcsalogató, ha egy napon négy Magyar Kupa negyeddöntőt kell megrendezni, akkor az első mérkőzésnek korán kell kezdődnie.

A szombathelyi Falco és a PVSK egymásnak feszülése volt az első momentuma a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa háromnapos programsorozatának a debreceni Főnix csarnokban.

Szegény Falcót még az ág is húzta azzal, hogy a csapat két kulcsembere, Perl Zoltán és a csapat fehérorosz légiósa, Aliaksandr Pustahvar betegség miatt el sem tudott utazni Debrecenbe. A pécsiek technikai vezetője, Kövecses József azt mondta, ha nyernek, levághatják a copfját. Amelyet amúgy huszonhat éve növesztett.

Forrás: PVSK/Facebook

A kupadöntő sorsolása után tudni lehetett, hogy

az Albacomp, Szolnok, Körmend hármasból csak egy juthat a döntőbe,

mivel a három csapat azonos ágon szerepelt. Így a másik ágon lévő Falcotól sokan azt várták, hogy besétál a fináléba.

A sötét mezes Falco óriási csatában győzte le a Pécset Forrás: MKOSZ Pókász Endre

Be is jutott, sétáról azonban szó sem volt. A lelkes pécsiek ugyanis a harmadik negyedben már 15 ponttal is vezettek, ekkor úgy tűnt, hogy esélye nem lesz a Falcónak. A negyedik negyedet azonban Govens és Váradi vezetésével 21 ponttal 33-12-re nyerte meg a Szombathely, amely a meccset is behúzta 92-83-ra. Ezzel a Pécs kiesett, Csőri bácsi copfja nem került olló alá.

Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa negyeddöntő: PVSK-Falco 83-92 (34-25, 16-20, 21-14, 12-33). A Falco legjobb dobói: Govens 26, Váradi 21. A Pécs legjobb dobói: Antoni 20, Durham, Budimir 18-18.

A nap második mérkőzésén az esélytelenebbnek tartott Paks 61-58-ra verte a Zalaegerszeget. A két együttes sokáig nem tudott elszakadni a másiktól, felváltva vezettek a csapatok.

A paksi Hinds (a labdával) 19 pontot dobott a ZTE elleni Magyar Kupa negyeddöntőben Forrás: MKOSZ Pókász Endre

A végjátékot - némi meglepetésre - a Paks bírta jobban, amelyben a magyar válogatott Eilingsfeld János 19 pontot szórt - ugyanennyit ért el csapattársa, Hinds is. A Zalaegerszegben Benke Szilárd és Szabó Zsolt 16-16 pontig jutott.

Érdekesség, hogy amióta nyolcas döntőt rendeznek, a ZTE még nem tudott meccset nyerni a féri Magyar Kupában.

Zalakerámia ZTE-Atomerőmű SE 58-61 (18-18, 18-17, 12-13, 10-13)

Papíron a nap legnagyobb rangadójának az Alba Fehérvár-Körmend negyeddöntő ígérkezett. Aztán ebből az első félidőben semmi nem lett, mert az Alba a szünetre 20 pontos előnyre tett szert. A szünetbeli 48-28-as állás pontosan tükrözte a pályán történteket. A vasiak semmit sem tudtak kezdeni az Alba agresszív védekezésével, nem jöttek be a körmendi dobások, miközben a túloldalon szinte minden sikerült az Albának.

A fehérvári Harris (fehér mezben) és a körmend Wright csatája az Alba Fehérvár-Körmend mérkőzésen Forrás: Origo

Aztán a harmadik negyeben a Fehérvár gyönyörűen belealudt a meccsbe. A már elparentált Körmend egy 27-8-as rohammal 56-55-re jött fel. Döbbenetes fordulat, amelyre senki nem számított. A piros-feketék támadójátéka rengeteget javult a nagyszünet után.

Nyolc hármast dobott a Körmend csak a harmadik negyedben.

Nagy izgalmakat tartogatott az utolsó játékrész. Nem is csalódtunk. A 33. percben újabb két távoli körmendi dobás talált be, ezzel a vasi együttes 68-65-re átvette a vezetést. Innentől kezdve elemi izgalmak közepette zajlott a negyedik negyed.

Amelyet végül egy másik tripla, az Albacompos Harrisé döntött el, mert 41 másodperccel a vége előtt ezzel lett 84-80 az Alba Fehérvár javára.

Innen pedig már nem tudott a Körmend visszajönni. A vége 86-82 a Fehárvárnak egy nagyon izgalmas második félidőt hozó mérkőzésen.

Alba Fehérvár-Egis Körmend 86-82 (25-19, 23-9, 17-32, 21-22)

Izgalmas mérkőzést hozott a Kecskemét-Szolnok találkozó is, amelyen eldőlt, hogy a már három elődöntős csapat mellett ki jut be negyedikként a legjobb négy közé.

A kecskeméti Dramicsanyin (fehér mezben) és a szolnoki Ford (piros mezben) néz egymással farkasszemet a Kecskemét-Szolnok negyeddöntőben Forrás: MKOSZ Pókász Endre

A félidőben 43-43 volt az állás. Az első húsz percben 17 tripla esett, volt olyan időszaka a meccsnek, amikor a csapatok nem töltöttek, csak lőttek. Dragan Alekszics csapata, a Szolnok feljebb kapcsolt a harmadik negyedben, 10 ponttal is vezetett már. A negyedik felvonás előtt 6 pont volt a Tisza-partiak előnye (60-66). A negyedik negyeben a Szolnok már nem ismert kegyelmet,

KTE-Duna Aszfalt-Szolnoki Olaj KK 78-89 (22-17, 21-26, 17-23, 18-23)

A szombati két elődöntő párosítása: Falco-Paks (15.30) és Alba Fehérvár-Szolnok (18.00)