Vágólapra másolva!
Szerda este hat órától a Sopron Basket női kosárlabda-csapata a török Fenerbahcét fogadja az Euroliga negyeddöntőjében. A párharc tétje a Final Four szereplés, melyhez az egyik félnek két győzelmet kell szereznie. A mérkőzésről az Origo is élőben számol be Sopronból.

A negyeddöntő menetrendje az idei szezonban nem olyan feszes, mint a korábbi években. A mérkőzések között egy hete lesz a csapatoknak, hogy rápihenjenek a folytatásra. Az első két találkozó között a soproni lányokra vár a bajnokságban az éllovas Szekszárd elleni rangadó is, mely nem könnyíti a helyzetüket. A válogatott szünet sem segített, igaz, ez láthatóan nemcsak soproniakat, hanem a törököket is megviselte, akik egy bajnokit elbuktak, és a Török Kupában sem élték túl az elődöntőt.

A válogatott Határ Bernadett nagy fegyvere lehet a magyar csapatnak Forrás: Polyák Attila - Origo

Az új évben mindkét csapatnál történtek változások a keretben. Miután Sopronban nem tudták előteremteni Crystal Langhorne szerződés-hosszabbítására az anyagi fedezetet, így Alaina Coatest szerződtették. Jól halad a beépítése, de tőle még nem lehet elvárni, amit Crystal nyújtott.

A törökök nem kényszerből, hanem a keret további erősítése céljából igazoltak. Giorgia Sottana és Lynetta Kizer egyaránt klasszisok a maguk posztján.

Sottana hamar beilleszkedett, és máris egyik erősségévé vált a Fenernek. Kizer debütálása pedig a Sopron ellen várható. Mellettük még Anastasiya Verameyenka, Kia Vaughn, Ana Dabovic, Aerial Powers, Jonquel Jones, Kelsey Plum állnak török edző, Firat Okul rendelkezésére. Sztárnévsor, és akkor még csak a légiósoknál tartunk. Az elvárásoknak megfelelően idén már a török magra is nagy szerep hárul Isztambulban, akik közül leginkább a rutinos irányítót, Birsel Vardarlit kell kiemelni.

Igen széles rotációval rendelkeznek tehát, melytől azt várják, hogy idén sikerüljön nekik az áttörés, és hosszú évek után ne csak a közelébe legyenek a végső győzelemnek, hanem el is érjék azt.

Azonban hiába győzték le kétszer is a Jekatyerinburg együttesét az alapszakaszban, mégsem tudtak a harmadik helynél előbb végezni, miután a szintén török Yakin Doguval nem bírtak, és becsúszott két váratlan vereség is a Schio és a Salamanca otthonában.

Sopron edzője elégedetlen csapata utóbbi hetekben mutatott hozzáállásával Fotó: Polyák Attila - Origo

Ausztriából török fanatikusok érkezése várható, így a soproni szurkolóknak is a legjobbjukat kell nyújtani ahhoz, hogy érvényesüljön a hazai pálya előnye.

2009-ben a Bourges elleni Euroliga negyeddöntő során már a bemelegítéskor telt ház, forró hangulat fogadta a csapatokat. Utólag a franciák elmondták, hogy gyakorlatilag abban a pillanatban eldőlt a mérkőzés kimenetele. A Sopron akkor szárnyalt, és bejutott a Final Fourba.

A mérkőzés előtt Roberto Iniguez, Fegyverneky Zsófia, és Turner Yvonne nyilatkozott Sopron Basket Youtube-csatornájának a várakozásaikról.

Sopron Basket számtan

Idén lesz 25 éve, hogy a Sopron megszerezte első bajnoki címét, és ezáltal kiléphetett a nemzetközi porondra. Már ezekben az években találkozott a Fenerbahce gárdájával a Ronchetti kupában, és mindkétszer le is győzte.

A Sopron a kezdetek óta Európa top csapata között szerepel. Az 1999-es bajnoki cím után a legerősebb sorozatban, a Sopron az Euroligában találta magát, ahonnan csupán egy szezonban maradt távol. Az egyéves Európa Kupa kitérőt leszámítva a Sopronon kívül csupán a francia Bourges Basket mondhatja el magáról, hogy a kezdetek óta Európa top klubjai között szerepel. A mezőny 1999 óta kicserélődött, több klub nemcsak, hogy nem tudta felvenni a versenyt a milliárdokkal gazdálkodó, leginkább orosz-török vonalat képviselő óriásokkal, hanem a megszűnés sorsára jutott a fegyverkezési harcban.

A Sopron tizenegyedik alkalommal jutott be a rájátszásba, 2009-ben pedig meg sem állt a salamancai Final Fourig.

Az eddigi 258 Euroliga találkozó során a Sopron 119 győzelmet aratott, 139 vereség mellett. Az idei alapszakaszban elért 10 győzelemmel új klubrekord született. A rájátszásban a magyar csapat 42 mérkőzést vívott. A mérleg 15 győzelem, 27 vereség, 18281 dobott pont, 18658 kapott pont.

Az Euroligában a Sopron hét szezonban is összekerült a török csapattal. A lejátszott 14 mérkőzésen a Fener dominált a 11 győzelmével. 2001-2002-ben a Sopron kétszer is győzni tudott, majd a 2007-2008-as szezonban jött a harmadik siker. Legutóbb két éve láthatták szurkolók a Novomatic Arénában a sok-sok török fanatikussal megtámogatott kék-sárga sereget, mely 17 pontos győzelemmel távozott.