A férfi pólócsapat az olaszokkal került egy Eb-csoportba

Varga Dénes (Magyarország), Valentino Gallo (Olaszország), vízilabda
Győr, 2016. január 3. Varga Dénes (b) és az olasz Valentino Gallo a férfi vízilabda Volvo Kupa Magyarország - Olaszország mérkőzésén a győri Aqua sportközpontban 2016. január 3-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott az olimpiai bronzérmes olaszokkal, míg a női többek között a házigazda Spanyolországgal került egy csoportba a júliusi Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott mindkét nemnél az első kalapból várta a szerdai sorsolást:

a férfiak Németországgal, Georgiával és Olaszországgal, míg az Eb-címvédő nők a B csoportban Szerbiával, Oroszországgal, Spanyolországgal, Törökországgal és Németországgal mérkőznek majd.

Varga Dénes (b) és az olasz Valentino Gallo a férfi vízilabda Volvo Kupa Magyarország - Olaszország mérkőzésén a győri Aqua sportközpontban Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A sorsolással az is eldőlt, a magyarok milyen sorrendben találkoznak az ellenfelekkel. Eszerint a férfiválogatott július 16-án Georgia ellen kezdi az Eb-t, amit július 18-án az olaszok, majd július 20-án a németek elleni összecsapás követ majd.

Amennyiben Märcz Tamás csapata megnyeri a kvartettet, úgy a B vagy a D csoport valamelyik résztvevőjével találkozik a nyolc között, míg a nem egyenes ági negyeddöntőbe jutás esetén a C csoportból kap ellenfelet.

A férfitornán 16 válogatott szerepel, a négycsapatos csoportok győztesei egyből a negyeddöntőbe jutnak, míg a második-harmadik helyezettek keresztbe játszanak a nyolc közé kerülésért.

A nőknél 12 csapat indul, a két hatos csoportból az első négy-négy jut a negyeddöntőbe. Az Európa-bajnokságot július 14. és 28. között rendezik Barcelonában.

"Négy hasonló erősségű csoportot sorsoltak, nekünk a továbbjutás szempontjából nyilvánvalóan az olaszok elleni találkozó lesz a kulcsmérkőzés" - értékelt a szövetségi kapitány az MVLSZ Facebook-oldalán.

- mondta az edző.
Märcz Tamás hozzátette, a csoportelsőséggel "könnyebb út járna", mert e

gy esetleges második hely esetén a négy közé kerülésért vélhetően Szerbiával kellene játszani.

Märcz Tamás a férfi vízilabda szövetségi kapitány Fotó: Mudra László - Origo

A nők a házigazdával kezdenek július 14-én, majd sorrendben Törökországgal, Szerbiával, Oroszországgal és Németországgal találkoznak.

Bíró Attila szövetségi kapitány meglátása szerint "mindegy volt", kit sorsolnak a magyar csapat mellé, mert hat erős európai csapat van a mezőnyben.

ugyanakkor azt is látni kell, hogy törékenyek is vagyunk még. Azon dolgozunk, hogy ez változzon" - jelentette ki.

Az Európa-bajnokság férfi tornájának csoportbeosztása:
A csoport: Németország, Georgia, Olaszország, MAGYARORSZÁG
B csoport: Montenegró, Málta, Franci

aország, Spanyolország
C csoport: Horvátország, Törökország, Hollandia, Görögország
D csoport: Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Románia

A női torna csoportbeosztása:
A csoport: Izrael, Hollandia, Franciaország, Görögország, Horvátország, Olaszország
B csoport: Szerbia, Oroszország, MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Németország