Vágólapra másolva!
Elképesztően fordulatos és színvonalas döntőben védte meg címét a Linamar BRSE női röplabda-csapata a Közép-európai Ligában (Mevza-kupa). A fináléban már 2-0-s szettelőnyben volt az alapszakasz-győztes Olomouc ellen, de a cseh együttes egyenlített. Az ötödik szettben viszont nem remegtek meg a csabai kezek és nem volt kérdés, melyik a jobb csapat. A békéscsabai Final Four bronzmeccsét szintén egy izgalmas mérkőzésen a szlovén Maribor nyerte.

Az alapszakasz két legjobb csapata egyaránt 3-1-re győzött az elődöntőben. Előtte fantasztikus bronzmeccset láthattunk, de abban bízott mindenki, hogy izgalommentesen győz a címvédő Békéscsaba. Ehhez persze a cseheknek is volt 1-2 szava, sétagaloppról szó sem lehetett.

A közönség már a bemelegítés alatt megadta az alaphangot, ha lehetséges, még a szombatinál is nagyobb hangzavart hozott össze. Az első pontot a csehek szerezték, de

Lucia Fresco azonnal egyenlített egy hajszálpontos leütéssel.

Sajnos ezt zsinórban három olmüci pont követte, de Fresco ismét eredményes volt, a legjobbkor, majd jól működött a békéscsabai blokk is, aztán Lucija Mlinar leütésével ismét egál volt. Sőt, az ő ászával már a BRSE jutott előnyhöz, a csarnok pedig felrobbant. Nagyon sült a horvát ütő keze, de Frescóé is, 8-5-ös csabai vezetésnél jött az első technikai szünet.

Ragyogóan kezdett a Békéscsaba Forrás: BRSE

Kszenija Ivanovics is hozzászólt, 10-5-nél pedig időt kellett kérnie Jiri Teply vezetőedzőnek. Dobi Edina egylábas bombájával 12-6-ra módosult az állás, a csehek tehát nem tudtak elkezdeni zárkózni. Barbora Koseková nyitásával sem tudott megbirkózni az Olomouc, de a túloldalon Struskova is jelentkezett egy ásszal. Tartotta 6-7 pontos fórját a BRSE, bár ez nyolcra hízott 20-12-nél Koseková blokkja után. Az eleje óta nem tudott zsinórban háromnál több pontot szerezne az Olomouc, de ezt rajtuk kívül senki sem bánta. 24-15-nél szettlabdája volt a címvédőnek, de elsőre Ivanovics hosszút ütött.

Nem kellett szerencsére sokáig várni, Pekárik Eszter leütésével 1-0-s szettelőnybe került a Békéscsaba.

A második játszma Ivanovics ászával indult. Ezúttal egyik csapat sem tudott meglépni, de a technikai szünet most inkább a Békéscsabának jött jól, mert előtte sorozatban két pontot ütött be az alapszakasz-győztes Olomouc és vezetett 8-6-ra. Fresco bombájával 10-10-nél meglett az egyenítés is, de erre válaszként három cseh pont jött, Alberto Salomoni mester ekkor kért időt.

Elképesztő hangulatot varázsolt a közönség Forrás: BRSE

Ennek szerencsére meglett a hatása, Dobi leütésével 14-14 volt az állás, majd a csapatkapitány blokkjával a vezetést is átvette a BRSE. Egyszerűen nem lehetett mellette elütni a labdát ekkor, közben pedig 6-0-t futott a csapat, Teply gyorsan ki is kérte az időt a túloldalon. Aztán 20-16-nál is, mert nem sikerült a zárkózás. 23-21-nél viszont gyorsan feljött kettőre az Olomouc, Salomoni is időt kért. Ismét Fresco villant, majd ő állt oda a szervához szettlabdánál. Michalíkova ütése sajnos csípte a vonalat,

viszont Mlinaré is, azaz 25-22-re meglett a második játszma is.

Ez persze még semmit nem jelentett, hiszen az alapszakaszbeli összecsapáson is fordított 0-2-ről az Olomouc, igaz, azt a meccset Mariborban játszották. Az mondjuk jó jel volt, hogy egy rossz nyitással kezdett a cseh csapat. Viszont ez után több jó is jött, 5-2-re meg is lépett a cseh együttes, aztán ebből 9-5 is lett.

Bodnár Dorottya is beállt és első labdaérintésével azonnal pontot szerzett, de az Olomouc egyáltalán nem lassított. Stabilan beállt a 2-4 pontos különbség, aztán néha a játékvezetők is hoztak érdekes ítéleteket, amit még az sem értett, aki a pályán volt. A hősies mezőnymunka viszont életben tartotta a Békéscsabát, mínusz 6-ról mínusz 2-re feljött a hazai csapat.

Innentől azonban több pontot már nem tudott szerezni, sajnos 25-18-ra megnyerte a harmadikat az Olomouc.

A harmadik szett megnyerésével életben maradtak a csehek Forrás: BRSE

A negyedik játszma békéscsabai ponttal idult, de megink lankadt kicsit a figyelem, hirtelen már hárompontos előnyben volt a cseh együttes. Az elemi erejű ütéseket leváltották a hihetetlen mentések mindkét oldalon. 6-6-nál egy elképesztő labdamenetet nyert meg a Békéscsaba, ami a közönség hangerején is emelt egyet, aztán Pekárik blokkjával már két pont volt az előny.

A technikai szünet megmentette most az Olomoucot, amely ismét belenézett egy 0-5-ös sorozatba.

Válaszként jött egy 4-0, de szerecsére egy rossz nyitás véget vetett a cseh szériának. Lehetetlen labdákat mentett meg az Olmouc, de a blokkokkal sokszor nem tudott mit kezdeni.

Viszont becsúszott 1-2 csúnya hiba is a csabaiaktól, Salomoni ki is kérte az idejét, ekkor hárommal mentek a csehek. Ebből sajnos öt lett a következő technikai megállásra. Zúgott a "Mindent bele!", kellett is a buzdítás, mert jobban játszott ekkor az olmüci együttes,

egyszerűen nem volt olyan labda, amit ne tudott volna visszaadni.

19-11 volt az állás, emberemlékezet óta nem esett csabai pont, egészen Mlinar leütéséig. Ezt egy jó Ivanovics-blokk, majd egy rossz Mlinar-nyitás követte. Nem adta magát könnyen ebben a játszmában a BRSE, amely egy kilencpontos hátrányt faragott ötre pillanatok alatt. Az időkérés azonban új lendületet adott a cseheknek, akik ezt a játszmát is behúzták 25-18-ra.

Jöhetett a döntő szett, de mi más jöjjön egy fináléban, két ilyen csapat harcában?

Fresco széleset ütött elsőre, de rögtön javított szerencsére. 3-3 volt az első hat labdamenet után, elképesztő izgalmasan alakult a döntő. Aztán érkezett egy Fresco-bomba és egy Dobi-sánc, kettő volt a BRSE előnye. Ezt Michalíkova megfelezte, de Mlinar gyorsan visszaállította. Minden csabai pont katarzist, minden olmüci gyászhangulatot okozott a csarnokban. Ivanovics két villanásával 8-5-re vezetett a Békéscsaba.

A jó blokkolás rendkívül fontos pontokhoz segítette a csabaiakat Forrás: BRSE

Innen aztán visszajött egyre az Olomouc, majd egy hihetetlen labdamenetet húzott be a Békéscsaba, amely 11-8-ra vezetett. Majd egy kiváló blokkal 12-8-ra.

Három pont kellett a kupagyőzelemhez. Ki hitte volna ezt azok után, hogy 0-2-ről visszajöttek a csehek?

Ugyanúgy, mint az alapszakaszban, csak akkor meg is fordították. Egy hosszú ütés után már 13-8 állt az eredményjelzőn, nem volt ember a csarnokban, aki ezt némán bírta volna. Még egy out jött, 14-8, meccslabdák következtek, Ivanovics adogatott. Az elsőt bravúrral hárították. A másodikat egy jó ütéssel, de még mindig volt három. Salomoni inkább biztosra ment, kikérte az idejét.

A BRSE lányai megnyugodtak, a csehek viszont nem, egy rossz nyitás pedig meghozta az őrületet. 15-10 az utolsó szett, ami csak egyet jelenthetett:

A Mevza-kupa győztese a 2017-18-as idényben a Linamar Békéscsabai SE.

Mevza-kupa, döntő:
Linamar BRSE – VK UP Olomouc (cseh) 3:2 (17, 22, -18, -18, 10)

A 2017-18-as Mevza-kupa győztes csapata a Linamar BRSE Forrás: BRSE

Ez a csapat rengeteget változott a tavalyi szezonhoz képest, a játékoskeret nagy része kicserélődött, ahogy a szakmai stábban is voltak változások. Két dolog viszont megmaradt: a minőség és a siker. Sokan kétkedtek a szezonkezdet előtt, mondván, ez a csapat nem olyan erős, mint az előzőek. Nos, a tavaly triplázás még mindig összejöhet, a Mevza már megvan.

A Final Four legjobb feladója Sarka Kubínová lett (Olomouc), legjobb liberója a helyiek kedvence, Molcsányi Rita, legjobb ütője Martina Michalíková (Olomouc), legjobb centere a BRSE csapatkapitánya, Dobi Edina, legjobb átlója pedig a maribori Iza Mlakar lett.

Az MVP, azaz a legértékesebb játékos pedig a Békéscsaba argentin válogatott átlója, Lucia Fresco lett.

A kupagyőztes csapat vezetőedzője, Alberto Salomoni ünnepi hangulatban nyilatkozott:

"Hihetetlenül boldog vagyok, meg is könnyeztem a végét. Ez a klub az utóbbi időben halmozta a sikereket, ezért is volt fontos, hogy megvédjük a címünket. Kiváló szezonunk van ahhoz képest, hogy ez az első évünk együtt, és természetesen a triplázás volt a cél a kezdetektől fogva.

Eszünkbe jutott persze a maribori meccs is, de ezúttal a döntő szettet nem engedtük ki a kezünkből és bátrak voltunk. Rendkívül büszke vagyok a lányokra és köszönöm nekik ezt a sikert!"

Pezsgőfürdő békéscsabai módra Forrás: BRSE

A torna legértékesebb játékosa, Lucia Fresco számára különleges ez a kupagyőzelem:

"Természetesen örülök az MVP-díjnak, de a csapat miatt még jobban. Rendkívül keményen dolgozunk egész évben, az pedig rengeteget segített, hogy itthon játszhattunk, mert

ez a közönség fantasztikus, úgyhogy értük is nyerni akartunk, karrierem során nem játszottam még ilyen publikum előtt.

Amikor ideigazoltam, tudtam, hogy sikerorientált a csapat és fontos a győzelem és hogy magasak az elvárások. Persze a nyomás hozzátartozik a sportoló életéhez, de ez inkább motivál, mintsem árt. Ez karrierem egyik legszebb sikere, ráadásul még sosem játszottam a Mevza-kupában, ezért különleges számomra."

A csapatkapitány, Dobi Edina is rendkívül boldog az első Mezva-győzelme után:

"Amikor hazajöttem, a magyar bajnoki cím és kupagyőzelem mellett természetesen a Mevza is a céljaim között szerepelt. Ha triplázunk, akkor leszek teljesen elégedett, de persze most is kicsattanok az örömtől. Év elején kikaptunk tőlük 2-0-ról 2-3-ra és ez természetesen eszünkbe jutott most is, de semmiképp sem akartuk, hogy ez megismétlődjön. A cseh csapat sem veszíteni jött ide és igazi döntőt játszottunk velük színvonal szempontjából. 2-0 után felébredtek és olyan mezőnymunkát mutattak be, amire nehezen találtuk a megoldást, az ötödik viszont mindig fejben dől el.

Annyira akartuk ezt a kupát, hogy túllendültünk a holtponton és sikerült győzni.

Ezt most biztosan meg fogjuk ünnepelni, de egy hét múlva már Magyar Kupa-döntő, szóval nem lehet lazítani. Persze az, hogy friss Mevza-győztesként érkezünk, biztos sok önbizalmat fog adni, de nem becsülhetjük le a Nyíregyházát."

A játékosok és Baran Ádám klubelnök öröme Forrás: BRSE

A bronzmeccsen a szombati elődöntő két vesztese, a szlovén Nova KBM Branik Maribor és a horvát Mladost Zagreb csapott össze.

Csalódottságnak nyoma sem volt a játékosoknál,a Maribor úgy örült a meccs első pontjának, mintha azzal lett volna a győztes ütés, a horvátoknál pedig a cserék gyakorlatilag rigmusokkal buzdították a pályán lévőket.

Az első játszma rendkívül szorosan alakult, egyik csapat sem vezetett kettőnél több ponttal, végül 28-26-ra nyerte a szlovén együttes.

A második szett elején a Mladost irányított, amibe beletartoztak a szép leütések és a felesleges hibák is, a legtöbb pont kimenetele a zágrábiakon múlt. Sikerült is egy nagyobb előnyt kiépítenie a horvát klubnak, így kényelmes helyzetből várta a hajrát, és bár a végén indított egy utolsó rohamot a Maribor, de már későn, 25-18-cal egyenlített a Mladost.

Amely egyébként lendületben maradt a harmadik felvonásra és hamar ellépett 10-2-re. A Maribor aztán visszakapaszkodott,

de megsérült a 39 éves csapatkapitánya, a szerb Alekszandra Miloszavjevics, szerencsére azonban tudta folytatni a játékot nem sokkal később.

Ez a kis intermezzo inkább a szlovénokat zökkentette ki és újra nyolcpontos hátrányba kerültek. Ráadásul a meccs legszebb labdamenetét is a Mladost nyerte, ami lélektanilag is fontos volt. 25-15-re meg is nyerte a szettet a Zágráb, így egy játszmára került a bronzéremtől.

Iza Mlakar (balra fehérben) megállíthatatlanul játszott a mérkőzés második felében Forrás: BRSE

Nem adta fel viszont a Maribor és rögtön magához ragadta az előnyt a negyedik szettben, majd nagyjából felváltva szerezték a pontokat a csapatok, izgalmas végjátéknak néztünk elébe. 23-23-nál lehetetlen volt megjósolni a játszma kimenetelét, a fantasztikus ütő, Iza Mlakar bombájával szettponthoz jutott a Maribor és be is húzta.

Jöhetett a mindent eldöntő 5. szett.

Ezt a Maribor kezdte jobban, ami rendkívül fontos, hiszen csak 15 pontig megy az ötödik játszma. 8-4-re elhúzott a szlovén csapat és foggal-körömmel védte előnyét, ami a hajrára kettőre olvadt 13-11-nél. A következő két pontot viszont a szlovén együttes szerezte, ami azt jelentette, hogy
a döntő szettet 15-11-re megnyerte és a bronzérmet is megszerezte.

Bronzmérkőzés, végeredmény:
Nova KBN Branik Maribor (szlovén) – Mladost Zagreb (horvát) 3:2 (26, -18, -15, 23, 11)

A Maribor szetthátrányból fordított a kitűnő bronzmeccsen Forrás: BRSE

A Volkswagen Mevza-kupa Final Four végeredménye:
1. Linamar BRSE
2. VK UP Olomouc
3. Nova KBN Branik Maribor
4. Mladost Zagreb