Szeptemberben indul a Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Páva Zsolt; Szalay Ferenc; Boros Anita
Pécs, 2017. április 26. Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, Rátgéber László kosárlabda-mesteredző, Páva Zsolt polgármester és Takács Mihály, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia főigazgatója, miniszterelnöki tanácsadó (b-j) a Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapkőletételén Pécsen 2017. április 26-án. A Rátgéber Kosárlabda Akadémia szakmai bázisán nyugvó sportkomplexum több mint 2,5 milliárd forintos beruházással valósul meg. MTI Fotó: Lendvai Péter
Vágólapra másolva!
Szeptemberben nyílik meg Pécsett a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Rátgéber László mesteredző irányításával.

A női Euroliga-bajnok tréner az M1 aktuális csatornán szerdán elmondta, jól halad a beruházás, május 30. és június 30. között átadják az épületet, utána még be kell rendezni, és a területet is el kell rendezni körülötte.

"Reméljük, hogy szeptemberben el tudunk indulni, ez mérföldkő lesz a magyar kosárlabda történetében, ilyen létesítmény nincs Európában" - hangsúlyozta az 51 éves szakember, kifejtve, hogy 60 fiatal költözhet majd be az általa csak "három és fél csillagos hotelnek" hívott kollégiumba.

2017. április 26-án tették le a Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapkövét, a tervek szerint a kollégium szeptembertől nyitja meg kapuit Forrás: MTI/Lendvai Péter

A volt női és férfi szövetségi kapitány közölte, a legmodernebb felszereltségű csarnokban a legmodernebb edzésmódszerek várják a gyerekeket, akikből nemcsak élkosárlabdázókat, hanem derék embereket is akarnak nevelni.

"Meg akarjuk fékezni a 15-16 éves magyar tehetségek külföldre áramlását, a lányok például Amerikába mennek egyetemre, mi viszont a gyerekeknek és az edzőknek is életpályamodellt kínálunk a pécsi tudományegyetemmel közösen" - jelentette ki Rátgéber László, aki szakmai-stratégiai igazgatóként dolgozik majd a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

A kilencszeres magyar bajnok edző - aki két Euroliga-bronzérmet is nyert a Péccsel - kifejtette, feláldozta profi karrierjét az akadémia érdekében, de érzi, hogy újra jó dolgok vannak készülőben Pécsett.