Vágólapra másolva!
A Sopront Basket női kosárcsapata ismét csodát művelt az Euroligában. A török Fenerbahce ellen felborította a papírformát és domináns játékkal 67-46-ra győzött a párharc mindent eldöntő harmadik mérkőzésén, miután a második félidőben megfojtotta ellenfelét. A siker azt jelenti, hogy kilenc év után ismét részt vehet az Euroliga négyes döntőjében, amelyet április 20. és 22. között rendeznek. Ki gondolta volna ezt azok után, hogy a Fener elvette a Sopron pályaelőnyét az első meccsen és ezután zsinórban kettőt kellett nyernie a csapatnak? 

A két csapat másodszor találkozott Sopronban, hiszen a pályaelőny a magyar bajnoknál volt. Az első meccsen pont ezt vette el a Fener azzal, hogy idegenben is nyerni tudott, de a Sopron egy héttel ezelőtt Isztambulban parádés, 78-72-es idegenbeli győzelemmel vágott vissza, ezzel teremtve meg a harmadik meccs lehetőségét.

A meccs napjának délelőttjén váratlan családi tragédia érte a Sopron amerikai centerét, Alaina Coates-ot. Ennek következményeként a fiatal játékos nem lehetett ott a magyar bajnok Fenerbahce elleni mérkőzésen. Alaina Coates csütörtökön hajnalban hazatér az Egyesült Államokba.

Egy ilyen tragikus esemény soha nem jön jókor,

de ez a lehető legrosszabbkor történt, hiszen a fontos meccs előtt minden játékosra számíthatott a Sopron szakmai stábja.

Félelmetes hangulatot varázsolt a Novomatic Arénába a publikum Fotó: Mudra László - Origo

Az idény folyamán többször írtunk arról, hogy fontos Euroliga-mérkőzéseken nem telt meg a Novomatic Aréna, így volt ez a két héttel ezelőtti első mérkőzésen a Fener ellen. Nos, a mindent eldöntő ütközetre összekapták magukat a soproniak és telt házat, fantasztikus hangulatot varázsoltak a csarnokba.

Alekszandra Crvendakics közeli kettesével kezdődött a mindent eldöntő meccs, majd ő folytatta egy középtávolival. Gyorsan jött a válasz a Fenertől Kia Vaughn révén, majd Giorgia Sottana tempójával már egál volt (4-4).

Az első perctől kezdve óriási küzdelem zajlott a pályán Fotó: Mudra László - Origo

Crvendakics óriásit harcolt egy támadólepattanóért, ami után Turner volt eredményes betörésből, sőt, azonnal vissza is szerezte a labdát, amiből Milovanovics tudott értékesíteni egy büntetőt,

9-6-ra vezetett a hazai együttes.

Vaughnra nem igazán találta az ellenszert a Sopron, aztán Sottana duplájával már a török óriásklub vezetett. Sőt, Kelsey Plum révén az első hárompontos is megszületett, majd Ana Dabovics is bevágott egyet, a Sopron edzője, Roberto Iniguez pedig időt kért 13-18-nál. Turner gyorsan elsüllyesztett egy kettest, 10 pontnál járt az első negyedben, védekezésben viszont egyelőre nem ért oda a dobásokra a Sopron, 21-17-re vezetett a Fenerbahce az első tízperc után.

Jobban nem is kezdhette volna a második játékrészt a Sopron, Page talált be kintről, majd ugyanő a palánk alól egy fantasztikus Crvendakics-assziszt után.

Yvonne Turner (labdával) eleinte megállíthatatlanul játszott Fotó: Mudra László - Origo

Nem adta magát könnyen a magyar csapat, amely teljesen partiban volt a török óriással.

Turner folytatta a parádét, labdát szerzett, majd végigsprintelt a pályán és dobott egy ziccert, aztán Salvadorest tette meg ugyanezt, ám őt meg tudták állítani szabálytalanul. Átvette a vezetést a Sopron, a Fenerbahce időt kért, miközben tombolt a Novomatic Arena (25-23).

Anasztaszija Veramejenka is hozzászólt a meccshez egy hármassal, aztán Fegyverneky Zsófia is megszerezte az első pontjait, ezt valászínűleg a környék járókelői is tudták a hangrobbanás miatt. Majd újra felzúdult a közönség, amely hatalmas nyomást gyakorolt a játékvezetőkre és megakadályozott egy felháborító döntést.

Mindkét palánk alatt ment a daráló az első félidőben Fotó: Mudra László - Origo

Lendületben maradt a Sopron, Tina Jovanovics kosarával már három pont volt az előnye (31-28).

Elképesztően kemény, fizikális csatát láthattak a nézők, gyakorlatilag nem létezett könnyű kosár az első félidőben. Ez persze sok személyi hibát is jelentett, Milovanovics és Jovanovics is háromnál járt ekkor, szerencsére Vaughn csak egyesével tudta értékesíteni a büntetőit.

Yvonne Turner utolsó fél percben dobott tempója azt jelentette, hogy

a Sopron megfordította a meccset az első félidő végére és 33-31-re vezetett.

A Fenerbahce bőven vezette a lepattanócsatát (22-12), viszont jóval többször is adta el a labdát (11-3). Turner 14 ponttal, 3 lepattanóval, 2 asszisztal és 3 labdaszerzéssel állt a szünetben, mindegyik kategóriában a legtöbbet szerezte a soproniak közül.

A soproni szurkolók is kitettek magukért Fotó: Mudra László - Origo

Paige szerezte a harmadik negyed első kosárát is egy csodaszép Turner-passzt követően, aztán ült a triplája is. 38-31-re vezetett a Sopron, ami a legnagyobb különbséget jelentette eddig. Ebből Vaughn kettőt faragott, Milovanovics viszont hármat hozzátett, majd a játékvezető lehűtötte a kedélyeket, amikor befújta Fegyverneky harmadik faultját, aztán Turner elsőjét.

Veramajenka emelt be egy távoli kettest, amivel visszajött négyre a Fener, Fegyverneky válaszát kiköpte a gyűrű.

Turner tripláját viszont nem, 44-37!

Majd az amerikai két bütetőt és a helyére küldött, aztán Crvendakicsot ütötték meg keményen. Kezdett elgurulni a törökök gyógyszere, akik játéka a sportszerűség határát súrolta, szerencsére ez nem tudta kizökkenteni a soproni lányokat.

Sokszor ment át földharcba a kosárlabdameccs Fotó: Mudra László - Origo

Álomjátékkal már tíz volt közte ekkor.

Hamar meglettek a soproni csapatszemélyik, vigyázni kellett a faultokkal, de ugyanez igaz volt a túloldalon is. Vaughn szerencsére továbbra is hadilábon állt az egypontosakkal, a közönség sokszor szinte kiüvöltötte a labdát a gyűrűből, amikor az amerikai odaállt a büntetővonalra.

Salvadores kapott technikait szövegelésért, de Turner egy hihetetlen pimasz kosárral jelzett, hogy mindenki higgadjon le, amikor egy dobócsellel megröptette védőjét, majd bevágta a távoli duplát.

52-43-ra vezetett a Sopron Basket csapata fél óra után, és tíz percre került az Euroliga négyesdöntőjétől.

Turner (labdáva) úgy cikázott a török védők között, ahogy kedve tartotta Fotó: Mudra László - Origo

A negyedik negyedben folytatódott a csoda Milovanovics triplájával, a közönség hangereje pedig a lehetetlen szintet súrolta, főleg, amikor Turner is dobott egy kettest. 57-43, az ember alig akart hinni a szemének.

"Játszik a csapat"- zúgták a nézők, és teljesen igazuk volt. Hét és fél perc volt hátra, a Fenerbahce pedig összegyűjtötte a négy csapathibáját. Karnyújtásnyira került a Final Four.

Salvadores kosarával már 16 volt a Sopron előnye,

ráadásul rendkívül hosszú támadásokat vezetett a hazai csapat és ölte az órát. Majd Turner dobott egy újabb hármast, elképesztően felszabadultan és látványosan játszott és már 26 pontnál járt. Az idő fogyott, az előny viszont nem. Sőt, Fegyverneky Zsófia labdaszerzésével és ziccerével már 21 ponttal vezetett a Sopron.

Innen már nem volt visszaút a török sztárklubnak. De Turner nem állt le, hozzátett még három pontot és védekezésben sem pihent. Padlón volt a Fenerbahce, amely már a lepattanókért sem ment és a labda is dadogott a játékosok kezében. A végén már csak az óra pörgött, majd kezdődött a fieszta, a hazai együttes felrúgta ugyanis a papírformát és kiejtette a török óriást.

A sikerkovács, Roberto Iniguez tart eligazítást a játékosoknak Fotó: Mudra László - Origo

A Sopron Basket csapata 67-46-ra legyőzte a Fenerbahcét és 9 év után bejutott az Euroliga négyesdöntőjébe!

Euroliga negyeddöntő, 3. meccs:

Sopron Basket - Fenerbahce (török) 67-46 (17-21, 16-10, 19-12, 15-3)

A magyar csapat pontszerzői: Turner 29, Page 12, Milovanovics 9, Crvendakics 7, Fegyverneky 4, Salvadores 4, Jovanovics 2

Továbbjutott a Final Fourba a Sopron Basket 2-1-es összesítéssel.

Hatalmas fieszta vette kezdetét, de már a lefújás előtt ünnepi volt a hangulat Fotó: Mudra László - Origo


A mérkőzés után a soproniak kapitánya, Fegyverneky Zsófia rendkívül boldogan nyilatkozott:

"A klub és a város is kilenc évet várt erre a pillanatra, ráadásul manapság sokkal nehezebb bejutni a Final Fourba, mint régebben, mert nagyon erős orosz és török szupercsapatok alakultak ki, ami a kisebbeknek nem könnyíti meg a dolgát.

Az a rengeteg munka térült meg most, amit a csapat és a fantasztikusan profi háttér végez folyamatosan, nekik hatalmas köszönettel tartozunk.

Védekezésben nagyon készültünk, minden edzésen gyakoroltuk, hogy egy ilyen meccsen egy Fenerbahce az utolsó negyedben három pontot dobjon nekünk. Aki látja azt, ahogy ma játszottunk, az tudja, hogy mindenre képesek lehetünk a Final4-ban."

Fegyverneky Zsófia a védekezést emelte ki. Ezek vezettek az ilyen üres ziccerekhez Fotó: Mudra László - Origo

Az elképesztően játszó Yvonne Turner nem találta a szavakat a közönségre:

"Először is Istennek szeretném megköszönni, nélküle ez nem sikerülhetett volna. De amit a csapattársaim, az edzők és nézők csináltak, az valami fantasztikus. A társak látták, hogy nekem nagyon megy ma, folyamatosan tömtek labdákkal, amikor érezték, hogy meg tudom oldani, én pedig próbáltam a csapat élére állni. A taktikánk az volt, hogy az első, kicsit langyosabb meccs után próbáljunk építeni a másodikra és játsszuk a saját játékunkat és az volt a filozófiánk, hogy

vagy kemények leszünk, vagy mehetünk haza.

A közönség leírhatatlan volt, mindenki kijött, de persze egész szezonban élveztük a támogatásukat, fantasztikusak voltak a nézők."