Vágólapra másolva!
Csütörtök este a Kontinentális Hokiliga (KHL) rájátszásának második körében a CSZKA Moszkva a Jokerit Helsinkit fogadta. Az egyik fél négy győzelméig tartó párharcában az orosz együttes 3-1-re vezetett a mérkőzés előtt, a Jokerit az életéért küzdött. Nem is akárhogyan, ugyanis a 143. percben megszerezte a győzelmet. Úgy, hogy egy hokimeccs 60 percig tart.

Pedig nem indult úgy a találkozó, mint amelyik majd hat órán keresztül tart majd, a 4. percben Brian O'Neill emberelőnyből szerzett vezetést a vendégeknek.

Hét perccel később az oroszok egyik olimpiai hőse, Kirill Kaprizov egyenlített egy parádés góllal.

Ekkor azonban elzárták a gólcsapot mindkét oldalon, azt viszont talán senki nem gondolta, hogy mindössze az ötödik (!) hosszabbításban születik meg az újabb, mindent eldöntő találat. Ami azt jelenti, hogy összesen a nyolcadik játékrészig kellett várni. Helyi idő szerint a mérkőzés 19.30-kor kezdődött és 01.33 állt az órán, amikor a meccs 143. percében Mika Niemi megszerezte a győzelmet a Jokeritnek.

A 142:09 perc minden idők leghosszabb KHL-mérkőzése, a korábbi rekord szinte napra pontosan négy évig élt, 2014. március 21-én a Lev Praha vendégeként győzött a Donbassz Donyeck, az a meccs majdnem 127 percig tartott.

A Jokerit finn kapusa, az NHL-t is megjárt Karri Ramö lélegzetelállító, 83 védést mutatott be (természetesen ez is csúcs) 84 lövésből, ami már az értelmezhetetlen kategóriába tartozó,

98,81 %-os védési hatékonyság.

Érdekesség, hogy a Jokerit játékosa, Petteri Wirtanen a négy évvel ezelőtti rekordmeccsen is játszott és akkor is győzelmet ünnepelhetett. Egyébként a mostani volt a center 300. KHL-meccse. A CSZKA olimpiai bronzérmes kanadai bekkje,

Mat Robinson 54:12 percet volt a jégen, ami szintén rekordnak számít.

Pedig két gól is született Niemi találata előtt: Roman Ljubimov is azt hitte, hogy megnyerte a meccset moszkvaiaknak, de a gólt elvették kapusakadályozás miatt, előtte a finnek örültek túl korán Eeli Tolvanen találatának, amelyet les miatt annuláltak.

Karri Ramö kapus mostantól KHL-rekordernek mondhatja magát Forrás: Sputnik/Vladimir Fedorenko

Apropó, Tolvanen. A phjongcshangi olimpia egyik nagy felfedezettje vereség esetén szinte azonnal csomagolt volna, hiszen az a Jokerit kiesését jelentette volna, Tolvanenre pedig számítanak a tengerentúlon a Nashville csapatánál, a fiatal finn pedig megígérte, hogy amint véget ér számára a KHL-szezon, repül a Predatorshoz. Nos, erre még várnia kell még legalább egy meccset, bár ő is biztosan a győzelemért fog küzdeni a sorozat hatodik összecsapásán, Helsinkiben szombaton.