Vágólapra másolva!
Ha van a világon felesleges dolog, akkor a nagy sporteseményeket megelőző sajtótájékoztatók mindenképpen azok. Sopronban a női kosárlabda Euroliga Final Four helyszínén is sikerült egy olyan konferenciát rendezni, amelyen az összes résztvevő elmondta, hogy mennyire boldog a Final Fourban való részvétel miatt, milyen jó, hogy itt lehet Sopronban és nagyon kemény lesz ez a négyes torna.

Mindezeket persze az is tudja, aki soha nem járt még a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjének környékén.

Ám a FIBA protokollja meglehetősen szigorú, ha pedig egyszer valaki valahol leírta, hogy egy nappal az esemény előtt sajtótájékoztatót kell tartani, akkor nincs vita.

Lehetett látni, hogy a négy résztvevő csapat kapitányai és edzői is gondolatban már máshol járnak, így aztán olyan fantasztikus dolgokat préseltek ki önmagukból, hogy a résztvevő négy együttes tudása közel hasonló, hogy nüanszok fognak dönteni, hogy nehéz meccsek jönnek, arról nem beszélve. hogy nagy öröm számukra a részvétel.

Kosárlabda edzőfejedelmek balról jobbra: Lucas Mondelo (Kurszk), Zafer Kalaycioglu (Yakin), Roberto Iniguez (Sopron) és Miguel Medes (Jekatyerinburg) Forrás: Lantos Gábor

Még a Sopron Basket csapatkapitánya, Fegyverneky Zsófia volt a legbőbeszédűbb. Ő elmondta, hogy száz emberből kilencvenkilenc nem tartotta esélyesnek a Sopront arra, hogy eljusson idáig. A csapat edzője, Roberto Iniguez a tavaly őszi első tréningen sem volt biztos abban, hogy a Sopron eljuthat idáig.

Néha kell egy kicsit hazudni a játékosoknak, hogy motiváljuk őket -

mondta a spanyolok baszk edzője, aki eddig négy alkalommal játszott csapataival a Final Fourban, a soproni lesz az ötödik fellépés.

Ezért a kupáért küzdenek a csapatok a soproni Final Fourban Forrás: Lantos Gábor

A magyar válogatott honosított amerikai játékosa, Courtney Michelle Vandersloot a Yakin Dogu csapatkapitánya, a Sopron épp a török csapattal játszik majd a pénetek 20 órakor kezdődő második elődöntőben. Vandersloot azt mondta, hogy

az Euroliga a női kosárlabdasport legmagasabb színvonalú klubtornája és nagyon reménykedik a Sopron elleni győzelemben.

A spanyol Lucas Mondelo az orosz Kursz edzője. Őt arról faggatták, miért kapott ki a március 24-én az orosz bajnokságban 102-62-re, azaz 40 ponttal a Jekatyerinburgtól. (A két orosz élcsapat egymás ellen játszik majd a pénteki első, 17 órakor kezdődő elődöntően.)

Szegény spanyol ember nem győzte hangsúlyozni, hogy egy ilyen vereség benne van a pakliban,

nem volt ebben semmi taktikai megfontolás, a pénteki meccs különben is más lesz. Erre a kérdező is megnyugodott, majd több kérdés nem lévén ment mindenki a dolgára.

Balról jobbra a csapatkapitányok: Tatjana Vidmer (Kurszk), Courtney Vandersloot (Yakin), Fegyverneky Zsófia (Sopron) és Olga Artesina (Jekatyerinburg) Forrás: Lantos Gábor

Kifelé menet a török Yakin Dogu edzője, Zafer Kalaycioglu elismerően szólt az asztalra helyezett almás piték minőségéről és a magyar vendéglátásról, majd tényleg vége lett az egésznek. Abban egészen biztosak lehetünk, hogy a pénteki elődöntők ennél a délelőttnél sokkal nagyobb izgalmat tartogatnak. A 20 órakor kezdődő Sopron Basket-Yakin Dogu meccset az Origo élőben közvetíti.