Vágólapra másolva!
Dobi Edina klasszisjátékának köszönhetően a Linamar Békéscsaba 3-1-re verte a Fatum Nyíregyházát a női röplabda bajnokság döntőjének első összecsapásán Békéscsabán. A címvédő ezzel 1-0-ra vezet a három nyert mérkőzésig tartó párharcban. A nyírségiek a második játszmát tudták megnyerni, de a Békéscsabának a negyedik játszmában nyújtott elsöprő játékával nem tudtak mit kezdeni.

A Nyíregyháza 2007 óta nem nyert bajnokságot, a Békéscsaba pedig sorozatban az ötödik bajnoki győzelmére készült - így indult el az idei aranycsata, amelyben a pályaelőny a Békéscsabánál volt, mert a viharsarkiak nyerték meg az Extraliga középszakaszát. A két együttes legutóbb a márciusi Magyar Kupa döntőben találkozott Érden.

Ott hatalmas meglepetésre a Nyíregyháza 3-2-re nyert.

A vendégcsapat kispadján azon a meccsen ült másodszor Hollósy László, míg a csabaiak a vereség után váltottak edzőt: az olasz Alberto Salomoni helyett az a Kormos Mihály ült le a padra, aki a BRSE első és második bajnoki aranyérmének részese volt vezetőedzőként.

A három nyert mérkőzésig tartó bajnoki döntőben a teher egyértelműen a bajnoki címvédő Békéscsabán volt.

A Nyíregyháza a kupagyőzelemmel és azzal, hogy bejutott a döntőbe már túlteljesített minden előzetes elvárást,

ugyanakkor a BRSE az elvesztett kupadöntő után nem engedhette meg magának, hogy újabb trófeát engedjen át másnak.

Már az első játszma óriási játékot és nagy feszültséget hozott. Kezdjük a végén. 23-16-os békéscsabai vezetésnél úgy tűnt, hogy ez a szett simán a bajnoki címvédőé lesz. Erre a Nyíregyháza - amely a játszma elején magabiztosan vezetett - 23-20-ra jött vissza. Ekkor egy békéscsabai ütés után a labda érintette a vonalat, de a bírók szerint nem, így a Csaba 24-20-ra lépett el, innen pedig nem volt visszaútja a Nyíregyházának. A vendégcsapat edzője, Hollósy László ekkor kapta meg a sárga lapját, de az edző ezúttal tényleg jogosan reklamált, mert ez a labda inkább volt kint, mint bent. Ezzel együtt nem ezen a pillanaton múlt a Békéscsaba játszmagyőzelme. Hanem azon, hogy

Dobi Edina fantasztikusan termelte a csabai pontokat,

valamint azon, hogy a Nyíregyháza nyitásaiban feltűnően sok volt a hiba. A semleges szemlélő számára nagyszerű volt a játék, a Nyíregyháza abszolút pariban volt a négyszeres bajnokcsapattal. Az első játszma azonban 25-20, azaz 1-0-ra vezetett a Békéscsaba.

Az első szettet magabiztosan nyerte a négyszeres bajnok Békéscsaba a Nyíregyháza ellen Fotó: Mudra László - Origo

A második szettben 3-0-ra húzott el a Nyíregyháza, ebből a három pontból kettő ásznyitásból született. A vendégcsapat nyitásai alaposan feljavultak, Matics, aki az előző szezonban még a Békéscsabában játszott nem tudott ebben hibázni.

Az első játszmához képest óriásit változott a döntő képe.

A Nyíregyháza villámgyorsan hétpontos előnyre tett szert (4-11), amit aztán a második szettben szinte végig tartani tudott. A második játszma 20-25, egy óra elteltével 1-1 volt az állás. A négyszeres bajnok Békéscsaba megingott, nagy kérdés volt, hogy a számukra elvesztett szett merre viszi a meccset. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a hazaiak egyik kulcsembere, a horvát Mlinar a döntőt megelőző éjszaka rosszul lett, ő nagyon hiányzott a Csaba csapatából.

Óriási küzdelmet hozott a harmadik játszma, amely alapvetően abban különbözött az első kettőtől, hogy a szett elején egyik csapat sem tudott elhúzni. 9-9, majd 12-9 a Békéscsabának, 15-15, majd 19-15, 24-20, majd 24-23 - hatalmasat játszott a két együttes.

A Békéscsabának ekkor az argentin Fresco volt a nyerőembere, aki nagyon fontos pontokat ütött be.

Több mint másfél óra után 2-1-re vezetett a címvédő, de megjósolhatatlan volt, mit hoz a folytatás, Simán benne volt az ötszettes meccs lehetősége, de az is, hogy a Békéscsaba 3-1-el behúzza a döntő első meccsét.

Utóbbi történt, na de hogyan? A negyedik játszmában a Nyíregyháza 8-4-re vezetett, majd jött a nyitóhelyre Glembóczki Zóra.

Nyitott három ászt, meg pár szinte fogadhatatlan labdát is átküldött az ellenfél térfelére. 8-4-ről 17-9, döbbenetes fordulat, erre pedig már nem tudott reagálni a Nyíregyháza.

A Békéscsaba 25-19-re nyerte meg a negyedik játszmát és ezzel csaknem két óra alatt 3-1-re a döntő első felvonását. A hazai csapatban Dobi Edina klasszisteljesítményt nyújtott, Glembóczki Zóra a kezdeti elfogódottság után nagyszerűen pótolta a beteg Mlinart, Fresco bombái ellen pedig tehetetlenek voltak a nyírségi lányok. Ezzel megszakadt a vendégcsapat edzőjének, Hollósy Lászlónak a sorozata, hiszen a Nyíregyháza mestere a döntőt megelőzően kilenc meccset nyert egymás után. A Békéscsabát magyar csapat hazai pályán továbbra sem tudja legyőzni 2014 decembere óta - akkor a Gödöllő nyert ott. Ennek lassan három és fél éve. Ami feltűnő volt, hogy a Magyar Kupa vereség óta

a Békéscsaba fizikálisan összeszedte magát, a nagyon magas színvonalú mérkőzést erővel is bírták a hazaiak.

Ez mindenképp Kormos Mihály edzőnek köszönhető, aki nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a BRSE erőnléte rendben legyen. Mindezt a negyedik játszma mutatta meg világosan, amikor a Csaba 4-8-ról felállva szinte elsöpörte a vendégeket.

A békéscsabai Bodnár Dorottya is remekül játszott Fotó: Mudra László - Origo

Dobi Edina, a Békéscsaba csapatkapitánya a következőket nyilatkozta az M4 Sportnak: "Ez volt az a meccs, amiért az egész szezonban dolgoztunk.

Hollósy László, a Nyíregyháza vezetőedzője: Ez a dolog akkor sem rólam szól, amikor nyerünk, akkor sem, ha veszítünk. Nem játszottunk eléggé agresszíven. Sablonosan ütöttünk, szenvedtünk egy-egy jó megoldásért.

Dráma nem történt.

A tündérmese nem arról szól, hogy állandóan mi nyerünk. Most az a cél, hogy ha harcolni akarunk a bajnoki címért, akkor le kell vonni a tanulságokat.

Kormos Mihály, a Békéscsaba mestere: Nagyon sokat dolgoztunk az edzőváltás óta eltelt 43 napban. Összeraktuk magunkat. Kondicionálisan is sikerült feljönnünk - ez nagyon fontos.

Női röplabda bajnoki döntő, 1. mérkőzés: Linamar Békéscsaba - Fatum Nyíregyháza 3-1 (20, -20, 23, 19.)

A döntő második mérkőzésére pénteken 20 órától Nyíregyházán kerül sor.