Vágólapra másolva!
Negyedik Arany Európa-liga mérkőzésére készül a franciaországi Nancyban a magyar női röplabda-válogatott, ahol a házigazdák csapata lesz az ellenfél szerda este. Odahaza a nyitókörben Jan De Brandt csapata ragyogó játékkal sima, 3-0-s győzelmet aratott, a franciákat pedig igencsak fűti a visszavágási vágy. Talán egy kicsit túlságosan is.

A hazai együttes a sorsolásnak köszönhetően az első három mérkőzését idegenben vívta, ráadásul az ellenünk elszenvedett vereséget további két zakó követte Finnországban és Horvátországban, így a B csoport utolsó helyén állnak. Természetesen nem ilyen szereplésre számítottak, még úgy sem, hogy nemrég ők is a fiatalítás rögös útjára léptek. Most egy hárommeccses hazai szériájuk jön, otthon pedig nem engedhetik meg maguknak a további pofonokat, így ideiglenesen felrúgták az újjáépítést.

A kékmezes franciák Budapesten csak asszisztálni tudtak a magyarok játékához Fotó: Csudai Sándor - Origo

Náluk is hosszú volt a klubszezon, úgyhogy a legjobb, rutinos játékosok az elmúlt heteket a tengerparton töltötték, hogy kipihenjék a fáradalmakat, és igazából csak a nevezéskor leadott 22-es keretben szerepelt a nevük, arról szó sem volt, hogy pályára is lépnek. Ők sem számítottak arra, hogy 0-3-as mérleggel kezdik az Európa-ligát, ahogy gyakorlatilag senki sem,

viszont a szükség nagy úr, így néhányukat össze kellett szedni a strandról, hogy segítsenek a fiataloknak 1-2 győzelem megszerzésében.

Összesen öt játékos csatlakozott a csapathoz, akik történetesen szerdán a magyar válogatott ellen fognak debütálni ebben a sorozatban, ez az öt röpis pedig egytől egyig jobb játékosnak számít, mint az eddigi keretből bárki. Nem viccelnek tehát, és bár nem igazán maradt esélyük arra, hogy kiharcolják a Final Fourt, hazai közönség előtt semmiképp sem szeretnének lebőgni.

Ez persze csöppet sem zavarja a magyar válogatottat, amely kizárólag a saját felkészülésével foglalkozik.

Jan De Brandt elmondta, kicsit variálni fog az összeállításon, szeretné, hogy mindenki elég játéklehetőséget kapjon, mert bár fontos a győzelem, a cél még mindig az, hogy a június 14-15-i budapesti Final Fouron legyen csúcsformában a csapat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne adnának bele mindent a lányok az addigi meccseken.

A szobákhoz vezető lépcső a magyarok szállásán Forrás: Origo

Persze egy ilyen hosszú, 11 napos, három országot érintő idegenbeli túrán nehéz frissnek maradni, főleg úgy, ha nem biztosítják a megfelelő körülményeket. Finnországban ezzel nem volt probléma, a szállás impozáns volt és minden igényt kielégített, Nancyban azonban más a helyzet. Az Európai Röplabda Szövetség (CEV) által előírtakra fittyet hányva a francia illetékesek egy erdei táborhoz hasonló létesítményt foglaltak a magyar válogatottnak, amely omladozik, az ágyak kicsik, az ellátást pedig hagyjuk is. Mindezt úgy, hogy a hazai csapat körülbelül 10 méterre lakik, egy színvonalában is teljesen más szállodában, ahol állítólag a magyaroknak már nem jutott hely.

És a franciák szállása. Van némi különbség a kettő között Forrás: Origo

A magyar szövetség egyébként négycsillagos szállást és svédasztalos ellátást biztosított a franciáknak az első fordulóban, ilyen szempontból kicsit érdekes ez a bánásmód. Persze ilyenkor még csak eszébe sem jut az embernek, hogy ennek köze lenne a budapesti 3-0-hoz. Mindenesetre a Magyar Röplabda Szövetség ezt jelezni fogja a franciáknak, és reményét fejezi ki, hogy a jövőben nem fordul elő hasonló eset.

Becsületére váljon a lányoknak, hogy semennyit sem panaszkodnak. A kezdeti döbbenet már a múlté, és vannak annyira profik, hogy nem ezzel foglalkoznak. A lényeg az eredményes felkészülés és a győzelem, szerdán 20.00-kor pedig bebizonyíthatják, hogy ezek a módszerek teljesen hatástalanok ellenük.