Vágólapra másolva!

Meglepetés a szomszédban is: Ausztria is kijutott kézilabda vb-re

Ausztria férfi kézilabda-válogatottja némi meglepetésre kijutott a januári, német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

Az osztrákok a selejtező első mérkőzésén 28-28-as döntetlent játszottak Fehéroroszországban, majd a szerda esti, bécsi visszavágón öt góllal győztek. Szintén szerdán biztosította kijutását a magyar, valamint az Európa-bajnoki ezüstérmes svéd válogatott.

A világbajnokságot január 9-e és 27-e között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben.

A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes - amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára - szintén ott lehet a selejtezőn.

Dánia és Németország csapata házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikusan tagja a vb-mezőnynek, és kijutott már Spanyolország, Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság és Japán is. A kilenc európai párharc győztesén kívül még a Pánamerikai Bajnokság három dobogósa indulhat a tornán.

A csoportkör sorsolása június 25-én lesz Koppenhágában.