Társoldalunk:

Szerződést bontott Vay Ádámmal a kazah Szariarka Karaganda

2018.08.28. 11:17

Szerződést bontott Vay Ádámmal, a magyar jégkorong-válogatott kapusával a kazah Szariarka Karaganda.

Az orosz másodosztályban (VHL) szereplő klub Instagram-oldalán jelentette be, hogy megválik a magyar játékostól, akivel nyár elején még egy évre szóló megállapodást kötött.
Vay az MTI-nek elmondta: bár nem érezte magát túl jól az együttesnél, mégis váratlanul érte, hogy ilyen rövid idő után távoznia kell. A kapus a Karaganda csehországi felkészülési túráján két összecsapáson védett.

Vay Ádám a magyar válogatott kapujábanForrás: Photo: László Mudra - HIIHF/Photo: Laszlo Mudra - HIIHF/László Mudra

A 24 éves hokist a 2016-os szentpétervári világbajnokság után szerződtette az észak-amerikai profiligában (NHL) érdekelt Minnesota Wild, de csak a klub farmcsapataiban kapott lehetőséget tétmérkőzésen. A második vonalnak megfelelő AHL-ben két összecsapáson szerepelt, míg a harmadosztályú ECHL-ben a Quad City Mallards tagjaként 74 találkozón lépett jégre.

Vay áprilisban a hazai rendezésű divízió I/A-s világbajnokságon a torna legjobb kapusa lett. A nemzeti együttes az utolsó pillanatban maradt le a világelitbe jutásról, így jövőre is a második vonalban szerepel, amelynek világbajnokságát éppen Kazahsztánban rendezik.

Vay korábban elárulta: azért igazolt az orosz másodosztályba, mert meglátása szerint a VHL-ből könnyebb eljutni a legerősebb európai bajnokságba, azaz a KHL-be, mint a tengerentúlon az alacsonyabb osztályokból az NHL-be.