Vágólapra másolva!
A magyar bajnok MOL-Pick Szeged 24-23-ra győzte le Eszéken a horvát PPD Zagrebet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A Tisza-partiak a félidőben még háromgólos hátrányban voltak, innen tudták megfordítani a találkozót.

A szűkös zágrábi csarnokhelyzetre tekintettel a PPD Zagreb Eszéken fogadta a BL-erősorrend nyolcadik helyére rangsorolt MOL-Pick Szegedet. A horvát bajnok, ahogy minden szezon elején, ezúttal is alaposan átalakult, visszavonult a két Valcic, távozott Ivano Balic, és ők csak a legfontosabb játékosok. A Szeged viszont

Mirko Alilovic, Jorger Maqueda és Dean Bombac érkezésével,

illetve utóbbi visszatérésével viszont inkább erősödött.

A Zagreb ettől persze még így sem gyenge: horvát és szlovén válogatott játékosok adják a gerincet, akik közül a volt szegedi Srsen, Zlatko Horvat és Lovro Jotic révén tartották is a lépést a magyar bajnokkal. Az első tíz perc nem hozott sok gólt (3-3 volt az állás), volt viszont sok, talán még a találatoknál is több eladott labda.

Mindkét oldalon működött a szigorú védekezés Forrás: MOL-Pick Szeged

Öt perccel később Susnja góljával viszont 6-4-re elléptek a horvátok, akik a hatodik gólt Blazevic kiállításának lejártakor dobták. Juan Carlos Pastor be is küldte Bodót, aki első lövéséből beragasztotta a labdát a horvát kapura, majd Källman révén egy percen belül ki is egyenlített a Szeged.

Továbbra sem potyogtak a gólok, és továbbra is sok volt a hiba – eladott labdák, technikai hibák, rossz lövések –, és állandósult a hazai csapat egy-két gólos vezetése. Jorge Maqueda ugyan több rossz kísérlet után végre lőtt két gólt, amivel a 25. percben újra egyenlíteni tudott a Pick (9-9), de a vezetést sehogy sem sikerült átvennie a magyar bajnoknak. Sőt a dudaszóig már csak a Zagreb lőtt gólt, méghozzá hármat, az utolsó egy másodperccel a félidő vége előtt Bozic-Pavletic egy – meg kell hagyni – szép cunderből (12-9).

Félidei statisztikák, látszik a különbség:

Bodó Richárd góljával indult a második félidő, de támadásban először pályára lépett Balogh Zsolt is, 13-10 után három gyors góllal szinte pillanatok alatt egyenlített ki a Szeged. Källman negyedik gólja után Lino Cervar időt is kért, de ez sem segített, mert Balogh talpról elengedett bombájával a 36. percben először vezetett a magyar csapat (13-14).

Sőt, a következő rontott horvát támadást Marin Sego egy egészpályás góllal bosszulta meg.

A 39. percben azonnali piros lappal kiállították a bírók Tin Kontrecet, aki előbb Baloghot próbálta lecsapni, majd amikor nem járt sikerrel, akkor Bodót vadászta le. Nem igazán volt értelmezhető az ámokfutása, mindenesetre Bodó egy góllal vett elégtételt a történtekért.

Tin Kontrecnek egy pillanatra elborult az agya Forrás: AFP/Franck Fife

Amikor már úgy tűnt, hogy a Szeged akár egy komolyabb előnyt is kiépíthet, inkább felhozta az ellenfelet: Blazevic két percet kapott, Bombac eladott egy labdát, a horvátok pedig zsinórban három gólt lőve fordítottak (17-16). A 45. percben a hetedik gólját szerző Zlatko Horvátot nem tudta tartani a szegedi védelem,

kész szerencse, hogy náluk meg volt egy Källman, aki ugyanekkor 6/6-nál tartott.

Az utolsó tíz percre mit sem változott a helyzet: maradt az egygólos különbség hol ide, hol oda, szerencsére inkább ide. És ha még Dean Bombac is csak egy kicsivel jobb formában lett volna, már régen megnyugodhattak volna a szegedi drukkerek. Akik közül egyébként jó háromszáz kísérte el a csapatot Eszékre.

Úgy tűnt, a legjobbkor kezdett jól működni a szegedi gépezet: Balogh gólja és gólpassza között Sego is bemutatott egy védést (38%-nál járt ekkor), és az 54. percben 22-20-ra vezetett a Pick. Hovat és Susnja góljára Bánhidi felelt, aki jó szokásához híven nem tudott hibázni a hatosról. A 60. percben Bodó vette vissza újra a vezetést (23-24) Bozic-Pavletic gólja után, a horvátok pedig hét a hat ellen kezdték meg az utolsó támadásukat egy időkérés után.

Sego azonban megfogta Ravnic lövését a bal szélről,

Pastor mester még kikérte a saját idejét, majd lepörgött az utolsó néhány másodperc. A MOL-Pick Szeged az utolsó pillanatig kiélezett csatában idegenbeli győzelemmel kezdte a Bajnokok Ligája 2018-19-es kiírását.

Eredmény, BL-csoportkör, 1. forduló:
PPD Zagreb–MOL-Pick Szeged 23-24 (12-9)