Kemény Dénes: vége egy legendás korszaknak

81972760 Horizontal
Hungary's coach Denes Kemeny (C) and his players are jubilant after their team's win over the US during the men's gold medal water polo match at the 2008 Beijing Olympic Games on August 24, 2008. Hungary won 14-10. AFP PHOTO/Greg WOOD / AFP PHOTO / GREG WOOD
Vágólapra másolva!
2008. december 23-án délben kaptam egy SMS-t. A feladó azt írta, ha félóra múlva a Margitszigeten leszek, megtudom, hogyan döntött. De siessek, mert aztán elmegy és kikapcsolja a telefonját. Rohamtempóban, taxival érkeztem a Nagyszálló elé, ahol már ott állt a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Dr. Kemény Dénes.

„Úgy döntöttem, hogy maradok. Negyedszer is nekimegyek a csapattal az olimpiai felkészülésnek, mert hiszem azt, hogy Londonban is jók leszünk. Sokat gondolkodtam ezen a döntésen, bővebben nem szeretném megindokolni. Ennyit akartam csak mondani."

Majd beült a kocsijába, és elindult oda, ahol az uszodák mellett a legjobban érezte magát. Az erdőbe, a szarvasok, a vaddisznók, a rókák közé.

Kemény Dénes bátor ember volt. Három, egymást követő olimpiai bajnoki cím után mondhatta volna, hogy köszönöm, elég. Élete végéig fürödhetett volna a dicsőségben. Úgy vonulhatott volna vissza a kapitányi poszttól, hogy csapatával nyert három olimpiát, hogy az ő együttese játszotta le minden idők legpazarabb játékát hozó ötkarikás döntőjét (Sydney, 2000, az oroszok ellen), hogy az ő irányítása alatt láthattuk minden idők legnagyobb Európa-bajnoki diadalát (Firenze, 1999, a horvátok ellen), hogy nyert a magyarokkal világbajnokságot (Barcelona, 2003, az olaszok ellen), hogy ő ült a kispadon, amikor a 2004-es athéni olimpia döntőjét a szerbek ellen 5-7-ről az utolsó negyedben egy laza 3-0-s rohammal nyerte meg a társaság.

2000, Sydney. A magyar férfi vízilabda-válogatott 24 év szünet után nyert olimpiai aranyérmet. A medencében Kemény Dénes szövetségi kapitány Forrás: AFP/Greg Wood

Ezek azok a meccsek, amelyek akkor is azonnal eszébe jutnak az embernek, ha az illető soha nem volt vízilabda-szakíró, ha ennek a sportágnak a rádiós közvetítésével csupán egyetlen negyeden át próbálkozott, majd hívta Hajdu B. Istvánt, hogy mentse meg a helyzetet, mielőtt botrányba fullad a riporteri produkció (Peking, 2008, a spanyolok elleni csoportmeccsen.)

Kemény Dénest az 1996-os atlantai olimpia után találta ki (és meg) Szivós István (a doktor, az olimpiai bajnok.) És jött a doktor – citálhatnám ide az LGT örök slágerét, Kemény doktor, az állatorvos, aki a biztos és langymeleg olaszországi állását és praxisát számolta fel azért, hogy a magyar uszodák semmi mással össze nem hasonlítható világába cseppenjen. Dr. Szivós kitalálta, ragaszkodott hozzá, győzködte. Kemény Dénes 2004-ben és 2008-ban Dr. Szivós fiát, Mártont betehette volna az olimpiai csapatba. Nem tette, ezért nem írhatom le azt, hogy Szivós Márton kétszeres olimpiai bajnok. Ez is Kemény Dénes volt, a kapitány, aki mindig úgy döntött, hogy az általa vélt legjobb összetételű csapattal a lehető legjobb eredményt érje el. 2012-ben gondolta úgy, hogy Szivós Mártonnak is helye van a keretben. Ötödikek lettek Londonban. Mégsem olvastam sehol, hogy a Szivós família (ahol Márton nagyapja és apja is olimpiai bajnok volt) kardélre óhajtotta volna hányni Kemény Dénest.

Amikor 1996 karácsonya előtt nem sokkal a Magyar Vízilabda Szövetség sajtófőnöke bejelentette, hogy 1997. január 1-től Kemény Dénes lesz a szövetségi kapitány, sokan elszontyolodtak (ők voltak azok, akik egy másik olimpiai bajnokot, Gerendás Györgyöt képzelték Kemény helyére), mások meg azt mondták: jobb híján jöhet az állatorvos, aki – ismerve a közeget és azt a tényt, hogy a magyar férfi vízilabdázás akkor már 20 éve nem nyert olimpiai aranyat – úgysem eszik meg sok sót ennek a sportágnak az élén.

21 év alatt nem tudom, mennyi sót lehet megenni, de a Kemény-korszak 2018. szeptember 30-án zárul le végérvényesen.

Egy felejthetetlen olimpiai döntő 2004-ből, Athénból. 8-7 a szerbek ellen úgy, hogy az utolsó negyedet 3-0-ra nyertük meg Forrás: AFP/Antonio Scorza

Odabiggyeszthetném a talán szót, ha nem Kemény Dénesről lenne szó, áltathatnám magunkat és az olvasókat, hogy lesz ő még egyszer szövetségi kapitány, hogyha visszakapná a marsallbotot, talán megtörne a 2008 óta tartó olimpiai vesszőfutás, amely 2012-ben és 2016-ban is két ötödik helyezésben öltött testet. Sok sportág van Magyarországon, amelyikben egy olimpiai ötödik hely sikernek számítana - a férfi vízilabda nem ez. Ott 1932 óta csak az aranyérem az elfogadható. Ott kínos kudarcként élte meg mindenki Münchent, Moszkvát, Szöult, Barcelonát és Atlantát, ott a világ legtermészetesebb módján vette mindenki tudomásul, hogy Kemény Dénes és csapata egyszer, kétszer, háromszor húzta be a sportág legfontosabb versenyének legfontosabb aranyérmét. Ott több százezer sportbarát volt képes végigfanyalogni a Peking és London (2008-2012) közötti olimpiai ciklust, amikor a magyar férfi vízilabda-válogatott semmit sem nyert.

2003, Barcelona. Kemény Dénes vezetésével világbajnokságot nyert a magyar férfi vízilabda-válogatott Forrás: AFP/Lluis Gene

Se egy vb-t, se egy Eb-t, a szerbek úgyis agyonvernek bennünket Pekingben, kábé így engedtük el a csapatot és kapitányát a kínai olimpiára. Ahol aztán a szerbekkel nem is kellett játszanunk – a mumusnak tekintett csapatot Amerika ütötte agyon a negyeddöntőben – viszont Montenegró egyszer sem vert meg bennünet és a döntőben jutalomjátékkal nyertünk az Egyesült Államok ellen. Az egyetemes sport történetében nem volt olyan vízilabda szövetségi kapitány, aki három egymást követő olimpián győzelemre vitte volna ugyanazt a csapatot.

2008. augusztus 10-én, vasárnap a pekingi olimpia férfi vízilabda-tornájának első napján a kétszeres címvédő Magyarország 10-10-es döntetlent játszott az akkor éppen Európa-bajnok Montenegróval. A meccs után az interjúzónában a Magyar Rádió alkalmi (és nem sportos, csak az olimpiára véletlenül odakerült) riportere azt kérdezte Keménytől, hogy mi történt?

Nem voltam ott, de akik ott álltak, azt mesélték, hogy a mester nézett egy nagyot, vett egy levegőt, összeszorított foggal, de udvariasan válaszolt a nem túl elmés kérdésre, hogy a csapat döntetlent ért el, de második kérdést már nem engedélyezett. Aztán a következő hat meccset megnyerte a csapattal és életében harmadszor hagyta, hogy a vízbe lökjék, hogy elkészülhessen róla ez a fénykép, amelyet most önök is megnézhetnek.

A harmadik olimpiai arany megszületésének pillanata Pekingben, 2008-ban. A kép közepén Kemény Dénes tart a víz felé Forrás: AFP/Martin Bureau

Kemény Dénesnek ez is megadatott. Meg a fiúknak a medencében, köztük Benedek Tibornak, aki ott és akkor lett háromszoros olimpiai bajnok és aki Kemény után a magyar férfi vízilabda-válogatott kispadjára ült. Reménytelen vállalkozás - lapogatták sokan a hátát - mit ne mondjak, gyönyörű útravaló. Kemény Dénes a szövetség elnöke lett, mert tudta, hitte, hogy a kapitányság után ott tud a legtöbbet segíteni a magyar vízilabdán. Jött az első olyan év, amikor nem ő volt a kapitány, erre 2013-ban, Barcelonában a magyar válogatott megnyerte a világbajnokságot.

A mai napig ez volt az utolsó olyan komoly világverseny – elnézést kérek, ha a minap befejeződött berlini Világkupát nem sorolom ide –, amelyet a magyar férfi vízilabda-válogatott megnyert. Persze, szép estéink azóta is voltak, a 2017-es budapesti vizes vb és a 2014-es szintén budapesti Eb a döntőig kétnaponta igazi magyar örömünnepet varázsolt a Szigetre és az országba, csak éppen a finálét nem sikerült már behúzni a horvátok, korábban meg a szerbek ellen. 2017-ben recsegett-ropogott minden ereszték, 2018-ban már a nyolcadik hellyel kellett megelégednünk az Európa-bajnokságon, ahol azt is sikerként könyvelhettük el, hogy nem kaptunk ki a németektől. Döntetlenre hoztuk a meccset. Ekkor már nem arról faggatták Kemény Dénest, hogy mikor nyerünk újra olimpiát (én már egy nyamvadt Eb-győzelemmel is beérném), hanem arról szóltak a kérdések, hogy közbelépett-e, amikor a magyar válogatott egyik játékosa összetűzött a Magyar Rádió riporterével, hogy miért nem akadályozta meg a válogatott egyes tagjainak önkéntes pihenőre vonulását, hogy mi lesz egyáltalán a magyar férfi vízilabda sorsa.

Talán ezért, talán másért, de a Kemény-éra utolsó világversenyén, az amúgy nem sokra tartott Világkupán naponta posztolt a Facebookra, együtt örült a döntőbe jutásnak, a végén meg - amikor a csapat megnyerte a sorozatot - szintén a közösségi oldalon köszönt meg mindenkinek mindent.

Az utolsó meccse szövetségi kapitányként a londoni olimpián 2012-ben az ausztrálok ellen Forrás: AFP/KHALED DESOUKI/Khaled Desouki

Kemény Dénes lelépésével – amelynek az igazi okát valószínűleg sosem tudjuk meg – leírhatom az ilyenkor szokásos óriási közhelyet: űr maradt utána. Miközben a magyar férfi vízilabdázás 2018-ban nem az űrben lebeg.

Csupán a mikrokozmoszban.