Társoldalunk:

A nevelés a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont legfőbb feladata

2018.10.17. 15:37

A labdarúgó utánpótlásképzés mellett a térség sportjának is központi helyszíne lesz a múlt szombaton átadott Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont - hangzott el a szerdai sajtóbejáráson.

A felcsúti komplexum bemutatásánál Takács Mihály, a Puskás Akadémia igazgatója elmondta, hogy a létesítmény három részre tagolódik: egy labdajátékcsarnokra, egy torna- és edzőteremre, valamint egy konferenciaközpontra. Jelezte, az épülethez nem a megvalósulást követően találtak funkciókat, hanem először meghatározták a funkciókat, és Dobrosi Tamás tervező megalkotta hozzá a terveket. 

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia új sport- és konferenciaközpontjának tornaterme FelcsútonForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

A labdajátékcsarnok 250 fős lelátóval futball-, kosárlabda-, kézilabda-, röplabda- és teniszmérkőzések rendezésére alkalmas, de a mindennapos testnevelés helyszíne is lesz. A négysávos futópálya 96 méter hosszú, ahol a futballisták futóteljesítményét fotocellák segítségével tudják mérni.

A gimnasztika teremben kondicionáló- és kardiogépek, speciális láberősítő gépek, tornaszerek és egy bokszring is helyet kapott. A konferenciaközpont egy 250 fős és egy kisebb, 130 fős előadótermet foglal magában, melyek cégek számára is elérhetők lesznek egész évben.

A felcsúti komplexumot múlt szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke adta át. A Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségén a kormányfő elsőszámú nemzeti ügynek nevezte az utánpótlást és azt mondta: a létesítmény legfontosabb feladata a nevelés.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségénForrás: MTI/Kormany.Hu

A kormányfő jelezte azt is, hogy a csarnokot a helyi középiskola tanulói és a Bozsik-programban résztvevő Vál-völgyi gyerekek is használni fogják.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia új központja 9800 négyzetméteren terül el, kivitelezésénél 15 ezer köbméter betont, 1826 köbméter faanyagot, nyolcezer négyzetméter palát, valamint 18 ezer kilogramm rezet használtak fel. A létesítmény mintegy 12,5 milliárd forintból valósult meg, az akadémia 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból fedezte a fejlesztést.