Társoldalunk:

Amerikai világklasszis játszik a magyar női kosárlabda-válogatottban

2018.10.22. 17:36

A magyar női kosárlabda-válogatott egyetlen lépésre van attól, hogy kijusson a 2019-es szerb-lett közös rendezésű Európa-bajnokságra. A válogatott kerethez novemberben csatlakozik a Sopron Basket klasszisa, Turner Yvonne, aki az első szóra mondott igent Székely Norbert szövetségi kapitány hívó szavára.

Székely Norbert az Origónak azt mondta, hogy Turner semmilyen feltételhez nem közötte azt, hogy a válogatottban szerepeljen, így 2019 nyarán is a teljes felkészülést végigcsinálja a nemzeti csapattal. A magyar válogatottra idén még két Eb-selejtező vár. November 17-én Tiranában Albánia ellen, majd november 21-én Jekatyerinburgban az orosz válogatottal szemben.

A magyarok eddig kétszer legyőzték a litvánokat, egyszer az albánokat, egyszer pedig vereséget szenvedtek az oroszoktól. Amennyiben Albániában nyerünk, gyakorlatilag kint vagyunk az Eb-n, ahová a csoportgyőztesek mellett a hat legjobb második is kijut. Ha az oroszok ellen november 21-én győzünk - ez óriási bravúr lenne - csoportelsőként kvalifikálnánk magunkat.

A Sopron Basketben az elmúlt idényben nagyszerűen játszó Turner óriási erősítést jelent a magyar válogatottnak. Korábban, a 2017-es Európa-bajnokságon az amerikai Courtney Vandersloot játszott a magyar csapatban - az ő behívása is szóba került most, de a kapitány végül biztosra ment, hiszen Turner többször kijelentette, hogy a teljes felkészülést elvégzi a magyarokkal.

Turner Yvonne itt a Sopron Basket zöld mezében. Hamarosan a magyar válogatott mezét is magára húzzaForrás: Origo

A 2019-es Európa-bajnokságot június 27. és július 7. között rendezik meg Rigában, Nisben, Zrenjaninban és Belgrádban. A torna első öt helyezettje a 2020-as tokiói olimpia selejtezőjében is indulhat.

A magyar válogatott november 11-én Székesfehérváron kezdi meg a felkészülést az idei két Eb-selejtezőre.

A keret: Studer Ágnes, Raksányi Krisztina, Turner Yvonne, Dubei Debóra, Gereben Ágnes, Simon Zsófia, Nagy Dóra, Katona Szidónia, Török Ágnes, Varga Zsófia, Hegedűs Őri Györgyi, Krivacsevics Tijana, Kiss Virág, Barnai Judit, Határ Bernadett.

Székely Norbert annyit tett hozzá, hogy jelen pillanatban ez a legjobb összetételű magyar válogatott keret, hiányzók természetesen most is vannak, de ez nem egy zárt klub, jó teljesítménnyel bárki bekerülhet.