Társoldalunk:

Orosz-francia döntő lesz a kézi-Eb-n

2018.12.14. 22:43

Az olimpiai bajnok orosz válogatott után a világbajnok és házigazda francia csapat jutott a női kézilabda Európa-bajnokság döntőjébe, miután 27-21-ra legyőzte Hollandiát a pénteki, párizsi elődöntőben.

Öt perc elteltével dobta első gólját a hazai csapat, ám azt követően pontosabb, erőteljesebb támadójátékának köszönhetően egy 6-1-es sorozattal elhúzott ellenfelétől. A hollandok szigorítottak a védekezésükön, így a szünet előtt fel tudtak zárkózni (12-11).

A franciák hat góllal verték a hollandokatForrás: AFP/Franck Fife

Bár a második félidő elején egyenlített az előző Eb-n ezüstérmes holland együttes, válaszként Siraba Dembélé vezérletével megint elléptek a franciák, és egy 7-1-es szériával már a meccs háromnegyedénél eldöntötték a fináléba jutást.

A mezőny legjobbjának járó díjat Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára adta át a Siófok KC irányítójának, Estelle Nze Minkónak, aki mind a hat lövését gólra váltotta.

A Győri Audi ETO KC francia kapusa, Amandine Leynaud az első félidőben 17 lövésből ötöt védett. Klubtársa, a holland irányító Nycke Groot háromszor volt eredményes.

A döntő két résztvevője, az orosz és a francia válogatott az Európa-bajnokság nyitómeccsén, illetve a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia döntőjében is találkozott egymással, mindkétszer az oroszok nyertek.

Eredmények
elődöntő:
Franciaország-Hollandia 27-21 (12-11)

korábban:
Oroszország-Románia 28-22 (16-15)
az 5. helyért:
Norvégia-Svédország 38-29 (22-14)

a vasárnapi program (Párizs):
a 3. helyért: Románia-Hollandia 14.00
döntő: Franciaország-Oroszország 17.30