Így tehetik meg az újabb lépéseket férfi kézilabdázóink Tokió felé

Érd, 2018. október 24. Csoknyai István szövetségi kapitány magyaráz a játékosoknak a Magyarország - Szlovákia férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen az Érd Arénában 2018. október 24-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott kiváló pozícióból várhatja az olimpiai kvalifikáció világbajnokság csoportkörének utolsó két fordulóját. A továbbjutása a saját kezében van, egy újabb győzelemmel már készülhetnek is a herningi középdöntőre. Az olimpiai kvalifikációs torna eléréséhez azonban még több nagy csatát is sikerrel kellene megvívni.

Kiküldött munkatársunk jelenti Koppenhágából.

A dán-német közös rendezésű vébére felemás előjelekkel utazott el a csapat. Rövid felkészülési idő után két presztízsmeccsen kellett szembenézniük a mienknek az olimpiai bajnok dánokkal, akik az első meccsen csúnya verést osztottak ki a Csoknyai István és Vladan Matics által közösen irányított fiainknak. Három nappal később ugyan legyőztük őket, de a stáb és a játékosok is elmondták, hogy ez bizony megakasztotta a csoportellenfelekre való felkészülés ritmusát, aminek később valóban láttuk a kárát. Csoknyai már a felkészülés során elmondta az Origónak, hogy a két meccset még elődje, Ljubomir Vranjes kötötte le a házigazdával, és a mondataiból egyértelmű volt, hogy ha tehette volna, biztosan nem utaztatja ki és vissza a csapatot négy napon belül (az már csak hab volt a tortán, hogy még a két meccset is két városban rendezték).

Csoknyai Istvánnak nem sok kedve volt a kétmeccses dán túrához Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vébé első meccsén aztán Argentína ellen kiderült, hogy talán valóban hiányzott az a pár nap a felkészülésből, mert a fürge lábú dél-amerikaiak igencsak megleptek bennünket, és még ha nehezünkre esik is kimondani, inkább nyertünk, mint vesztettünk egy pontot.

Nem működött semmi, lyukas volt a védekezésünk, nem találtuk a cserék ritmusát, sok volt a technikai hiba, és kevés a jó egyéni teljesítmény.

Ez utóbbiak közül okvetlen ki kell emelni a 14 lövésből 11 gólt szerző Balogh Zsolt teljesítményt, nélküle, illetve a 38 százalékkal védő Mikler Roland nélkül tényleg nagy bajban lettünk volna.

„Sokkal szervezettebben, türelmesebben, nyugodtabban kellett volna támadni, mi pedig kapkodtunk, ebből pedig gyorsan tudtak ránk jönni” – mondta a találkozó után Bánhidi Bence.

A sportban az a jó, hogy egyik meccs után rögtön jön a másik, és máris ki lehet javítani a hibákat, szokták hangoztatni a főszereplők. Ezúttal inkább az volt jó, hogy volt egy szünnap, és lendületből ugrott nekünk a Katart meglepetésre legyőző Angola. Az afrikai csapatból tovatűnt a győzelmi mámor, mi viszont rendeztük sorainkat, és harminc perc alatt ugyanezt tettük Angolával is – lerendeztük őket.

Szélsőink – Bóka Bendegúz és Hornyák Péter – hét lövésből hét gólt szereztek, az átlövőink tizenötször voltak eredményesek, a védekező specialista Ilyés Ferencen kívül minden mezőnyjátékos szerzett legalább egy gólt.

Hornyák Péter is ráérzett a játék ritmusára Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mikler pedig egészen fantasztikus 10/18-as, azaz 56 százalékos mutatóval zárta a mérkőzést. Így már jöhetett a Katar elleni meccs, amiről előzetesen sokan úgy gondolták, hogy a második és a harmadik továbbjutó helyről fog dönteni – az Eb-ezüstérmes svédek első helye a csoportban előzetesen sem volt kérdés tárgya.

Csakhogy Katar alaposan bekavart, miután a nyitómeccsen kikapott Angolától,

utána ugyan legyőzte Egyiptomot, de a mieink ellen nem volt valós esélyük hétfőn. Szinte rontott lövés nélkül – figyelem: 36 lövésből szereztünk 32 gólt! – esélyt sem adtunk az Ázsia-bajnoknak.

Most jön a neheze!

Itt tartunk most, amikor a keddi szünnapot követően szerdán és csütörtökön lezárjuk a csoportkört. Előbb a Telekom Veszprémet is irányító David Davis által felkészített Egyiptommal, majd

az eddig több mint meggyőző svédekkel

kell meccselnünk. Egyiptomon a fene sem igazodik el, előbb kikapnak három góllal a svédektől (24-27), majd öttel (23-28) Katartól, majd két góllal legyőzték a mieinkkel ikszelő Argentínát. A magyar mezőnyt már elég jól megismerő Davis mester csak mosolyog, amikor erről kérdezzük, de tény, tudja, ki merre szeret cselezni, és talán azt is, hogy éles szituációban melyik biztonsági lövést választja.

David Davis ismeri a hazai dörgést Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A svédek meg csak simán átkozottul jók, három meccs után plusz 36 a gólkülönbségük, van két azonos tudású soruk, embertelenül nehéz rajtuk fogást találni. Talán nem is nagyon kellene keresni, pláne akkor, ha megverjük Egyiptomot, amivel bebiztosítjuk a középdöntőt, és miután mindenkit megvertünk, vagy legalább ikszeltünk azzal, aki a harmadik helyre pályázik, biztos, hogy nem megyünk pont(ok) nélkül Herningbe. Persze, nem mondjuk, hogy a svédek verhetetlenek számunkra, már csak azért sem, mert a későbbiek érdekében, amikor számíthat a gólkülönbség is, feltétlenül el kell kerülni egy nagyobb arányú vereséget.

Jönnek a C-sek!

Viszont, ha a csoport második helyén végzünk, akkor egyetlen pihenőnapunk (január 18.) lesz, aminek egy része a Herningbe való átköltözéssel fog telni, másnap pedig már a C csoport győztese, vélhetően a bombaformában lévő Dánia vár Lékaiékra. Fáradtan belemenni egy dánok elleni meccsbe, pedig...

A C csoportból – a papírforma szerint – Norvégia jut tovább a második helyen. A sérült Kent Robin Tönnesen nélkül sem jelentett nekik gondot tíz góllal verni Ausztriát és Tunéziát, valamint 19-cel Szaúd-Arábiát, vagyis elég jó formát mutatnak. A C csoportból harmadik helyen Ausztria vagy Tunézia fog továbbjutni.

Előbbire még várnak a dánok, utóbbira pedig a szaúdiak, mielőtt az utolsó fordulóban egymásnak feszülnek. Azok után, hogy az osztrákok nyolc góllal ki tudtak kapni Chilétől, mi egy szakadt BILLA-s szatyrot sem tennénk rájuk.

Véleményünk szerint tehát így fog festeni a helyzet, január 17-én, este tíz óra körül: 1. Svédország 10 pont, 2. Magyarország 7 pont, a harmadik helyre pedig még bárki befuthat mögöttünk. A C csoportot Dánia nyeri 10 ponttal a 8 pontos Norvégia előtt, harmadikként pedig Tunézia jut tovább hat ponttal. A továbbjutókkal szemben szerzett pontok tekintetében azonban ez lesz a sorrend: 1-2. Dánia és Svédország 4-4, 3-4. Norvégia és Magyarország 2-2, abban az esetben, ha nem Argentína jut tovább, mert akkor csak 1 pontot viszünk, az ötödik és hatodik helyen középdöntőbe jutó két csapatnak biztos, hogy nem lesz pontja.

Lassan már össze is költözhetnénk a dánokkal Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A mieinkre Herningben így sorrendben Dánia, Tunézia és Norvégia vár majd, emberi számítás szerint pedig a három meccsből egyet kell nyerni, hogy megtartsuk a negyedik helyünket – bármilyen előkelőbb helyezést most rögtön aláírnánk. Ha ugyanis a középdöntős csoport első három helyének valamelyikén végzünk, akkor nincs tovább számolgatás, ott leszünk a jövő áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán, míg ha negyedikek leszünk, akkor játszanunk kell a kölni középdöntős csoport negyedikjével, amelyik majd a francia, német, orosz, horvát, spanyol, macedón, izlandi hetes tagjai közül kerül ki. Nem valami szívderítő névsor. Ráadásul nagy kérdés, hogy mi lesz a Katar ellen megsérülő, addig remeklő Balogh Zsolt bal bokájával?

De erre majd csak január 26-án kerül sor, addig pedig sok víz lefolyik még mindenféle dán folyókon, és könnyen lehet, hogy az egész számolgatást már szerdán a kukába hajíthatjuk.

A magyar válogatott, illetve a vébé további programja:
Január 16., 18:00: Magyarország-Egyiptom (tv: M4 Sport)
Január 17., 20:30: Svédország-Magyarország (tv: M4 Sport)

Középdöntő:
A-B ág: Köln, január 19-23.
C-D ág: Herning, január 19-23.

Elnöki Kupa: Köln, Koppenhága, január 19-20.
Elődöntők: Hamburg, január 25.
A 7. helyért: Herning, január 26.
Az 5. helyért: Herning, január 26.
A 3. helyért, döntő: Herning, január 27.