A szenzációs játék sem volt elég a svédek ellen

NAGY László
Koppenhága, 2019. január 17. Bodó Richárd (k) örül gólja után, mellette Nagy László (b) és Bánhidi Bence a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen Koppenhágában 2019. január 17-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kikapott Svédországtól a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. A magyar csapat már korábban bebiztosította a továbbjutását a középdöntőbe, ahová a svédek mellett a csoport délutáni  mérkőzésén Angolát 33-28-ra legyőző, David Davis vezette Egyiptom is követi.

Kiküldött tudósítónk jelenti Koppenhágából.

Hét napon belül ötödik mérkőzésére készült a még veretlen, két győzelem mellett két döntetlent elérő magyar válogatott. Az ellenfél a D csoportot hibátlan teljesítménnyel vezető Svédország volt, amelyről azonban szerdán Katar ellen kiderült, hogy korántsem sebezhetetlen. Az viszont más kérdés, hogy a magyar csapat több sebből is vérzett: elveszítette két remek átlövőjét, Balogh Zsoltot és Jamali Imant, akiknek a tűzerejére egy ennél könnyebb meccsen is nagy szükség lett volna, de kidőlt a könyökét fájlaló Ancsin Gábor is,

a Csoknyai István, Vladan Matics kapitánykettősnek így kettőt is kellett cserélnie:

a védelembe érkezett a Ferecváros rutinos játékosa, Schuch Timuzsin, míg a támadósorban a 19 éves füredi átlövő, a vb-újonc Máthé Dominik kapott helyet.

Schuch Timuzsin (b2) és Máthé Dominik (j2) fogja közre az időközben megsérült Jamali Imant a válogatott keddi edzésén Forrás: MTI/Illyés Tibor

A svédek nem titkolták a meccs előtt, ők négy pontot akarnak magukkal vinni, és miután már tudtuk, hogy Egyiptom továbbjutásával nekünk csak egy van, a mieinknek is a győzelem volt a céljuk, hogy azt az egyet háromra tornázzák föl, valamint, hogy csoportgyőztesként lényegesen könnyebbé váljon számukra a középdöntős meccsek sora. Azt már a találkozó kezdete előtt tudtuk, hogy a C csoport harmadik továbbjutója, Dánia és Norvégia mellett a pont nélkül érkező Tunézia, elsősorban az ő legyőzésük lesz tehát a mieink feladata a 7. helyért rendezett helyosztó elérése érdekében.

Az első félidő

Ritka alkalom, amikor a magyar csapat az ellenfél által is semleges helyszínen játszik meccset, és nem a mi szurkolóink vannak többen. De, miután Koppenhága alig húsz kilométerre van Svédországtól, és már eddig is láttuk, ahogy a sárga-kékek elárasztják a Royal Arenát meccsnapokon, nem volt abban semmi meglepő, hogy a sárgában úszó lelátónak csak egy apró szegletében piroslottak, és még itt-ott tűntek fel elvétve a magyar drukkerek. A hangukat viszont lehetett hallani, és ez nagyon is megnyugtató volt.

Látni és hallani is lehetett a maroknyi magyar tábort Forrás: Origo

A magyar kapuban ezúttal Székely Márton kezdett, így ő kapta az első gólt, amivel Bodó vezető találatára válaszoltak a svédek. Majd Appelgren két védése után Ekdahl du Rietz duplázott, de nem tudtak elhúzni, mégpedig azért nem, mert Bánhidi Bence hetest harcolt ki, amit a fiatal Máthé Dominik olyan magabiztosan vágott be élete első vb-meccsén, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

És akár még vezethettünk is volna, ha Appelgrennel nem védetjük az ötödik percre már a negyedik lövést, de azt sem bántuk, hogy Bodó újabb góljával sikerült egyenlítenünk.

Védekezésben középre érkezett Schuch Timuzsin, a Bodóval, Bánhidivel és Nagy Lászlóval alkotott fal nagyon masszív volt,

Székely pedig hozzátette a maga bravúrját, amikor megfogta Andreas Nilsson hatosról eleresztett ziccerét. Az ellentámadásból pedig Lékai meglőtte a 20. vb-gólját, amivel már kettővel vezettünk, miután Máthé Dominik akcióból is eredményes tudott lenni (3-5).

Bodó Richárd (k) nyitotta a magyar gólok sorát Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bánhidi növelte néhány pillanatra három gólra a különbséget, de Wanne gyorsan szépített. Támadásban Bodót tehermentesítendő Ligetvári Patrik érkezett, aki spanyol klubjában, a Léonban kap szerepet támadásban. Bánhidi újabb gólja, majd Máthé Dominik ugyancsak újabb értékesített hetese után négygólos magyar előnynél időt kért Kristjan Andresson, a svédek szövetségi kapitánya (9-5).

Bánhidit küldték ki a spanyol játékvezetők, a svédek pedig villámgyorsan faragtak két gólt a hátrányukból.

De megint jött Máthé Dominik, aki ezúttal a jobbszélső helyéről indulva kanyarodott fel lövéshez,

majd Ekberg hetesével csökkent újra egy gólra a különbség (10-9), de aztán Lékai is betalált. Válaszul Sipost küldték ki a bírók, Wanne és Lukas Nilsson góljaival pedig beértek bennünket a svédek.

Szerencsére Bánhidi is kiharcolt egy kiállítást a túloldalon, Kim Andersonnak kellett leülnie, a Lékai által kiharcolt hetest pedig Máthé ezúttal is bevágta, most a rend kedvéért Andreas Palickának.

Nyerő húzásnak tűnt Csoknyai Istvánék (b.) részéről Máthé Dominik (k.) csapatba állítása Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sipost küldték ki újra, sajnos valóban ott volt az alkarja Andreas Nilsson arcán, de mit nekünk kiállítás: Lékai kínaiból lőtte be a 13. gólunkat. A 28. percben a frászt hozta ránk, hogy Bodó egy lövés után lent maradt a földön, majd sántikálva hagyta el a pályát. A svédek pedig egy hetessel és egy villámgyors kontrával két góllal elhúztak, úgyhogy nagyon kellett Hornyák Péter gólja a szélről, majd Nagy és Bóka vitt végig egy kontrát, és kiegyenlítettünk. Mégsem mehettünk előnnyel a szünetre, mert Gottfridsson révén visszavették a vezetést a svédek (15-16).

A második félidő

Székely védésével indult a második harminc perc, amihez a következő svéd támadásnál hozzátett még kettőt, Lékai pedig kiegyenlített. Ligetvári is betalált, majd a veszprémi irányító már az ötödik gólját szerezte, így tartani tudtuk a lépést a svédekkel. Sajnos azonban a svédek is majd' minden támadásukból gólt lőttek, így a 41. perc elején még mindig náluk volt az előny, ha minimális különbséggel is (22-21).

Negyedórával a vége előtt a svédek kapust cseréltek, a beálló Palicka pedig azonnal védett egyet, így megtört a gólra gól sorozat. Az ellentámadásból a svédek betaláltak, és a meccsen először elléptek hárommal (27-24). Csoknyai István időt kért. Az egész meccsen parádésan védő Székely kétszer is nagyot fogott ziccerben, majd Bánhidi beállóból kétgólosra faragta a hátrányt. Egy perccel később ugyanez volt a figura, ismét Bánhidire jött ki a játék, aki ezúttal sem hibázott (27-26).

A magyar csapat nem hagyta magát lerázni Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az 52. percben - kritikus helyzetben - Székely hetest védett, Lékai remek passza után pedig Nagy dobott gólt a szélről (29-29). A következő svéd támadásnál nagyon elcsúszott a magyar védekezés, ziccert dobhattak, de Székely ezúttal is parádésat mentett. A gólelőny viszont nem jött össze, sajnos a nagy kapkodásból ők jöttek ki jobban, és egy időkérés után ismét elmentek kettővel (31-29), amihez a végéig még hozzá is tettek egyet, így a magyar válogatott csoportmásodikként jutott a középdöntőbe, ahová az Egyiptom elleni 30-30-as döntetlenért járó egy pontot viszi magával.

"Bízom benne, hogy még van tartalék a csapatban. Holnap vár ránk egy fárasztó utazás, aztán jön egy újabb telt házas meccs a dánok ellen, szóval van mire készülni, vannak feladatok. A védekezésünkkel talán nem is volt különösebb baj, voltak jó periódusaink, de a lerohanásukat nem tudtuk megfékezni ebből nagyon sok gólt szereztek. Csak dicsérni tudom a csapatot, mert még soha nem játszottunk ilyen felállásban, mindent megtettünk, küzdöttünk, de nem sikerült nyerni. Mindenféleképpen számolni kell, minden gólnak jelentősége van, mert ha a középdöntőben Egyiptom ugyanannyi pontot szerez, mint mi, akkor a gólarány dönt. Ilyen szempontból jó lett volna egy szűkebb vereség, de ez a háromgólos sem rossz" - nyilatkozta Csoknyai István.

Eredmény, D csoport, 5., utolsó forduló:
Magyarország–Svédország 33-30 (15-16)
Koppenhága, Royal Arena, v. Raluy Lopez, Sabroso (spanyolok)

A mieink a herningi középdöntőben sorrendben Dániával, Tunéziával és Norvégiával találkoznak majd január 19-én, 20-án, illetve 23-án.