A szipogós gulyásleves adhat erőt a norvégok ellen a magyar kéziseknek

SZITA Zoltán
Herning, 2019. január 19. Szita Zoltán (elöl) a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Dánia – Magyarország mérkőzésen Herningben 2019. január 19-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-világbajnokság herningi középdöntőjének utolsó mérkőzése előtt a találkozó helyszínén, a Jyske Bank Boxenben tartott edzést a magyar válogatott. A norvégok elleni mérkőzésről egyvalamit látatlanban is elmondhatunk: izgalmas lesz.

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

Kedden délután kettőkor a hatalmas kihalt épületben, ahol rendeztek már A csoportos jégkorong-világbajnokságot, motokrosszversenyt, és mindent, ami elképzelhető, jóformán csak magyar szót lehetett hallani, miután Csoknyai István és Vladan Matics egy könnyed átmozgató edzést vezényelt a játékosoknak. A mieink a hétfőt aktív pihenéssel töltötték, az ilyen tevékenységre januárban vajmi kevés lehetőséget kínáló Herning egyik szállodájában – ami nem csapatoknak otthont adó, a vasútállomás szomszédságában lévő hatalmas hotel – a wellnessrészleget tesztelték Ilyés Ferencék. Lehetett szaunázni, lazítani, de voltak, akik a trambulinról medencébe ugrálásban lelték örömüket.

Miközben a játékosok így tettek, a csapat szállásán is zajlott az élet. Szathmári János kapusedző, korábbi kiváló válogatott kézilabdázó ugyanis nagy munkában volt: a délelőtti bevásárlás után ugyanis gulyáslevest főzött az otthoni ízekre vágyó társaságnak.

A magyar válogatott mai vacsorájának szakácsai.

A post shared by Magyar Kézilabda Szövetség (@mkszkezilabda) on

Azt meg sem merjük tippelni, hogy a fegyelmezett és rendre jogkövető magatartást tanúsító dánok hány szabályt hágtak át, amikor megengedték, hogy Szathmári séf bevegye magát a hotel konyhájába. A gulyás végül elkészült, ahogy a desszertként felszolgált palacsinta is, nem csoda, hogy vidám játékosok kocogtak ki a Boxen játékterére.

"Kedvesek voltak velünk a konyhában, de azt azért nem állítom, hogy még a főzés végén is örültek nekünk, elvégre öt másik válogatott kosztját is ott próbálták elkészíteni" – mondta az ötletgazda és főszakács, Szathmár János az edzés előtt, aki elárulta, megvoltak az idegenbeli főzés nehézségei: "Nem találtunk marhalábszárat és őrölt köményt sem, de végül mindent megoldottunk, és kétujjnyi leves, ha maradt a hatalmas kondér alján, voltak, akik háromszor szedtek belőle" – ecsetelte látható büszkeséggel a kapusedző.

– mondta még mindig könnybe lábadó szemmel Mikler Roland, válogatottunk egyik kapusa, aki meccsek előtti kedvenc fogásával, nutellás palacsintával "szigetelte" le a gulyást. A palacsintát a Bodó Richárd, Bánhidi Bence szegedi páros sütötte, kiváltva a szálloda cukrászának őszinte csodálatát.

Az edzés "témája" a norvégok elleni játék fontosabb elemeinek sulykolása, szokás szerint elsősorban a védekezésre fókuszálva. A norvég támadójáték ugyanis – nincs ezen mit szépíteni – félelmetes: 237 góljuknál egyetlen csapat sem lőtt többet (a dánok állnak a második helyen 218-cal), és a hetven százalékos lövési hatékonysággal is listavezetők.

A norvég Sander Sagosen (labdával) jelenleg vitán felül a világ egyik legjobb játékosa Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A mieinknél szerencsére mindenki többé-kevésbé egészséges. A csoportkörben megsérülő Bodó Richárd bal bokáját kötéssel stabilizálták, de láthatóan nem hátráltatta az edzésmunkában. A gyakorláson nem vett részt a családjához hazautazó Lékai Máté és Balogh Zsolt sem. A veszprémi irányító már úton volt vissza Herningbe, akárcsak a szegedi átlövő, aki biztosan pályára lép Norvégia ellen. Az Egyiptom ellen elülső keresztszalag-szakadást szenvedő Jamali Imant hétfőn megoperálták, kedden pedig már kezdte a rehabilitációt. Dr. Erdélyi Gábor csapatorvos elmondása szerint nyolc-kilenc hónapot kell kihagynia a veszprémi átlövőnek, hogy minimalizálják az újabb sérülés veszélyét.

A világbajnokság utolsó középdöntős mérkőzését szerdán 18 órás kezdéssel játsszák Herningben. Az Origo a megszokott módon, élő, szöveges közvetítéssel számol be a találkozóról.