Kilencgólos vereség a norvégoktól, távol az olimpia

SCHUCH Timuzsin; NAGY László
Herning, 2019. január 23. A norvég Sander Sagosen (k), valamint Schuch Timuzsin (b) és Nagy László a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében játszott Magyarország - Norvégia mérkőzésen a dániai Herningben 2019. január 23-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar kézilabda-válogatott 35-26-os vereséget szenvedett a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, a dániai Herningben. Ezzel az eredménnyel a magyar csapat számára befejeződött a vb, amelyet a 10. helyen zárt. A hetedik helyezett játszik még olimpiai selejtezőt, a magyarok akkor juthatnak ki, ha olyan csapat nyeri az Eb-t, amelyik előttünk végzett, emellett Brazília és Egyiptom is kontinensbajnok. 

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

A magyar válogatott újabb, immár sokadik sorsdöntő meccsére készült szerdán kora este a Jyske Bank Boxenben. Pontszerzés esetén biztos volt, hogy a mieink pályára léphetnek a hetedik helyért rendezendő mérkőzésen, melynek győztese biztosan ott lehet a tokiói olimpia jövő tavaszi kvalifikációs tornáján. Délután Egyiptom 30-23-ra legyőzte Tunéziát, azaz a helyzet úgy nézett ki, hogy akár egy négygólos vereséggel is előttük végezhetünk, ha legalább 25 gólt szerzünk, akkor az ötgólos vereség is jó, ennél nagyobb különbségű vereség azonban elvenné az olimpiai álmainkat. De akár győzhetünk is, és a magyar csapat egyértelműen úgy vágott neki a meccsnek, amelyik Norvégia számára sem volt tét nélküli, ők az elődöntőért harcoltak, amit egy győzelemmel (legyen az bármilyen arányú is) sem biztos, hogy elérhetnek.

Első félidő

A csoportban és a középdöntőben az előzetesen esélyesebbnek tartott svédektől és dánoktól sem ijedtünk meg, és most is jól kezdett a magyar csapat, Bánhidi, Balogh, majd Lékai is betalált, védekezésben pedig a kettes poszton közreműködő

Nagy László, illetve Schuch Timuzsin igyekezett megfékezni Sander Sagosent.

Nagyon fontos volt, hogy akár gólszerzés, akár labdavesztés vagy kimaradt lehetőség után is fegyelmezetten és rendezetten zárjunk vissza. A hetedik percben Nagy Lászlót küldték ki két percre, Jöndal második hetesével pedig egyenlítettek a norvégok, akik a balszélső harmadik góljával először vezettek a nyolcadik percben (4-5).

Sander Sagosen (k) őrlődik Schuch Timuzsin (b) és Nagy László szorításában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hornyák Péter nem vállalt el egy jó lövőhelyzetet a jobbszélről, de a következő akciónál Balogh újra eredményes volt. Viszont a bal sarokban ácsorgó Jöndal a tizedik percben már a negyedik gólját szerezte. A 12. percben újra emberhátrányban voltunk, Schuchot küldték ki, miután a levegőben lökte a norvégok lövőjét, és kaptunk egy üres kapus gólt – ez volt Sagosen első gólja, először vezettek hárommal a norvégok (5-8). Balogh erre is válaszolt, de aztán kaptunk két újabb gólt, Csoknyai István pedig kénytelen volt időt kérni a félidő közepén, 10-6-os norvég vezetésnél. Vészesen közel volt az ötgólos lélektani határ...

Az egyperces szünet után mi is megkaptuk az emberelőnyünket, amit Bóka Bendegúz váltott gólra.

Bodó Richárd lövéseitől nagyon tartottak, a szegedi átlövőt kézről kézre adták,

nem jutott tiszta lövéshez. A túloldalon viszont az egykori veszprémi beálló Bjarte Myrhol igen, sőt még lőnie sem kellett, egy Mikler által védett labdát bevetődve ütött a magyar kapuba (8-12).

A védelmünk sajnos láthatóan sokkal lassabb volt, mint a norvég támadók, egy-egyekkel rendre megverték a mieinket, ha nem Sagosen, akkor Magnus Röd volt eredményes. Szerencsére Balogh Zsolton nem látszottak az utazás fáradalmai – a szegediek ásza hazautazott a meccs előtti két szünnapon – és a 23. percben már az ötödik gólját szerezte. Egy újabb norvég kiállítás után Bánhdi is meglőtte a harmadikat, így megint jobban festett a kép a nagy kijelzőn (11-14). Emberelőnyben aztán Bodó is bevette a norvég kaput, amivel tartani tudtuk a különbséget.

Olyan nem létezik, hogy Bodó Richárd (39) ne lőjön gólt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó két percet emberelőnyben kezdtük, de előbb Lékai hibázott ziccerben, majd egy kivédekezett norvég akció után Ligetvári bombázott a felső lécre másodpercekkel a szünet előtt (13-16).

Második félidő

Bodó góljával faragtunk még egyet a különbségből, de Jöndal megint betalált, majd kétszer is leindítottak bennünket, és máris öt gól volt a hátrányunk (14-19). Bóka lövését Christensen – aki a vébé egyik legjobb százalékkal védő kapusa – védte, majd a magyar blokkról került Mikler kapujába a labda, Csoknyaiéknak pedig már a 34. percben időt kellett kérniük. Bodó lőtt is egy nagy gólt, de aztán kiállították Nagy Lászlót, amit előbb a szélről használtak ki, majd egy üres kapus gólt is lőttek (15-22).

A norvégok ziccerig játszott akciók végén lövöldözték a góljaikat,

immár Székely Mártonnak, elől pedig Juhász Ádám váltotta Lékait. Bodó lőtt újabb gólt a szaggatottról, és Nagy László is bent maradt támadásban, de mit sem ért az igyekezet, ha hibáztunk ziccerben, amit a norvégok kíméletlenül kihasználtak, sorra lőtték a gólokat a lerohanások végén. Balogh Zsolt hetedik gólja arra volt elég, hogy újra tíz alá essen a különbség (17-26).

Balogh Zsoltot (9) nem tudták megállítani a norvégok Forrás: MTI/Illyés Tibor

A félidő közepén hosszú idő után fogott labdát magyar kapus, támadásban pedig bevetettük a fiatal Máthé Dominikot, de Christensen kétszer is kifogott rajta, jött is vissza Balogh Zsolt, aki a nyolcadik gólját szerezte egy hétméteresből, majd Nagy László volt eredményes egy betörés után. Lékai üres kapuba lőtt gólt, a norvégok pedig időt kértek.

Az utolsó tíz percet Balogh két hétméteresből szerzett góllal tette izgalmassá, majd hétgólos különbségnél óriási rohanás kezdődött a pályán. A magyar csapat nagyot javult támadásban, Lékai és Bánhidi is betalált, de közben a norvégok is dobálták a gólokat, így a különbség nem csökkent.

A mieink számára ezzel a vereséggel véget ért a világbajnokság, amelyet a 10. helyen fejezett be a magyar csapat.

"Az első félidőben jó volt a támadójátékunk és a védekezésünk is, és még a kapusok is segítettek, hogy benne maradjunk a meccsben. A nagy problémák a második félidőben jöttek, amikor számolatlanul kaptuk a gólokat, amely a támadásban elszórt labdák eredménye volt. A védekezésünk sem volt stabil, nem tudtuk megoldani, amire készültünk. Valószínűleg elfáradt a csapat, de olyan célért küzdöttünk, amikor nem lehet kifogás a fáradtság. Volt két nap pihenőnk, nem biztos, hogy ez jót tett nekünk, mert kiestünk a ritmusból" - nyilatkozta Csoknyai István.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló:
Magyarország–Norvégia 35-26 (13-16)
Herning, Jyske Bank Boxen, v.: Schulze, Tonnies (németek)
a magyar válogatott gólszerzői: Bánhidi 4, Balogh 11, Lékai 5, Bóka 1, Bodó 4, Nagy L. 1