Vágólapra másolva!
Dánia először nyerte meg a férfi kézilabda-világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben a vártnál simábban, 31–22-re felülmúlta Norvégiát. A történelmi sikeren kívül a találkozónak volt még egy külön érdekessége is, méghozzá Hans Lindberg pályára lépése.

A 37 éves klasszis 2003-ban mutatkozott be a dán válogatottban, amelynek színeiben 262 mérkőzésen lépett pályára, és a 2008-as illetve a 2012-es Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert, viszont a 2016-os olimpián nem örülhetett felhőtlenül, hiába ért fel Dánia a csúcsra.

A 2016-os riói aranyérem megszerzésekor ugyan a keret tagja volt tartalékként,

de nem lépett pályára – Lasse Svan volt helyette a jobbszélső –, így hivatalosan nem mondhatja magát olimpiai bajnoknak,

hiába kapott utólag érmet a dán szövetségtől.

„Furcsa érzés, ez az első szó, ami eszembe jut. A kezdetektől tisztában voltam a szituációval, de természetesen sok forgatókönyvet lefutattam magamban. Az egyik ilyen volt, hogy a kapitány nem fog változtatni, végül így alakult. Nyilvánvaló, hogy

– mondta a 2016-os olimpiai döntőt követően a nyári játékokat végig a lelátóról figyelő Lindberg.

A világbajnok Hans Lindberg visszakapott valamennyit a sorstól Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ráadásul 2011-ben Svédországban és 2013-ban Spanyolországban két világbajnoki döntőt már elbukott a dánokkal,

így a vasárnapi fináléban többszörösen kapott vissza valamennyit a sorstól, na meg természetesen a szövetségi kapitánytól, Nikolaj Jacobsentől (az olimpián még nem ő irányította a dánokat).

Lindberg ugyanis a döntő előtt egyszer sem kapott lehetőséget, ám

Jacobsen a finálé előtt betette a meccskeretbe,

majd amikor már eldőlt a mérkőzés, és az utolsó pár percben kezdődött a fieszta, a 37 éves jobbszélső is beállt, így az Eb-aranyérmek mellett hivatalosan is világbajnoknak vallhatja magát.