Vágólapra másolva!
A Swietelsky-Békéscsaba egészen elképesztő, ötszettes csatában legyőzte a francia Saint Raphael együttesét a női röplabda CEV-kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén. Ez történelmi siker, soha nem nyert még meccset a legjobb nyolc között az ötszörös magyar bajnok, ráadásul ezzel közelebb került a második számú európai kupasorozat elődöntőjéhez. Magyar csapat a CEV-kupában negyeddöntős meccset több mint 20 éve tudott megnyerni.

„Ezen a szinten már csak jó csapatok vannak” – mondta a mérkőzés előtt nem sokkal Leiszt Máté, a BRSE másodedzője, amikor az esélyekről beszélgettünk. Hiába nem szerepel jó a Saint Raphael a francia bajnokságban, mégis bejutott Európa második számú kupasorozatának legjobb nyolc klubja közé. Nem volt tehát egyértelmű favoritja a párharcnak, a fogadóirodák is minimális különbséget tettek a két csapat között, de azt a Békéscsaba javára. A meccs pedig egyértelműen megmutatta, hogy mennyire hasonló játékerőt képvisel a két gárda.

Igazi nemzetközi csapattal érkezett a Saint Raphael, a 12 játékos között találhattunk négy franciát, két amerikait, két szlovákot, egy angolt, egy kanadait, egy belgát, valamint a Puerto Ricó-i válogatott csapatkapitányát is.

Több mint ezer néző örülhetett annak a Városi Sportcsarnokban, hogy Tanja Bokan révén a Békéscsaba szerezte a találkozó első pontját, majd Bodnár Dorottya nyitott egy ászt. Sajnos erre a Saint Raphael három ponttal válaszolt, a csabaiak nyitásfogadása nem működött fényesen. Azonban a franciák is sokat hibáztak, egymás után három outot ütöttek, gyorsan időt kért Giulio Bregoli, aki egyébként az olasz női válogatott másodedzője is.

De ebből a BRSE jött ki jobban, és 8-4-re ellépett.

Tálas Zsuzsa szemfüles pontot szerzett, a támadások jól működtek ekkor, miközben a St. Raphael továbbra sem találta a pályát. Nikoleta Perovics bombájával már öt volt közte, Bregoli megint időt kért (13-8). Ezt követően véleményes pontot szerzett a vendég csapat, nagyon úgy tűnt, hogy olyan labdát szedett össze a St. Raphael, ami előtte már lepattant a földre, de a görög vezetőbíró nem ítélt semmit.

Az elképesztően izgalmas első szettet a Békéscsaba nyerte Forrás: BRSE

Ez kicsit meg is fogta a Békéscsabát, Bogdan Paulnak is időt kellett kérnie, viszont még mindig volt két pont előnye a magyar együttesnek. Ez néha háromra nőtt, néha egyre olvadt, de a BRSE nem engedte ki a kezéből. Egészen 19-19-ig, amikor egyenlítettek a franciák, jöhetett az újabb időkérés. Bokan elképesztő ütéssel szerezte vissza a vezetést, majd a Csaba is szerzett egy véleményes pontot, visszaállt az 1-2 pontos előny.

Az ellenfél nem adta magát könnyen, remekül működött a fala, majd Perovics úgy szerzett fejjel pontot, hogy a labda visszapattant rá, és erre senki sem számított.

Kszenija Ivanovics bombájával három szettlabdához jutott a BRSE, és ugyan az izgalom kedvéért ebből kettőt odaajándékozott a franciáknak, de a harmadikat Ivanovics kegyetlenül beverte. 25-23-mal megvolt az első, hihetetlenül izgalmas játszma.

A második felvonás Bodnár elképesztő mentésével kezdődött, a franciák már örültek, de korán, ugyanis Szofija Medics révén a csabaiaké lett az első pont. Az ő centertámadásai nagyon ültek a játszma elején, Tálas rendre remekül játszotta meg.

A St. Raphael ekkor a szlovák Drobnakova és az amerikai Rolfzen pontjaiból élt ekkor, és el is lépett két ponttal, de egy hősies mezőnymunka után Perovics egyre csökkentette a hátrányt.

Sajnos egyre többször borzolta a kedélyeket a játékvezetők ténykedése, ami egy ilyen szoros meccsen rengeteget számított.

Nagy küzdelmet hozott a mérkőzés Forrás: BRSE

Az elsőhöz képest fordított volt a játék képe, a St. Raphael vezetett 2-3 ponttal, egyik csapat sem tudott összerakni egy hosszabb sorozatot. Egy pontra zárkózott a BRSE, Bregoli kikérte az első idejét, de így is összejött az egyenlítés (12-12), viszont erre zsinórban három francia pont érkezett. A meccs legnagyobb labdamenetét 14-15-nél sajnos a franciák nyerték, de Bodovics Hanna azonnal válaszolt. A St. Raphael elképesztően védekezett, de Bodovics ismét villant, egyenlő volt 16-16-nál, viszont Lucija Mlinar azonnal hálót nyitott, majd Perovics ütött outot. A lehető legrosszabbkor jöttek ezek a rontások, Bogdan Paul gyorsan időt kért.

Sajnos ez sem segített, öttel vezetett a St. Raphael, amely állva hagyta a Békéscsabát (16-21).

Ivanovics próbálta kirángatni a gödörből a csapatot, de a franciák nem inogtak meg, és 25-18-ra megnyerték a második szettet. Kár érte, mert 16-16-nál nálunk volt a lélektani előny.

Remekül játszott a második szettben a St. Raphael Forrás: BRSE

Mlinar révén ismét a Békéscsaba szerezte a játszma első pontját, és fokozatosan tudta is növelni az előnyét a magyar csapat. Már ekkor bevetett mindent Bregoli és csapata, hogy kizökkentsék a BRSE-t, próbálták húzni az időt, erőfeszítésüknek egy sárga lap és egy óriási Ivanovics-blokk lett a jutalma (7-3). Ezután viszont elkapta a fonalat a St. Raphael, és 10-10-nél egyenlített, Bogdan Paul időt kért. Illetve csak szeretett volna, helyette sárga lapot kapott. 10-11 után aztán átbeszélhette a lányokkal a teendőket. Perovics azonnal szerzett egy pontot, aztán hálót nyitott.

Nagyon sok volt a rontott szerva, és a nyitásfogadás is visszaesett, a kiegyensúlyozottabb franciák kettővel vezettek.

Aztán ezt háromra növelték, és egy ideig nem is engedték visszakapaszkodni a magyar bajnokot. De visszaállt Tanja Bokan, az ő és Bodovics Hanna két-két pontjával visszaszerezte a vezetést a Békéscsaba (19-18). Ezután 21-20-ra ismét az ellenfél vezetett, majd 21-21-nél Ivanovics higgadt megoldásával megint itt volt az előny, de azonnal egyenlítettek. Ivanovics válaszként szétütötte az ellenfél térfelét, majd Medics nyitott egy alattomos ászt, amivel két szettlabdához a BRSE. Az elsőt ellentmondást nem tűrve hárította a St. Raphael, a másodikat pedig szerencsével. 24-24, nehéz lett volna fokozni az izgalmakat.

Sajnos kitartott a vendégek lendülete, és két outtal megnyerték a szettet, ami az egész párharc szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Ha a másodikért kár volt, akkor itt az utolsó négy labdáért főleg.

A drámai harmadik szett a piros mezes franciáké lett Forrás: BRSE

Félő volt, hogy ez elveszi a csabai lányok önbizalmát, de elképesztően küzdöttek, viszont a franciák is felpörögtek. Kettő ponttal megléptek, de 6-6-nál sikerült egyenlíteni. Aztán megint az történt, mint az előző két szettben: vérrel-verítékkel megvan az egál, de nem sikerül továbbmenni, az ellenfél pedig kihasználja a hibákat. 8-11-nél Bogdan Paul időt kért.
Bokan és Medics pontjaival kitartóan zárkózott a BRSE, 12-12-nél újfent beérte a Saint Raphaelt. És ekkor már nem követte el a korábbi hibákat, hősies pontokkal fordított a BRSE, és 16-13-ra vezetett. Bokan megroppanthatta volna őket, de a hálóba ütött, Perovics viszont pontos volt. Majd jött az idegtépő hálóba nyitás, aztán egy újabb koncentrációs hiba.

Perovicsot azonban semmi nem érdekelte, két elementáris erejű leütéssel megint hárommal vezetett a Békéscsaba, alakult az ötszettes meccs.

A franciák máshogy gondolták, feljöttek egy pontra (20-19), megint időt kellett kérni. Perovics ütése csípte a vonalat, innentől pedig felváltva estek a pontok, ami a Csabának volt jó. Két kritikus szettlabdához jutott a BRSE, de megint hárították mindkettőt. Erre már nem igazán lehetett mit mondani. Beállt Bodnár, és azonnal pontot szerzett, majd nyithatott a játszmáért. És ez már meg is lett, Perovics blokkjánál felrobbant a Városi Sportcsarnok. Döntő szett!

Nikoleta Perovics (jobbra) a hátára vette a csapatot a negyedik játszmában Forrás: BRSE

Csabai pontokkal kezdődött a 15-ig tartó ötödik szett, ami már egyértelműen az idegek harca volt. Perovics továbbra is kitartóan ágyúzta a franciák térfelét, de az egész csapatot dicsérni kell a félelmetes mezőnymunka miatt. 5-2-re is vezetett a Békéscsaba, a franciák szekerét ekkor az amerikai Abbott húzta jó leütéseivel és blokkjaival. 5-3-nál ismét kérdéses ítélet sújtotta a Békéscsabát, de nem zökkent ki a magyar bajnok, 7-4-nél ismét három volt közte. Ezt az előnyt sikerült is tartani, majd növelni is, amikor már 10-6 volt az állás. Majd jött két blokk (Perovicstól és Medicstől), 12-7 után pedig már nem volt visszaút a franciáknak. 14-9-nál Kszenija Ivanovics érkezett nyitni, állt az egész sportcsarnok, de Abbott megint villant.

Viszont egy labdamenettel később Bokan is, aki lezárta a meccset, a Békéscsaba 15-10-re megnyerte a döntő játszmát, szetthátrányból nyert 3-2-re, és így utazik jövő héten a franciaországi visszavágóra.

Végeredmény, női röplabda CEV-kupa negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Swietelsky-Békéscsaba - Saint Raphael Var VB (francia) 3-2 (23, -18, -24, 24, 10)

Molcsányi Rita, a Békéscsaba liberója így értékelt az Origónak:

Ez volt a harmadik szett után is: nem azzal foglalkoztunk, hogy előtte mi történt, hanem azzal, hogy bármi van, győztesként jöjjünk le a pályáról, és hogyan fordítsuk meg a meccset. Kint is ugyanilyen szoros mérkőzésre számítunk, mert ők is a végsőkig küzdenek, szóval ott sem lesz könnyű dolgunk, de egyértelműen a továbbjutásért megyünk!”

A BRSE vezetőedzője, Bogdan Paul a csapat küzdőszellemét dicsérte:

„Mentálisan arattuk a legnagyobb győzelmet. Szettlabdákról vesztettük el a harmadik játszmát, és mégsem adtuk fel. Nagyot harcoltunk, megnyertük a negyediket, az ötödikben pedig elég jól játszottunk. Nagyon sokat jelent ez a siker, a lányok végre hisznek magukban. Franciaországban így is nyerni akarunk, és vagyunk olyan jók, hogy ez sikerüljön. Nagyon nehéz a menetrendünk, fontos a regeneráció, jó formában kell lenni a visszavágón, de bízom a stábban. Mindkét csapatnak van min javítania, ők is és mi is sokat hibáztunk, de egyébként szettenként nőtt a színvonal. Az biztos, hogy rettentő nehéz lesz a jövő heti mérkőzés.”