Vágólapra másolva!
Szorosnak inult, örömjáték lett a vége. A Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata három szettben legyőzte idegenben a francia Saint-Raphael Var VB együttesét, amivel bejutott a második számú európai kupasorozat, a CEV-kupa legjobb négy csapata közé. Ez az ötszörös magyar bajnok történetének legnagyobb nemzetközi sikere, egyúttal a magyar röplabdasport legjobb eredménye 1996 óta klubszinten.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Saint-Raphaelből.

A múlt heti békéscsabai mérkőzésen egyetlen győzelemre került a Swietelsky-Békéscsaba attól, hogy bejusson a CEV-kupa legjobb négy csapata közé. Hasonló bravúrra legutóbb a Vasas női csapata volt képes még 1996-ban, nem akármekkora tettre készült tehát az ötszörös magyar bajnok.

Bogdan Paul, a BSRE vezetőedzője a mérkőzés előtt azt mondta, hogy maratoni meccsre számít a St. Raphael ellen, a csütörtökihez hasonlóan, amit 3-2-re nyert a Békéscsaba, pedig már 2-1-es szetthátrányban is volt. A fogadóirodák érdekes módon jóval kevesebbet fizettek a hazai győzelemre, nem úgy, mint egy hete, de a csabai lányok a legkevésbé sem foglalkoztak ezzel.

Körülbelül 1200 néző gyűlt össze a fréjus-i Palais Des Sports Jean-Francois Krakowski csarnokban. Néhány magyar drukker is eljött, hogy buzdítsa a Békéscsabát, például Szarvas Péter polgármester is.

Már az első labdamenet is előrevetítette, mekkora küzdelem várható, aminek a végén Bodnár Dorottya volt eredményes. Nikoleta Perovics ászával már 4-1-re vezetett a BRSE, majd 5-2 után született meg az első olyan pont, amit tényleg a St. Raphael szerzett. Jól védekezett, viszont helyenként pontatlanul támadott a magyar bajnok, ennek ellenére tartotta előnyét. De csak 8-8-ig, amikor egy blokkal egyenlített a francia együttes, majd a vezetést is átvette, ekkor Bogdan Paul időt kért.

Tanja Bokan (labdával) kulcspontokat szerzett Forrás: Pierre Vieuille

Erre Tanja Bokan ponttal válaszolt, nem sokkal később pedig ismét vezetett a Csaba, de a St. Raphael azonnal egyenlített. Pontosan úgy alakult a meccs, ahogy azt várni lehetett. Kszenija Ivanovics is nyitott egy ászt, amivel ismét hárommal vezetett a Békéscsaba, elhalkult a csarnok. A túloldalon az amerikai Symone Abbott bivalyerős szervái is ültek, de szerencsére egy outtal aztán kikerült a nyitóhelyről. 17-16-os vezetésnél egy elképesztő pontot nyert meg Bokan a csabaiaknak, aztán Perovics egy hasonlót, Molcsányi Rita félelmetes mezőnymunkája után. Időt kért a St. Raphael, de Bokan szerzett pontot utána.

Tálas Zsuzsanna is elkapta a fonalat, remekül védekezett, osztogatott és nyitott ekkor.

22-16-ra ellépett a Békéscsaba, de zsinórban négy pontot szerzett a francia csapat, amely természetesen nem adta fel az első jászmát, Bogdan Paul ismét időt kért, hogy megnyugtassa a lányokat. Csinált még egy pontot a St. Raphael, majd a Puerto Ricó-i feladó, Natalie Valentin végre a hálóba nyitott. Perovics leütésével két szettlabdához jutott a Békéscsaba, de az elsőt Abbott hárította. A másodikat viszont Ivanovics a háló segítségével beütötte, 1-0-ra vezetett a BRSE!

Az első szett végén a Békéscsaba örülhetett Forrás: Pierre Vieuille

A második felvonás Perovics ászával kezdődött, Ivanovics jó nyitásával pedig már 4-2 volt az előnye a Békéscsabának. Ez Bokan blokkjával nőtt 6-3-ra, időt kért Giulio Bregoli, a hazaiak mestere. Ez megtette a hatását, azonnal egyenlített a St. Raphael, 8-7-nél már vezetett is. Aztán 9-7-nél már kettővel, először a meccsen.

Ez nem volt elég ahhoz, hogy megtörjön a Csaba, rögtön jött zsinórban hat pont, Bokan nyitásaival nem tudtak mit kezdeni a franciák.

Lucija Mlinar is hozzászólt a meccshez egy blokkal, majd Bodnár is nyitott egy ászt. 15-10-re ellépett a BRSE, időt kért a St. Raphael. Ez viszont csak arra volt elég, hogy tartsa a lépést a csapat a Békéscsabával, mindössze 19-15-nél tudott hosszú idő után először öt ponton belülre kerülni, ekkor Bogdan Paul kért időt. Ebből azonnal a Csaba szerzett pontot, de erre sorozatban néggyel válaszolt a St. Raphael, nem volt vége az izgalmaknak. 21-20-nál nagyon fontos pontot nyert meg a BRSE, majd Perovics ütése három szettlabdát jelentett.

Az első kettőt hárította az ellenfél, de Ivanovics megint a legjobbkor villant, ráadásul bal kézzel!

Hihetetlen mozdulat volt, amivel egy nyert szettre került a továbbjutástól a Békéscsaba.

Kszenija Ivanovics két szettlabdát értékesített Forrás: Pierre Vieuille

Amely a harmadik játszmát is két ponttal kezdte, de a St. Raphael is tudta, hogy már nem veszíthet játszmát, és nem hagyta magát leszakítani. Bodovics Hanna is szervált egy ászt, továbbra is magas fordulatszámon pörgött a Békéscsaba, amely 10-7-re ellépett, ekkor időt kért Bregoli. De a BRSE nem lassított, sőt, dominálta a mérkőzést, lehetetlennek tűnő pontokat nyert meg, és 16-9-re vezetett. Teljes némaság uralkodott ekkor a csarnokban. Nem lankadt a figyelem, állandósult az öt pont fölötti előny. Erre nem sokan számítottak, amit ebben a játszmában csinált a BRSE, azt öröm volt nézni.

24-16-nál nyolc meccslabdához jutott a Békéscsaba, és itt már megcsinálta az elsőt, ami azt jelenti, hogy kettős győzelemmel búcsúztatta a St. Raphaelt, és bejutott a CEV-kupa elődöntőjébe.

Erre 1996 óta nem volt képes magyar röplabdacsapat. A Békéscsaba teljesítménye óriási bravúr!

Végeredmény, női röplabda CEV-kupa negyeddöntő, visszavágó: Saint-Raphael Var VB (francia) – Swietelsky-Békéscsaba 0-3 (23, 23, 16)
Továbbjutott: a Békéscsaba, kettős győzelemmel. A szakmai stábnak meg jöhet a fürdés a 15 fokos Földközi-tengerben, mert a továbbjutás esetén megmártóznak – legalábbis ezt mondták egy nappal a visszavágó előtt. Ígérjük, ha megvalósul, erről is beszámolunk.