A Sopron nem a női kosárlabda Chelsea-je, vagy Barcelonája

2019.02.21. 06:18

A poklot és a mennyországot egyaránt megjárta a női kosárlabda Euroliga tavalyi ezüstérmese, a Sopron Basket az idei sorozat alapszakaszában, amelynek végén - francia segítséggel - a második helyen fejezte be a csoportküzdelmeket. A Final Fourba jutásért egy újabb klasszikus párosítás, a francia Bourges elleni kettő (három) mérkőzés következik március elején. Egy azonban már most biztos: a Sopron tavalyi eredménysora és az ezüstérem az idei sorozat eddigi nagy menetelésében kapott értelmet és bizonyította, hogy ami egy éve történt, az nem kicsúszott eredmény volt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Rigából.

"Lányok, akkor a vacsora után mindenki oda megy, ahova akar. A városban sétálhattok, megihattok egy sört vagy bort. Profik vagytok, tudjátok, hogy meddig lehet elmenni. A reggeli sem kötelező, a csütörtöki ebédnél találkozunk újra."

Egy boldog baszk edző, Roberto Iniguez - háttérben a csapata, a SopronForrás: FIBA

Ezekkel a szavakkal köszönte meg a TTT Riga ellen 79-71-es magyar győzelemmel zárult utolsó alapszakasz meccset a Sopron baszk edzője, Roberto Iniguez. Aztán az történt, hogy a "lányok" mind együtt maradtak a Monika Hotel alagsori éttermében. A vacsora után senki nem érezte azt, hogy neki kellene vágnia a városnak, elemi pusztítást végezni a rigai kocsmákban. Egy ideig együtt nézték az akkor zajlo Girona-Szekszárd Európa Kupa meccset (ott a Szekszárd kiesett sajnos), várták, hogy a negyeddöntőben a francia Bourges, vagy a cseh USK Praha jön-e az útjukba. (Végül a franciákkal kell megmérkőznie a Sopronnak az idei Final Fourért.)

A boldog soproni kispad RigábanForrás: FIBA

"Látja, ilyen csapat ez, végtelenül profi, tudatos" - mondta a mindig szigorú és sokszor szótlan edző, Roberto Iniguez. 

Amúgy szerintem fáradtak is, de ettől még tényleg bemehetnének a városba. Viszont azt is tudják, hogy az élet nem áll meg, szombaton bajnoki a Pécs ellen, majd itt lesz már a nyakunkon a Bourges elleni Euroliga-playoff meccs is."

Iniguez egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a Sopron idegenben markánsabban tud játszani, mint odahaza. A 14 meccsből álló alapszakasz 7 idegenbeli találkozója közül négyet megnyertek. A teljes mezőny egyetlen csapataként tudtak győzni Oroszországban a Kurszk ellen. (A másik csoportban a Jekatyerinburg hazai pályán megőrizte makulátlan mérlegét.) A Salamanca, a Hatay és a Riga csarnokában is diadalmaskodtak.

Hatalmas küzdelmet hozott a TTT Riga-Sopron Basket Euroliga meccsForrás: FIBA

Odahaza viszont mintha lenne rajtuk valami megmagyarázhatatlan teher. A csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia egy hete így beszélt erről: "A tavalyi szezonban vitt bennünket a lendület, az ellenfelek nem sokat foglalkoztak velünk, Sopronban is felszabadultabban tudtunk játszani. Idén viszont mindenki ellenünk akarta megmutatni, elvégre a döntőssel játszottak.

Plusz a hazai közönség egy része is úgy volt ezzel, hogy a Sopronnak most már mindenhol kötelező lesz nyernie, de hazai pályán aztán mindenképpen."

Iniguez edző nem véletlen tért ki erre Rigában. "Most nem tudom megmondani, mennyire jó az, hogy a pályaelőny nálunk van a rájátszásban" - fejtegette a baszk. "Papíron természetesen jó, hiszen az esetleges harmadik meccset Sopronban rendezik. De az idei sorozatban megmutattuk, mennyire össze tudjuk magunkat kapni akkor is, ha nem otthon játszunk.

Az emocionális dolgok, a csapatra irányuló hazai figyelem olykor megnyomja ezt a társaságot. Azért igyekszünk majd érvényesíteni a hazai pálya minden előnyét" - kacsintott a mester.

Mi lesz a Magyar Kupával?
Hibázott a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének versenyirodája azzal, hogy a női kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntőjét március 1-2-3-ra írta ki. A versenyiroda egyszerűen nem vette figyelembe, vagy elfelejtette, hogy a Sopronnak március 5-én, kedden játszania kell az Euroligában, márpedig azt mondani sem kell, hogy egy háromnapos kupadöntő nem a legjobb felkészülés erre. A hibát azzal igyekeztek orvosolni, hogy egy nappal korábbra tették a nyolcas döntőt, amelynek jelenlegi időpontja február 28, március 1 és 2. Azonban ez sem old meg semmit. A Sopron ereje az ott végzett minőségi edzésekben rejlik, a kupadöntőben pedig a győztesnek három nap alatt három meccset kell lejátszania. Hogy mi lesz a Sopron sorsa az idei kupadöntőben és mi lesz a torna sorsa, az hamarosan kiderül, de abban mindenki egyetért, hogy a bajnokcsapatnak a Bourges elleni meccs a fontosabb. És nem csak nekik. A Sopron azzal, hogy bejutott a legjobb nyolcba, megteremtette annak a lehetőségét, hogy a 2019-2020-as idényben alanyi jogon ne egy, hanem két magyar csapat lehessen ott az Euroliga főtábláján. Márpedig a magyar női kosárlabdázás szempontjából az sem mindegy, hogy hány együttesünk játszhat a legrangosabb sorozatban.

A soproni legenda, az egy hónapra visszatért Honti Kata talán soha nem volt ennyire nehéz helyzetben. Most mindenki ugyanazt kérdezi tőle. "Jaj, csak ne arról kelljen beszélnem, hogy megyek-e, vagy maradok" - mosolyodott el a nagy kedvenc.

A visszaútra szóló repülőjegyem nincs még meg Olaszországba, de nekem vissza kell mennem, ott van dolgom.

Honti Kata (b) egy hónapra jött segíteniForrás: MTI/Németh Péter

A megállapodás egy hónapra szólt, Fegyverneky Zsófi rendbe jött, nekem meg két csapatom van Itáliában, amelyeket edzenem kell.

Persze, én sem vagyok fából, a szívem sincs kőből, tudom, mit jelentene az, ha esetleg mégis maradnék, de nem tudok. Ebben a történetben ennyi volt, szinte biztos, hogy a rigai volt az utolsó Euroliga-mérkőzésem. Viszont, ha a Sopron idén is bejut a Final Fourba, akkor - legyen bárhol a döntő - elmegyek oda és szurkolok nekik. Tavaly kommentátorként voltam ott a soproni négyesdöntőn, idén lehet, hogy csak egyszerű drukker leszek. Csodálatos volt megélni, ahogy a közönség és a lányok is fogadtak."

Fegyverneky Zsófia arról beszélt az Origónak, hogy a tudatos munka és a fegyelem hozta meg azt, hogy két év alatt a Sopron kétszer is az Euroliga negyeddöntőjébe került. "A Final Four lehetőségéről most nem szeretnék semmit sem mondani, mert az edzőnk, Roberto Iniguez egy valamit nagyon megtanított nekünk. Azt, hogy mindig csak a soron következő meccsel foglalkozzunk.

Fegyverneky Zsófia óriásit játszott Rigában - meg a csapat isForrás: FIBA

Az meg a szombati, Pécs elleni bajnoki. (Hacsak el nem marad a meccs, mert a pécsi csapat több játékosa megbetegedett, így a PEAC vezetése arra kérte a Sopront, hogy halasszák el a meccset. Hivatalos döntés csütörtökön várható.) Majd a Bourges elleni negyeddöntő első mérkőzése. Mi legfeljebb eddig tekintünk előre.

A rigai meccsen sem tudtuk, hogy mi a helyzet Franciaországban, hogy a Fener kikapott-e vagy sem. A kispad egyetlen szót sem szólt erről, nem akartak még nagyobb terhet pakolni ránk."

A csapatkapitány szerint a Sopron ereje a csapategységben és a szívben rejlik.

Egyszer azt mondtam, hogy mi nem vagyunk a női kosárlabdázás Chelsea-je, vagy Barcelonája. Nálunk nincs sem egy Messi (ő Kurszkban van és Breanna Stewartnak hívják), de Cristiano Ronaldo sem (ő meg Jekatyerinburgban pattogtat és Brittney Griner a neve), viszont az itt zajló szakmai munka a legmagasabb színvonalon van, a csapat meg annyira egységes, hogy ez a két dolog a siker letéteményese. Nézze meg, most is itt van mindenki, Salamancában, vagy Hatayban az ottani győzelmünk után sem ment el senki sehová, együtt maradtunk.

Roberto Iniguez nagyot meccselt RigábanForrás: FIBA

Lesz majd olyan nap, amikor talán ennél is jobban ünnepelhetünk, de ez nem most jött el.

A mi költségvetésünk egyáltalán nem vethető össze a két orosz csapatéval, de a török Fenerével sem. Sőt, nyugodtan mondhatom, hogy ebben a tekintetben nem vagyunk ott a mezőny első felében. De éppen a mi szereplésünk a bizonyíték arra, hogy nem minden a pénz."

"Az idei szezon előtt a spanyol újságírók megkérdezték tőlem, melyik csapatok lehetnek ott a Final Fourban - mondta Roberto Iniguez.

Azt mondtam, hogy a Jekatyerinburg, a Kurszk és a Fenerbahce helye biztos, a negyedik helyért meg legalább 5-6 együttes harcol majd. Ebben talán benne lehet a Sopron is. Boldog vagyok, hogy megteremttük magunknak az esélyt, de még nem értünk oda. A Bourges nagyon erős, támadásban igen attraktív csapat, a lehető legjobban kell belőlük felkészülnünk. De azok után, hogy szakmai pályafutásom legnehezebb Euroliga-csoportjában másodikok lettünk, talán ezt a feladatot is meg tudjuk oldani."

Itt az Euroliga-ágrajz. A Sopron, ha bejut a Final Fourba, akkor ott a Jekatyerinburg-Riga meccs győztesével játszhat az elődöntőbenForrás: FIBA

Március 5-én, kedden este Sopronban tehát a francia Bourges vendégszerepel a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének első összecsapásán, a második meccset három nappal később, március 8-án pénteken rendezik meg Franciaországban. A két győzelemig tartó pároscsata esetleges harmadik összecsapására pedig március 13-án kerül sor ugyancsak Sopronban.