Vágólapra másolva!
Szenzációs hangulatban indult a női Magyar Kupa 2019-es döntője – ahova a férfiakhoz hasonlóan ugyanaz a két gárda jutott el, mint egy évvel korábban –, a szekszárdi és a soproni szurkolók is kitettek magukért.

Starcsevics Ádám írása az Origónak.

Studer helyett a horvát légiós, Dojkic kezdett a címvédőnél. Fegyverneky büntetőivel indult a finálé, az első kimaradt, a második viszont sikeres volt. Határ két duplája közé Bishop eredményes szabaddobásai ékelődtek be. A negyedik perc végén jártunk, amikor az első kilenc soproni pontból nyolcat Határ, az első hét szekszárdiból az összeset Bishop szerezte. Nagy volt az iram, a Sopron védekezett agresszívebben, a KSC-nek sokszor már a dobóhelyzetekért is komolyan meg kellett küzdenie.

A hajrához érve 18-9-re meg is lépett Iniguez csapata, így a kolléga a nyolcadik percben időt kért. Hiába rontott ezt követően többször is a bajnok, a Szekszárd továbbra is rossz döntéseket hozott támadásban. Eldebrink kosara már időn túli volt, így 20-11-es állással ért véget az első negyed.

Beszédes statisztikai adat volt a dobószázalék: 64 % -19 %.

McCall triplájára Fegyverneky válaszolt egy középtávoli tempóval. Nagyon „haraptak" a soproni lányok, volt olyan akció, amely során háromszor is visszaszedték a támadó lepattanót. Jovanovics kosara után, 25-14-nél már zúgott is a „Tíz! Tíz! Tíz!" rigmus.

A tizennegyedik percben ismét időt kért Djokics. Hiába, extázisban játszott a bajnok, Dubei sarok-triplája után már 34-16 volt az állás. A játékrész hajrájára Studer vezérletével közeledett a KSC, 37-26-nál Iniguez mutatta fel a T-betűt. Még mindkét oldalon született két-két pont, így a félidő 39-28-as állással ért véget.

Nagyott küzdött a Sopron és a Szekszárd Fotó: Szabó Gábor - Origo

Eldebring és Studer kosaraival még tovább zárkózott a Szekszárd (39-32), közel három és fél percig nem talált be a Sopron. McCall sportszerűtlen faultja után Dupree értékesítette a büntetőket, majd Turner szerzett labdát, és ziccert. 43-34-nél a soproni kispad kapott technikait, kezdett egyre paprikásabbá válni a meccs. A Sopron maradt higgadtabb, és újra ellépett tizenöt egységgel (50-35).

Djokics nem tehetett mást, időt kellett kérnie. Visszatért a korábbi forgatókönyv, Gerebenék még a tiszta ziccereket is elhibázták, Fegyvernekyék pedig higgadt kosárlabdával újra tetemes előnyt harcoltak ki maguknak. 57-39-ről indult a negyedik negyed.

McCall átlépte a tíz pontot, majd Bishop vágott be egy triplát. Turner ziccere után, 59-44-nél Djokics úgy érezte, még lehet esély megállítani a Sopront, időt kért. Nem is adta fel a Szekszárd, Bishop pontjaival – egy 2-10-es szériával –, hat és fél perccel a vége előtt visszajött tízre. Nagyon kellett Dupree középtávolija a bajnoknak. Eldebrink és Bishop is négy faulttal várta az utolsó öt percet, csapatuk pedig bónuszban volt. McCall ziccere után tízen belülre kerültek a „vendégek" (65-56).

Felváltva potyogtak a kosarak, az idő pedig a Sopronnak játszott. McCall tartotta életben csapatát, Turner viszont nem engedte közelebb az Atomot. A végjáték eléggé elhúzódott a büntetők miatt. Utolsó leheletéig küzdött a Szekszárd, de a mai estén nem lehetett legyőzni a szinte végig extrán teljesítő Sopront.

A kupagyőztes Sopron játékosai ünnepelnek a női kosárlabda Magyar Kupa döntőjében játszott Sopron Basket-Atomerőmű KSC Szekszárd mérkőzés után Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Megérdemelten hódította vissza a serleget Roberto Iniguez csapata, amely könnyen lehet, hogy fáradtan, de sikerélménnyel a háta mögött vághat neki a keddi Euroliga play offnak.

Jól megszervezett, remek hangulatú, magas színvonalú döntőt láthatott a közel ezerfős győri publikum.

Sopron Basket – Atomerőmű KSC Szekszárd 81–72 (20–11, 19–17, 18–11, 24–33)
Killik László Női K&H Magyar Kupa-döntő,
Győr, Egyetemi Sportcsarnok, 800 néző
V.: Földházi T., Cziffra Cs., Ádám J. (Bodrogváry I.)

Sopron: Fegyverneky 17, Turner 20, Crvendakics 7, Dupree 13, Határ 8. Csere: Dubei 5/3, Jovanovics 7, Zahui 4, Honti -.

Szekszárd: Dojkic 7, Eldebrink 14/6, Bishop 15/6, Gereben -, McCall 19/3. Csere: Studer Á. 12/3, Kis -, Theodoreán 3/3, Bálint 2.