A IX. szimfónia gyönyörűsége és egy kedd esti kosárklasszikus

- Horizontal
Hungarian players of MKB-Euroleasing Sopron celebrate their victory against French Bourges Basket in the local sports hall on February 20, 2009 during their Euroleague match. Sopron won 70-63 and in aggregate with two victories goes to the best four European teams' tournament. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A sportban vannak evidenciák. Egy Real Madrid-Barcelona meccs klasszikus. Egy Veszprém-Szeged férfi kézilabda-összecsapás szintén. Az európai női kosárlabdázásban a Sopron és a francia Bourges találkozója sorolható ide. A múlt katartikus élményeket hordoz, de most a jelenre kell figyelnünk, mert a két csapat közül csak az egyik juthat be a Final Fourba. A két csapat kettő (három) meccse olyan élménnyel ajándékozza meg a sportág szerelmeseit, amelyet egy-egy nagy, klasszikus zenemű hallgatása tud okozni. 

Február 20-án este a francia Carolo legyőzte a török Fenerbahcét, a Sopron meg a lett Rigát. Ez a két eredmény repítette fel a Sopront a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának második helyére, ez hozta össze a magyar és a francia bajnok párharcát, ez jelentette azt, hogy a két győzelemig tartó páros ütközetben a Soproné a pályaelőny.

Ez utóbbi ténynél nem érdemes leragadni, mert Fegyverneky Zsófiáék ebben az idényben az európai kupaporondon meggyőzőbben játszották le az idegenbeli meccseiket, mint a hazaiakat.

Nem véletlenül történt meg a csodás kurszki győzelem, a nagyszerű salamancai, hatay-i, vagy rigai diadal.

Azt nem mondanám, hogy a Sopront béklyó köti, ha a Novomatic Arénában játszik, de azt igen, hogy az egy évvel ezelőtti EL-második helyezés miatt sokan a Sopron minden itthoni összecsapását kötelező győzelemnek tekintik. Ez pedig ebben a sportágban is lehetetlen.

Mielőtt nagyon belemennénk a részletekbe, idézzük fel 2009-et, azt az évet, amikor a Sopron története során először jutott be a Final Fourba a legrangosabb európai kupasorozatban. A negyeddöntőben akkor is a Bourges volt az ellenfél, ráadásul anno a franciák voltak pályaelőnyben. Az ő csarnokukban sem előtte, sem azóta nem nyert meccset a Sopron, de akkor igen. 2009. február 17-én szinte hihetetlen eredményt közöltek a hírügynökségek, mert

a Székely Norbert vezette magyar csapat 68-65-re győzni tudott a francia városban.

Ilyen előzmények után a három nappal később esedékes soproni visszavágót a Bourges már akkor elvesztette, amikor a kezdés előtt a franciák beléptek a csarnokba. Az ott rendületlenül üvöltő 3000 néző a továbbjutásba hajszolta a magyarokat, akik eljutottak a salamancai négyesdöntőbe, és ott negyedikek lettek.

2009. február 20. A Sopron 70-63-ra nyert a francia Bourges ellen, és bejutott a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A két együttes 20 éve az állandóságot jelenti az európai női klubkosárlabdázásban. Az Euroligának mindig is voltak, vannak és lesznek is kiemelkedő csapatai, de

a Sopron és a Bourges két évtizede ott van a nagyszínpadon, miközben egykor volt csodacsapatok ma már a múlt ködében vesznek el.

A nagy párharc 1999. november 4-én egy 68-67-es soproni győzelemmel indult - a Bourges abban az évben ezüstérmes lett a sorozatban. A két csapat találkozásakor általában az történt, hogy a hazai pályán játszó nyert - csak egyszer fordult elő, hogy a franciák nyerni tudtak Sopronban, és csak egyszer, hogy mi Bourges-ban, a már említett 2009-es negyeddöntőben. Az eddig lejátszott 18 Sopron-Bourges összecsapáson kilencszer a magyarok, kilencszer a franciák győztek.

A Sopron számára a felkészülés nem volt ideális, mert a múlt héten három meccset is játszottak a Magyar Kupa nyolcasdöntőjében. Itt nem is arról van szó, hogy a három összecsapás fizikailag vágta volna földhöz a magyar bajnokot, sokkal inkább arról, hogy

a mérkőzések a minőségi edzésidőtől fosztották meg Roberto Iniguez alakulatát.

De a Magyar Kupa elhódítása, pontosabban visszavétele a Szekszárdtól olyan plusz töltést adhat a magyar bajnokcsapatnak, amely kitarthat a roppant kiélezett EL-negyeddöntőben is.

Az idei Euroliga-szezon két, nagyon stabilan játszó együttese feszül tehát egymásnak kedden este Sopronban. A menet rendkívüli terhelést ró a csapatokra, mert a keddi találkozó után pénteken már Franciaországban feszülnek egymásnak a felek.

Amelyik csapat eléri a két győzelmet, az mehet majd az idei Final Fourba.

Mondanunk sem kell, hogy mekkora dolog lenne, ha a Sopronnak mindez a tavalyi év után ismét sikerülne. Akkor újra a Sopronnak szólhatna az Örömóda.