Megvédte címét a Győri Audi ETO a női kézilabda Magyar Kupában

Debrecen, 2019. március 17. A ferencvárosi Hárfa Noémi (b) és Faluvégi Dorottya (j), valamint a győri Cornelia Groot (k) a női kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Győri Audi ETO KC - FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban 2019. március 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sorozatban másodszor, összességében tizennegyedik alkalommal nyerte meg a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Magyar Kupát, miután az érdi döntőben 32-29-re legyőzte az FTC-Rail Cargo Hungária csapatát. Az első félidőben már kilenc góllal is vezetett a címvédő, de a Ferencváros még innen is vissza tudott kapaszkodni, a hajrában azonban győzött a világklasszisok sorát felvonultató győriek rutinja.

A két csapat legutóbb 2017 tavaszán mérkőzött egymással trófeáért, akkor hetesekkel a Fradi nyerte a Magyar Kupa-döntőt. Ha abból indultunk ki, hogy a két csapat utolsó két kupameccse – az említett döntőt követő évben az elődöntőben ikszeltek, és nyert hetesekkel az ETO – és két legutóbbi, a BL-középdöntőben vívott meccse is döntetlent lett, akkor joggal számíthattunk egy utolsó pillanatig kiélezett csatára.

A találkozó előtt még átadták a Magyar Kézilabda Szövetség díjait az év legjobbjainak, így a győri Nycke Grootnak (az év légiósa) és Kiss Évának (az év kapusa), valamint a ferencvárosi Háfra Noéminek (az év junior játékosa), Mészáros Reának (az év védőjátékosa) és Kovacsics Anikónak, aki pályafutása során először lett az Év Játékosa.

A győri Eduarda Amorim (b) remekelt az első félidőben, még Mészáros Rea sem tudta megállítani Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Némi kapkodással kezdődött a mérkőzés, előbb Görbicz Anita hagyott ki egy ziccert a bal szélről, majd Knedliková szaladt bele Kovacsicsba, míg a túloldalon Amandine Leynaud-t lőtték be a fővárosiak. A negyedik perc közepéig csak Eduarda Amorim tudott betalálni, majd Kari Brattsett és Veronica Kristiansen is betalált,

így öt perc után már 3-0-ra vezetett az ETO.

A hetedik perc végén aztán Schatzl Nadine csak megszerezte az FTC első gólját. Horváth Dóra kiállítását egy perc alatt három góllal bosszulta meg az ETO, Elek Gábor időt is kért (2-7). A falhoz túl közeli játékot és a felelőtlenül lőtt alsó sarkokat kérte számon a csapatán, de elhangzott az is, hogy nem akar máris lógó orrokat látni.

De amíg a Fradi rendre hibázott a támadások végén, addig az ETO biztos kézzel fejezte be az akcióit a többé-kevésbé rendezetlen védelem ellen (15. perc: 2-9). Klujber Katrin törte meg a hosszú fővárosi gólcsendet, de az ETO rögtön válaszolt, méghozzá egyik erősségéből, a villámgyorsan elvégzett középkezdésből. Az egy percen belül esett két Fradi-gól (4-10) után Danyi Gábor is időt kért, egy kis pihenőhöz juttatva az övéit, illetve átállítva a csapatot a két beállós játékra, Görbicz futott be rendre a falba.

A Ferencváros és Nerea Pena (b.) is csak futott a győriek után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 20. percben (5-13) már nyolc győri játékos volt eredményes, míg a túloldalon csak négyen találtak a kapuba.

Pena hetese a 27. perc elején azt jelentette, hogy a meccsen először lőtt zsinórban három gólt a Fradi,

és a "közte tíz" helyett már "csak" hat gól volt a különbség (9-15). Háfra Noémi csak a 29. percben lőtte az első gólját, nem csoda, hogy tetemes győri előnnyel mehettek szünetre a csapatok (11-18).

Második félidő

Kovacsics első góljával indult a második játékrész, amire Groot válaszolt, azonban Hansen két percet kapott, és 14-19-nél már egészen közel volt a Fradi az ETO-hoz, és a feljavult védekezésnek köszönhetően nem tudtak újra ellépni a győriek, sőt Pena hetese után már csak két gól volt a címvédő előnye (18-20 a 37. percben).

Két gyors góllal és egy Leynaud-védéssel újra négy gól volt a különbség, de ezzel az előnnyel már egyetlen csapat sem mehet biztosra az FTC ellen, amikor tétre megy a játék.

Ahogy feljavult a zöld mezben játszó Ferencváros védekezése, úgy vált nyílttá a találkozó Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

És lám, a 43. percben már csak egy gól volt az ETO előnye, sőt Pena hatodik góljával 0-0 után először újra egyenlő volt (22-22). Danyi Gábor időt is kért, ami után újra ellépett két góllal az ETO. A 47. percben megszerezte 25. gólját a győri csapat, ami egyúttal Görbicz Anita 100. Magyar Kupa-döntőben lőtt találata volt.

Ahogy teltek a percek, úgy érződött a fáradtság a csapatokon, Elek Gábor is időt kért, a csapatok között pedig állandósulni látszott a négygólos különbség. Háfra hiába lőtt szép gólokat, mindig jött a győri válasz, az ETO sorra lőhette a – jogos – hétmétereseket.

2018 után tehát újra a Győri Audi ETO KC nyerte a női kézilabda Magyar Kupát, tizennegyedik alkalommal diadalmaskodva a sorozat történetében. Görbicz Anita egy híján valamennyi győzelemből kivette a részét.

Eredmény, női Magyar Kupa, döntő:
Győri Audi ETO KC–FTC-Rail Cargo Hungária 32-29 (11-18)
gólszerzők: Groot 8, Oftedal 5, Brattset 4, Amorim 3, Kristiansen 3, Görbicz 3, Knedliková 2, Hansen 2, Hansen 1, Pintea 1, ill. Pena 7, Háfra 5, Kovacsics 4, Klujber 4, Schatzl 4, , Faluvégi 2, Mészáros 1, Klivinyi 1, Pásztor 1.

"Az első félidőben jól működött a védekezésünk, és kimagasló kapusteljesítményünk volt, ugyanezt a második játékrészben már nem mondhattuk el. Ennek is köszönhető, hogy vissza tudott jönni az egyébként remekül játszó Ferencváros" – mondta a találkozó után az MK-döntőkben 101 gólnál járó Görbicz Anita.

"Nem értem, hogy tudtunk ekkora előnyt leadni, de amikor kellett, akkor nyugodtabbak tudtunk maradni, ezzel nyertünk" – mondta a négyes döntő legjobbjának választott győri átlövő, a holland Nycke Groot.

"Nagyon boldog vagyok, de nem az a fontos, hogy nekem ez az első címem. Nagyon jól kézilabdáztunk a meccs nagy részében, és amikor kellett, akkor tudtunk újítani. Azt már megtanultam, hogy csak akkor szabad elhinni, hogy vége a mérkőzésnek, amikor lefújták. De annak ellenére, hogy a Ferencváros óriásit küzdött, és hatalmas hátrányból is visszajött, nem éreztem, hogy ezt a meccset elveszíthetjük" – mondta a vezetőedzőként első trófeáját nyerő győri edző, Danyi Gábor.

"Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, tompák voltunk védekezésben, elöl sokat hibáztunk, ők pedig rendre eredményesek voltak lerohanásból. Hatalmas dolog volt, hogy onnan visszakapaszkodtunk. Elek Gábor azt mondta, hogy nyerjük meg a második félidőt, ne eggyel, hanem héttel, vagy nyolccal, tegyük nyílttá a meccset" – mondta az FTC válogatott irányítója, Kovacsics Anikó.

"Nagyon rosszul kezdtük a meccset, mindent megtettünk, amit az ETO ellen játszva nem lenne szabad. Nagyon későn találtuk meg a megfelelő csapatunkat. Az ETO ma egy Amorimmal és egy Leynaud-val mindenképpen jobb volt, de mi is alájuk játszottunk, az az igazság. Ők rutinosabbak voltak, mi pedig talán a fiatalságunkból adódóan többet hibáztunk. Összességében megérdemelten győzött az ETO" – mondta Elek Gábor, az FTC vezetőedzője.