40 éve történt minden idők legborzalmasabb kézilabda-sérülése

Germany - Iceland Sports HANDBALL WORLD CUP International National team WORLD CHAMPIONSHIP
19 January 2019, North Rhine-Westphalia, Köln: Handball: WM, main round, group 1, 1st matchday, Germany - Iceland in the Lanxess Arena. Handball World Champion 1978 of Germany, Joachim Deckarm (M), sitting in a wheelchair, receives a match ball from Hassan Moustafa (r), President of the International Handball Federation (IHF), on his 65th birthday. Photo: Marius Becker/dpa
Vágólapra másolva!
Negyven évvel ezelőtt, 1979. március 30-án a Tatabánya-Gummersbach férfi kézilabda KEK elődöntőjében a német Joachim Deckarm összeütközött Pánovics Lajossal. A német sportember a földre zuhant, és a fejét a betonalapú linóleumba ütötte. Kettős koponyatörést szenvedett, 131 napig volt kómában. Ma egy németországi idősotthon lakója.

Bár Pánovics Lajos teljesen vétlen volt az ütközésben, a magyar sportember a borzalmas baleset után abbahagyta a kézilabdát.

Pánovics a baleset után 10 évvel látogatta meg először Deckarmot, aki elmondta, hogy nem haragszik rá, nem tartja felelősnek a balesetért.

Joachim Deckarm 65. születésnapját idén januárban a németországi férfi kézilabda-vb-n ünnepelte. A Németország-Izland meccs előtt 20.000 ember köszöntötte őt Kölnben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A korábban szülővárosában, Saarbrückenben, egy mozgássérülteknek fenntartott otthonban élő Joachim Deckarm 2018-ban Gummersbachba költözött egy idősek otthonába, ahol testvérével mint gondviselőjével él.

2019. január 19-én a férfi kézilabda-világbajnokságon a kölni Lanxess Arénában megrendezett Németország-Izland mérkőzésen ünnepelte Deckarm 65. születésnapját, ahol tiszteletére a közel 20.000 néző együtt énekelte a Happy birthday to you-t.

Pánovics Lajos és Joachim Deckarm 2004-ben a Nemzetközi Fair Play Bizottság díját vehette át.