Társoldalunk:

Megvannak a magyar női kéziválogatott Eb-selejtezős ellenfelei

2019.04.04. 19:55

A magyar női kézilabda-válogatott Montenegró, Olaszország és Litvánia csapatával találkozik a jövő decemberi, norvég-dán közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezőjének 2. csoportjában.

A magyar csapatot a második kalapból sorsolták csütörtökön Koppenhágában, a negyedikből kapta a litvánokat, a harmadikból az olaszokat, az elsőből pedig Montenegrót. Az olaszokkal és a litvánokkal eddig egyaránt négyszer találkozott a magyar válogatott, és minden alkalommal győzött, Montenegró ellen pedig négy siker és három vereség a mérleg. A legutóbbi, decemberi Európa-bajnokságot a házigazda franciák nyerték, a magyarok hetedikként zártak.

A kvalifikáció első mérkőzéseit szeptember utolsó hetében játsszák, a sorozat jövő májusban zárul. Mind a hét csoportban négy csapat szerepel, és mindegyikből az első két helyezett jut ki a 2020. december 3. és 20. között esedékes tornára, amelyet Herningben, Stavangerben, Trondheimben és Oslóban rendeznek. A norvég és a dán válogatott a rendező jogán automatikusan tagja a 16-os mezőnynek.

Női kézilabda Eb-selejtező: könnyűnek tűnő csoportba került a magyar válogatottForrás: AFP/Sebastien Bozon

A magyar szövetség honlapján Kim Rasmussen szövetségi kapitány leszögezte, ki kell vívni az Európa-bajnoki részvételt, és hozzátette, hogy elégedett a sorsolással. "A negyedik kalapból Litvániánál gyengébb és erősebb riválist is kaphattunk volna, ám ezeket a válogatottakat le kell győznünk. A harmadik kalapból a mi szempontunkból kifejezetten szerencsésnek tartom, hogy Olaszország lett az ellenfelünk" - magyarázta a dán edző. Rasmussen erős csapatnak nevezte Montenegrót, amely ellen játszani fizikális kihívást is jelent, de hangsúlyozta, hogy a jövő márciusban sorra kerülő két mérkőzés a válogatott egy hosszabb időszakának része, hiszen akkor lesznek az olimpiai selejtezőtornák is.

A selejtező játéknapjai, és a magyarok programja:
1. forduló (2019. szeptember 25-26.): Magyarország-Litvánia
2. forduló (2019. szeptember 28-29.): Olaszország-Magyarország
3. forduló (2020. március 25-26.): Magyarország-Montenegró
4. forduló (2020. március 27-28.): Montenegró-Magyarország
5. forduló (2020. május 27-28.): Litvánia-Magyarország
6. forduló (2020. május 31.): Magyarország-Olaszország