Tíz éve nyert Euroligát Rátgéber László a Szpartak Moszkvával

BASKET-EUROLEAGUE-EUROLEASING-HALCON AVENIDA-SPARTAK Horizontal
Spartak´s coach Laszlo Ratgeber thumbs up after wining the final basketball match of the Euroleague Women's Final Four 2009 against Halcon Avenida at the Sanchez Paraiso Arena, in Salamanca, on April 5, 2009. Spartak won the match 85-70. AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2009-es női kosárlabda Euroliga Final Four nemcsak arról volt nevezetes, hogy a Sopron története során először jutott be a legrangosabb európai kupasorozat végjátékába, hanem azért is, mert a sportág történetében először - és máig utoljára - egy magyar edző irányította csapat nyerte meg a döntőt. A Rátgéber László vezette Szpartak Moszkva az elődöntőben a Jekatyerinburgot, a döntőben a Salamancát győzte le.

A Szpartak az alapszakaszban mindössze egy meccset vesztett el, kilencet megnyert. A nyolcaddöntőben két meccsen múlta felül a cseh USK Praha együttesét, majd a negyeddöntőben a spanyol Ros Casares Valencia három összecsapásra kényszerítette a Moszkvát. Végül az oroszok a harmadik meccsen húzták be a továbbjutást.

Mivel a Final Four elődöntőjében a Szpartak a Jekatyerinburggal csapott össze, mindenki tudta, hogy az lesz a sorozat előrehozott döntője. A 83-74-es Szpartak győzelem után már sejteni lehetett, hogy a másik ágról érkező - a Sopront legyőző - Salamanca sem állíthatja meg a Rátgéber vezette oroszokat. Ez így is történt. A döntőben Szpartak-Salamanca 85-70, magyar edző először nyerte meg ezt a kupasorozatot.

Rátgéber László tíz éve ért Salamancában a csúcsra Forrás: AFP/Miguel Riopa

"Amikor a negyeddöntőben legyőztük a Valenciát, az volt nekünk az elődöntő. Amikor az elődöntőben megvertük a Jekatyerinburgot, az volt a döntő. Ezek a csapatok ugyanis más dimenzióban játsszák a kosárlabdát. Nagyon boldog vagyok, hiszen ezért szerződtem Moszkvába.

Csupán azért van némi hiányérzetem, hogy nem a Péccsel sikerült véghezvinnem ezt a diadalt. De ebben a sikerben a pécsiek is benne vannak és mindenki, aki segített nekem, akit edzettem, vagy aki az ellenfeleknél játszott. Nélkülük nem lehetnék az, aki" - így nyilatkozott Rátgéber László 2009. április 5-én a Nemzeti Sportnak Salamancában.

A jövő hét végi, soproni Euroliga-négyes döntőről a mesteredző hangsúlyozta, hogy nagyon szurkol a Sopronnak.

„Amit Török Zoltán ügyvezető csinált ott az elmúlt húsz évben, az tiszteletreméltó és követendő példa. Egy rendszert épített ki, amelyben a magyarok mellett megvan az amerikai válogatott sztár és a kiváló spanyol edző helye is. Le a kalappal a kormány, a kosárszövetség és a város előtt is, irigylésre méltó, ahogy összefogtak az esemény érdekében. Ilyenkor van bennem egy kis szomorúság, hogy 2001-ben, amikor először jutottunk be a Final Fourba, senki sem tudta felkarolni a pécsi kosárcsapatot" – fűzte hozzá.

A salamancai Final Fourra – melyben a Sopron negyedik lett – visszaemlékezve úgy vélekedett, a Szpartak–Jekatyerinburg elődöntő alighanem minden idők legjobb női kosármeccse volt, majd a döntőben nyolcezer hazai szurkoló előtt verték meg simán a házigazda spanyolokat.

„Utána szerettem volna a magyar sajtó rendelkezésére állni, ezért nem buszoztam vissza a csapattal a hotelbe, hanem a már üres csarnokban nyilatkoztam. Ekkor észrevettem, hogy a dobogón ott maradt a hatalmas molinó, rajta az »Euroliga-bajnok 2009« felirattal, ezért odafeküdtem fotózkodni, majd Hepp Ferenc, a válogatott orvosa hazavitte Budapestre. Mikor aztán májusban hazatértem, ott várt a reptéren vele, most a molinó a pécsi otthonomban van, de hamarosan elviszem a Nemzeti Kosárlabda Akadémián lévő irodámba, ott jobban elfér" – mondta nevetve, hozzátéve, a salamancai aranyérem és a gyűrűről a kisfia által levágott kosárháló már az NKA-irodát díszíti.