Vágólapra másolva!
A Ferencváros 26-29-re kikapott a Rosztov-Don ellen Érden vasárnap a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, így nehéz helyzetből várhatja az oroszországi visszavágót. 

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés
FTC-Rail Cargo Hungaria – Rosztov-Don 26-29 (13-14)
Helyszín: Érd Aréna
Játékvezetők: Cristina Nastase és Simona Raluca Stancu (románok)
a Ferencváros gólszerzői: Háfra, Klujber 7-7, Pena 4, Schatzl, Lukács, Klikovac 2-2, Márton, Kovacsics 1-1

A két együttes a találkozót megelőzően hatszor találkozott egymással, egy ferencvárosi siker és egy döntetlen mellett négyszer az oroszok győztek, legutóbb a tavalyi BL-negyeddöntő mindkét mérkőzésén.

Az EHF honlapja úgy fogalmazott a meccs előtt az erősorrendben ötödik FTC-ről, hogy játéka nagyot változott a csoportkör után, hiszen a középdöntőt négy győzelemmel és két döntetlennel teljesítette. A csapatból elsősorban Klujber Katrin és Háfra Noémi remek teljesítményét emelik ki, és hozzátették,

a Rosztov-Don tapasztaltabb játékosokból áll,

és a csapat is rutinosabb az oda-visszavágós párharcokban, de a Ferencváros valószínűleg nem az a csapat, amellyel az oroszok találkozni szerettek volna.

Háfra a Fradi kulcsjátékosává nőtte ki magát Forrás: fradi.hu

Az orosz bajnokcsapat vezetőedzője tavaly nyár óta Ambros Martín,

aki négy BL-győzelem, öt bajnoki cím és öt Magyar Kupa-siker után távozott a Győr kispadjáról. A Rosztov nagy hiányzója Anna Vjahirjeva volt, aki a könyökműtétje volt kénytelen kihagyni a találkozót. A 2016-os olimpia és a decemberi Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztott jobbátlövőt Anna Szeny, valamint a fiatal Valerija Maszlova helyettesítette.

Az FTC legutóbb 2002-ben jutott a négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban, a Rosztov-Donnak eddig csak egyszer, éppen tavaly sikerült mindez.

Ilyen előzmények után kezdődött el az összecsapás, amelyen először Bíró Blanka bemutatott egy bravúrt, majd Nerea lerohanása után megszerezte a magyar együttes a vezetést. A folyatatásban a kapusok voltak főszerepben, előbb a Rosztov egyenlített, de az 5. percben Hárfa Noémi kapufás gólja után újra az FTC-nél volt az előny (2-1). A Rosztov nem akart lemaradni a folytatásban sem, sőt, a 8. percben a vezetést is átvette a vendég együttes Lois Abbingh találatával (3-4).

Szerencsére a Fradi sem torpant meg, Klujber Katron hetesével már 4-4 volt az állás.

Az első tíz perc után sem változott sokat a játék képe, továbbra is fej fej mellett haladtak a csapatok. Egészen Horváth Dóra kiállításáig, a Rosztov emberelőnyben meglépett,

a 14. percben ellépett három góllal az orosz csapat (5-8).

Bár a Ferencvárosnak sikerült közelebb lépnie, Nerea Pena megsérült az egyik hazai támadásnál, a spanyol játékosnak leragadt a lába.

A 15. percben a Fradi került emberelőnybe, de sajnos ez sem tartott sokáig – Hátfa góljával kétgólosra csökkent a különbség (7-9) –, mert Horváth Dóra ismét mehetett pihenni. A ferencvárosi lányok hatalmas szívvel küzdöttek, így a 20. percre sikerült egy gólra felzárkózni Schatzl Nadinde lerohanása után (10-11).

A Ferencváros az orosz Rosztovval játszott a BL-negyeddöntőben Forrás: Fradi.hu

A 23. percben Ambros Martín időt is kért, érezte a Rosztov edzője, hogy a Fradi váltani tudott. A rövid pihenő sem segített a Rosztovnak, igaz, a Ferencváros is megtorpant támadásban, így a 26. percben 11-12 volt az állás.

Egy perccel később viszont már összejött az egyenlítés, Bobana Klikovac volt beállóból eredményes (12-12).

A magyar együttes a kettős emberelőnyt nem tudta még jobban kihasználni, sőt, a 13-12-nél ismét a Rosztov vezetett. Az első félidő utolsó két percében már a Ferencváros játszott emberhátrányban, de ezt a Rosztov sem tudta kihasználni, így egygólos (13-14) vendégvezetéssel fordultak a csapatok.

A második félidő jól kezdődött a Fradi számára, Abbingh kiállítása után Schatzl tudott egyenlíteni

a 32. percben (14-14), ráadásul Pena is visszatért. Négy percet kellett várni ebben a játékrészben az első vendég találatra, amelyet Viktorija Borscsenko szerzett, ám Klujber ismét egyenlíteni tudott (15-15). De hiába tudott többször is egyenlíteni Elek Gábor csapata, a vezetést sokáig nem sikerült átvenni.

Egészen a 41. percig, ekkor Pena góljával már az FTC-nél volt az előny (17-16).

Hatalmasat küzdött a Fradi a Rosztov ellen Forrás: fradi.hu

A Rosztov azonban nem tört meg, újra átvette a vezetést két gyors góllal (18-19), de Háfra a léc segítségével ismét egyenlíteni tudott (19-19). Sajnos Julija Manaharovát nehezen tudta tartani az FTC, így a második félidő felénél újra vezetett a Rosztov (19-20). Egy kis közjáték után – a Fradi-szurkolók és rosztovi játékosok verbális csatát vívtak – folytatódhatott a játék, méghozzá Háfra-góllal (20-20).

Innentől a Rosztov percei következtek, Maharova vezetésével sikerült újra három góllal ellépnie

az orosz együttesnek az 50. percben (20-23). Az FTC innen sem adta fel, és hősiesen küzdött, amelyet állva tapsolva köszönt meg a közönség, a 24. percben így is kétgólos előnye volt még a vendég együttesnek.

Az utolsó öt percben már nem sikerült csodát tenni, a Fradi 29-26-ra kikapott, így nehéz helyzetből várhatja az oroszországi visszavágót.

„Az egész mérkőzés alapján büszke lehetek a csapatomra. Apróságok döntöttek, sok kipattanó ment hozzájuk vissza.

A játékvezetéssel nem akarok foglalkozni, mert kaotikus volt, és mindkét felet egyaránt sújtotta" – értékelt az M4 Sport kamerája előtt Elek Gábor, az FTC vezetőedzője.