Vágólapra másolva!
Nem sikerült az éremszerzés a Sopron Basket női kosárlabdacsapatának az Euroligában, mert egy rendkívül hektikus, sok hibát hozó bronzmérkőzésen a cseh USK Praha 64-53-ra nyert. A Sopron fáradtan játszott, gyakorlatilag az egész meccsen futott az eredmény után, ez pedig rendkívül sokat kivett az amúgy is fáradt együttesből.

Legyen az bármelyik labdasport, ha két csapat a bronzmeccsen jástzik, az a legnagyobb kérdés, hogy a vesztes elődöntőt követően melyik tudja magát hamarabb, jobban túltenni a vereség okozta fájdalmon. Sopronban a női kosárlabda Euroliga Final Fouron mindkét pénteki elődöntő sima ügy volt a győztesek számára. Az orosz Kurszk a Prága ellen győzött, a Jekatyerinburg meg a Sopront intézte el 22 ponttal. A csalódottság mind a cseh, mind a magyar oldalon érzékelhető volt. Nálunk meg azért is, mert

a hazaiak spanyol edzője, Roberto Iniguez Fegyverneky Zsófián kívül egyetlen magyart sem küldött a pályára.

Pedig megtehette volna, elvégre a negyedik negyed elejére minden eldőlt, de a mester akkor sem szólította a padon ülő magyarokat. Mondjuk ez abszolút az ő felelőssége, csak bennünk maradt egy kis hiányérzet.

A kezdőcsapatban Határ Bettina (szemben) is helyet kapott Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Valószínűleg Iniguez is érezhette ennek a helyzetnek a fonákságát, mert a kezdőben Fegyverneky, Crvendakics, Határ, Turner és Dupree kapott helyet. Nagyszerűen kezdett a Sopron, mert Crvendakics és Dupree kosarával 4-0-ra húztunk el.

Határ két perc alatt két faultot szedett össze, azonnal lekapta őt Iniguez a pályáról, a helyére Tina Jovanovics érkezett.

Ayayi az 5. percben már a Prágát juttatta vezetéshez (6-10), támadásban erősen visszaesett a Sopron. 4-0-ról 6-12 lett az állás, ez testvérek között is 2-12-es futást jelentett a Prágának. Nem csoda, hogy a hazai csapat edzője azonnal időt kért.

Sok hibát, de nagy küzdelmet hozott a bronzmeccs első félideje Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

6-14-et követően végre soproni kosarat is láthattunk, Turner dobta be kétszer is. Óriási ziccerek maradtak ki, nagy volt a kapkodás, egymást múlták alul a csapatok. Rosszul dobott a Sopron, nagy szerencse, hogy a csehek sem tudtak elhúzni.

Aztán Fegyverneky dobott egy triplát, Jovanovics egy kettest, 15-16, más lett a világ, vége lett az első negyednek.

A közönség ekkor a soproni legenda, Honti Kata nevét kezdte el kiabálni. Ebben is volt valami, ekkor csak reménykedhettünk abban, hogy az Olaszországból hazahívott játékos kap némi szerepet a bronzmeccsen. Kapott, a második negyedben már ő is a pályán volt.

Nem játszott jól az első félidőben a Sopron Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

15-16-nál Casas két büntetőt kihagyott, majd az oldalbedobás után elléptük a támadást. Elhotova triplája rosszkor jött (17-21), a cseh csapat jobban játszott, mint a Sopron.

Ideges volt a hangulat, a közönség is sokszor tüntetett a bírók miatt,

de nem a játékvezetőkön múlt, hogy a 14. percben az USK 24-17-re vezetett. Sőt, ennél rosszabb is lett a helyzet, mert egy perccel később már 11 pont volt a Prága előnye (17-28.)

Valami gyökeres fordulatnak kellett következnie, mert különben nagyon hamar eldőltek volna a dolgok. Több mint öt perc telt el a második negyedből, de ebben a játékrészben csak 2 pontnál tartott a Sopron.

A Prága őrizte a 10-12 pontos előnyét, amely kényelmessé tette számukra a meccs ezen szakaszát.

23-37-es állásnál, azaz 14 pontos USK-vezetésnél újabb soproni időkérés következett. Ez az időkérés némileg rendezte a sorokat, mert egy 6-0-s soproni széria futott végig a pályán. Ennek köszönhetően a nagyszünetben csak 7 ponttal, 38-31-re vezetett az USK. Nem dőlt el semmi, de a második félidőben sokkal jobb játékra volt szükség.

Roberto Iniguez, a Sopron edzője. Volt mit mondania a szünetben Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Óriási lendülettel vetette bele magát a Sopron a harmadik negyedbe. Ez az őrült rohanás egyfelől hibákat is szült, másfelől borzalmasan fárasztó lehetett, jelezték ezt a kihagyott büntetők. A csehek rutinosan őrizték az előnyüket, pedig

a Sopron rettenetes energiákat mozgósított,

ám pont ebből fakadóan nem tudta a saját pontos játékát játszani a magyar csapat. Aztán 39-46-nál jött Crvendakics sikeres hármasa, majd egy cseh sportszerűtlen hiba. Zahui ekkor úgy örjőngött, mintha megnyerték volna a meccset, így tüzelve a többieket. A közönség is felébredt, először volt olyan a hangulat, mintha tényleg hazai pályán játszana a Sopron. Turner két büntetőt hagyott ki (ez nagyon nehezen fért bele), Crvendakics viszont duplát ért el – 44-46 volt az állás.

A 29. percben Zahui egy lepattanó megszerzése után egyenlített,

majd megérkezett a Sopron precíziós, kemény védekezése. Az utolsó szünetre úgy érkeztek meg a csapatok, hogy a csehek 2 ponttal, 48-46-ra vezettek.

Mindkét csapat óriási erőfeszítéseket tett a bronzérem megszerzéséért Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

A Sopron számára a lehető legrosszabbkor jött a kisszünet, mert megtörte a tavalyi ezüstérmes lendületét.

A negyedik negyed is rossz hazai dobásokkal indult, két, addigra borzalmasan fáradt csapat küzdött a végsőkig.

A Prága megint ellépett 6 ponttal, lehetett újra kapaszkodni.

Sajnos, Ayayit ez a legkevésbé sem hatotta meg, a 35. percben bevágott egy triplát, és ezzel 48-55 lett az állás. Elnézve az eddig mutatott soproni játékot, a játékosok állapotát, a csodával ért volna fel a fordítás és a meccs megnyerése.

A soproni Tina Jovanovics (sárga mezben) tör be az USK palánkja alá Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Ez a csoda most nem sikerült. Ebben a szezonban jó párszor állt fel nagyon mélyről a Sopron Basket, de 4.30-al a vége előtt 48-59-ről ez már a lehetetlen kategóriájába tartozott. Szó nem érhette a ház elejét, mert a sárga-zöld mezben játszó soproniak tényleg mindent megtettek, de ezen a délutánon ez is kevés volt. Másfél perccel a vége előtt 7 ponttal vezetett a Prága.

Egy friss Sopron Basket ezt simán ledolgozta volna, de ezen a délutánon ez már tényleg lehetetlen vállalkozásnak bizonyult.

A tavalyi ezüstérem után idén tehát a negyedik helyen végzett a Sopron a női kosárlabda Euroligában. A helyi közönség ezt is értékelte, mert az utolsó percet állva tapsolta végig.

„Nagyon büszke vagyok a csapatomra,

hiszen ők Európa negyedik legjobb csapata. Idén sokkal nagyobb bravúr lett volna döntőbe jutni, mert tavaly mi voltunk az Euroliga meglepetéscsapata, idén azonban már sokkal nagyobb volt rajtunk a nyomás – értékelt az M4 Sport kamerája előtt Roberto Íniguez, a Sopron Basket edzője. – Voltak hibáink, de nehéz szezonon vagyunk túl, óriási élmény volt hazai közönség előtt játszani. A lányok mindent kihoztak magukból, de ez ma erre volt elég.”

„Csalódott vagyok, mert ma nem játszottuk a legjobbunkat.

Az összképet kell nézni. Büszke vagyok rá, hogy itt lehetek, és ilyen fantasztikus szezont zártunk, Ha valaki az idény elején azt mondja, hogy idén is bejutunk a Fourba, gondolkodás nélkül aláírtam volna. Csalódottak vagyunk, de bízom benne, hogy idővel mindenki átértékeli ezt a sikert” – mondta a meccs után Fegyverneky Zsófia, a Sopron Baskat csapatkapitánya.

Roberto Iniguez: ez volt az utolsó Euroliga-meccsem Sopronban

Az edző a szezon végén távozik. A sajtótájékoztatón mondott le.

Női kosárlabda Euroliga, bronzmérkőzés:
USK Praha (cseh)-Sopron Basket 64-53 (16-15, 22-16, 10-15, 16-7)
Pontszerzők: Ayayi 14, Thomas 13, Harrison 12, Kat. Elhotova 10, Rezan 6, Oblak 4, Kar. Elhotova 3, Romero 2, illetve Turner 12, Crvendakic 12, Dupree 9, Casas 7, Zahui 6, Jovanovic 4, Fegyverneky 3

A Jekatyerinburg-Kurszk döntőt 20.30-tól rendezik meg.