Társoldalunk:

A világ egyik legjobbjával is meg kell küzdenie a hokiválogatottnak

2019.04.26. 12:07

Jól sikerült felkészülés után nehéz megmérettetés vár a magyar jégkorong-válogatottra a hétfőn rajtoló nurszultani divízió I/A világbajnokságon, melyen az első három hely egyikének megszerezését tűzte ki célként a csapat elé a magyar szövetség.

A nemzeti együttes a kulcsjátékosok közül Kóger Dánielre decemberi térdsérülése, míg Sebők Balázsra februári agyrázkódása miatt nem számíthat, a felkészülési meccseken azonban nélkülük is jól teljesített a gárda, mely a hat felkészülési mérkőzéséből négyet megnyert: az elsőn a vb-címvédő svédektől 4-3-ra, az utolsón az A csoportos britektől 3-1-re kapott ki. Közte a lengyeleket kétszer is legyőzte - előbb szétlövéssel 2-1-re, majd rendes játékidőben 4-2-re -, s nyert a vb-rivális szlovénok (7-4) és a világelitben szereplő olaszok ellen is (6-1). A biztató forma ellenére azonban nagy kérdés, hogy a finn szövetségi kapitány távolléte nem hat-e negatívan a játékosokra.

Talán még sosem várt ennyire erős divízió 1-es mezőny a magyar válogatottraForrás: MTI/Czagány Balázs

Jarmo Tolvanen betegség miatt kórházi kezelésre szorul, s az, hogy nem tarthat a csapattal, csak kevéssel az elutazás előtt derült ki. A szövetség ezek után úgy döntött, hogy az eddig másodedzőként dolgozó Majoross Gergelyt, a MAC Újbuda vezetőedzőjét bízza meg a kapitányi feladatok ellátásával.
Jarmo irányításával ez a stáb kiváló munkát végzett, most az a feladatunk, hogy az utolsó napokban hozzá tudjunk tenni egy kicsit, majd élesben a legjobb döntéseket hozzuk - fogalmazott Majoross Gergely, aki szerdán utazott el a válogatottal a vb helyszínére, ahol a hétfői rajtig naponta egy jeges edzéssel hangolnak a viadalra.
A szövetségi elvárás az első három hely megszerzése, ám a játékosok minden bizonnyal az első kettőt veszik célba, mivel két csapat jut fel a második vonalból az elit vb mezőnyébe, melyről a magyar válogatott a tavalyi, hazai tornán drámai küzdelem végén, a britek elleni zárómeccs utolsó pillanataiban maradt le.
A feljutás kivívása roppant nehéznek tűnik, a házigazda kazah és a fehérorosz csapat gerincét ugyanis egyaránt az orosz profi ligában (KHL) szereplő jégkorongozók adják, míg a szlovén együttesben ott lesz majd a kétszeres NHL-bajnok Anze Kopitar, a Los Angeles Kings csapatkapitánya is.

Anze Kopitar a világ egyik legjobb jégkorongozójaForrás: AFP/2018 Getty Images/Bruce Bennett

A magyar gárda hétfőn a Koreai Köztársaság ellen kezdi meg szereplését, majd sorrendben a fehérorosz, a litván és a szlovén együttessel mérkőzik, s végül a házigazda kazahok ellen zárja a vb-t, aminek a KHL-ben szereplő Barisz Asztana jégcsarnoka, a 11 578 fő befogadására alkalmas Barisz Aréna ad otthont, a torna kabalafigurája pedig az ugyancsak Barisz névre hallgató hópárduc lesz.
A vb első két helyezettje játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

A vb programja (magyar idő szerint):
1. forduló:
április 29., hétfő:
MAGYARORSZÁG-Koreai Köztársaság 8.30
Litvánia-Fehéroroszország 12.00
Szlovénia-Kazahsztán 16.00

2. forduló:
április 30., kedd:
Koreai Köztársaság-Szlovénia 12.00
Fehéroroszország-MAGYARORSZÁG 15.30
május 1., szerda:
Kazahsztán-Litvánia 12.30

3. forduló:
május 2., csütörtök:
Litvánia-MAGYARORSZÁG 8.30
Fehéroroszország-Szlovénia 12.00
Koreai Köztársaság-Kazahsztán 15.30

4. forduló:
május 3., péntek:
MAGYARORSZÁG-Szlovénia 15.30
május 4., szombat:
Koreai Köztársaság-Litvánia 10.00
Kazahsztán-Fehéroroszország 13.30

5. (utolsó) forduló:
május 5., vasárnap:
Szlovénia-Litvánia 8.30
Fehéroroszország-Koreai Köztársaság 12.00
Kazahsztán-MAGYARORSZÁG 15.30