Társoldalunk:

Integrált amatőr futballtornát rendeznek júniusban Budapesten

2019.04.30. 18:10

Integrált amatőr nemzetközi labdarúgótornát rendeznek június 14. és 16. között Budapesten; az első ilyen magyarországi esemény az először kiírt vakfoci magyar bajnoki döntővel kezdődik.

Az eseménynek szentelt keddi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a háromnapos tornát a több mint hetven év után tavaly ismét megalakult Budapesti Atlétikai Klub (BAK) rendezi, együttműködve a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) budapesti igazgatóságával és az angol Corinthian Casuals FC csapatával.

Magyarországra jöhet a csapat, amelyik miatt fehérben játszik a Real Madrid

Ha minden a tervek szerint halad, akkor jó esély van rá, hogy jövő tavasszal, 115 évvel az első találkozást követően újra Budapesten láthatjuk a világ egyik leghíresebb amatőr futballcsapatát, a londoni Corinthian Casualst. A kapcsolatfelvételben az 1900-ban alapított, majd a profizmus magyarországi bevezetését (1927) követően megszűnt, de idén májusban feltámasztott Budapesti Atlétikai Kör (BAK) játszik fontos szerepet.

A sorozat neve Egri Erbstein Torna, így emlékeznek a klub hetven éve elhunyt legendás játékosára, Egri-Erbstein Ernőre, aki a harmincas években edzőként ért el komoly sikereket Olaszországban, háromszor nyerve bajnoki címet a világ akkori legerősebb csapatával, a Grande Torinóval.

A torna első napján kerül sor a vakfoci bajnoki döntőre - amelynek társrendezője a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) -, ezen a BAK vakfocistái az évek óta működő LÁSS SE ellen lépnek pályára.

A futballpályán mindenki egyenlő, nincsenek különbségek – mondta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón. – Csodálom a vakfocistákat, fantasztikus sportemberek, ha időm engedi, szoktam járni vakfocimeccsekre is."

Mindenki előtt nyitva van a pályaForrás: Varga Jennifer

Az amatőr tornán az első hivatalosan bejegyzett brit amatőr csapat, a Corinthian mellett a BAK, a BEAC és a Testvériség vesz részt. A mezőnyt úgy állították össze, hogy olyan együttesek alkossák, amelyek ellen a Corinthian pályára lépett az 1900-as évek elején, amikor Magyarországon járt. Mind a négy klub jelenleg is amatőr bajnokságokban szerepel.