Társoldalunk:

A hoki-vb eddigi legnagyobb meglepetése rosszul jött a magyaroknak

2019.05.04. 14:10

A litván jégkorong-válogatott megszerezte első győzelmét, és pontszámban beérte a magyar csapatot a nurszultani divízió I/A-világbajnokságon, miután szombaton meglepetésre 2-1-re nyert a Koreai Köztársaság együttese ellen. Ezzel az is eldőlt, hogy a házigazda Kazahsztán jövőre a világelitben szerepel, majd később csatlakozott a házigazdához a fehérorosz együttes is.

Az eddig pont nélkül álló litvánok többet kísérleteztek a nyitó játékrészben, s a magyarok ellen is betaláló Tadas Kumeliauskas góljával emberelőnyben vezetést szereztek.

A folytatásban a hátrányban lévő ázsiai együttes volt aktívabb a kapu előtt – 15, illetve 7 kísérlet –, ám mindkét fél csak meg nem adott gólig jutott.

Így litván előnnyel fordultak a zárófelvonásra, amelyben a dél-koreaiak csapatkapitánya, Kim Szang Vuk egyenlített. A torna ponterősségben eddig legjobb játékosa hétfőn kétszer is betalált a magyar válogatott kapujába.

A tavaly még a harmadosztályban szereplő baltiak azonban nem hagyták annyiban, s tíz perccel a dudaszó előtt újra vezetést szereztek Paulius Gintautas révén, s előnyüket meg is tartották.

Kumeliuskas megszerzi a vezetést a litvánoknakForrás: IIHF

Sikerével a litván csapat beérte a magyar válogatottat – amely csütörtökön 4-1-re legyőzte a baltikumi együttest –, s az ugyancsak hárompontos szlovén csapatot a tabellán. A zárófordulóban vasárnap a szlovén-litván lesz az első, míg a kazah-magyar az utolsó összecsapás. Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány csapatának ugyanannyi pontot kell szereznie, mint amennyit a litvánok gyűjtenek a zárónapon, vagy többet, mint amennyivel Szlovénia gazdagodik, így kerülheti el a kiesést jelentő utolsó pozíciót.Egyben az is eldőlt, hogy befejező két mérkőzésének eredményétől függetlenül a kazah válogatott biztosan a tagja lesz a 2020-as svájci elit vb-mezőnyének.

A fehérorosz jégkorong-válogatott is biztosította feljutását, miután szombaton egy pontot szerzett azzal, hogy hosszabbításban 3-2-re kapott ki a már biztos feljutó kazah csapattól.

A házigazdák a szlovénok ellen duplázó Nyikita Mihajlisz találatával az első játékrészben vezetést szereztek, és mivel támadásban aktívabbak voltak, még a szünet előtt növelték előnyüket - a kapura lövések száma 11-5 volt a javukra.

Az első három mérkőzését megnyerő fehérorosz csapatnak egy pont elég volt a jövő évi A csoportos szereplés biztossá tételéhez. Noha a második húsz percben is számos lövőhelyzetet alakított ki a kazah válogatott - 17, illetve 8 kísérlet -, a belorusz együttes szépíteni tudott egy távoli lövéssel, majd kivédekezett egy emberhátrányt, amelyben több nagy hazai lehetőséget is láthatott a Barisz Aréna 7418 fős közönsége.

A záró felvonás elején egyenlített a fehérorosz válogatott: a litvánok és a magyarok ellen is betaláló Nyikita Feoktyisztov volt eredményes. Ezt követően is inkább a kazahok maradtak veszélyesek, de már hátul is törekedtek a biztosabb játékra. Újabb találat azonban nem esett a rendes játékidőben, így következhetett az első hosszabbítás a nurszultani vb-n.

A három a három elleni ötperces ráadásban is veszélyesen játszott a kazah válogatott, amely végül megőrizte veretlenségét Arkagyij Sesztakov 64. percben szerzett győztes találatával.

Eredmények, 4. forduló:
Kazahsztán-Fehéroroszország 3-2 (2-0, 0-1, 0-1, 1-0) - hosszabbítás után
gólszerzők: Mihajlisz (9.), Zajlauov (16.), Sesztakov (64.), illetve Gyemkov (27.), Feoktyisztov (45.)

Litvánia-Koreai Köztársaság 2-1 (1-0, 0-0, 1-1)
g.: Kumeliauskas (14.), Gintautas (50.), illetve Kim Sz. V. (43.)

Az ötödik (utolsó) forduló programja magyar idő szerint:
Szlovénia-Litvánia 8.30
Fehéroroszország-Koreai Köztársaság 12.00
Kazahsztán-Magyarország 15.30

Az állás: 1. (és feljutott) Kazahsztán 11 pont, 2. (és feljutott) Fehéroroszország 10, 3. Koreai Köztársaság 6, 4. Szlovénia 3, 5. Magyarország 3, 6. Litvánia 3

Pontazonosságnál az egymás elleni eredmény rangsorol.