Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 3-1-re kikapott a házigazda kazah együttestől a divízió I/A-s világbajnokság vasárnapi zárónapján. Azonban a meccsnek már nem volt tétje, ugyanis délelőtt a szlovén válogatott 9-0-ra legyőzte a litván együttest, ezzel pedig már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat bennmarad, míg a litván kiesik.

Mindkét csapat felszabadultan várhatta a meccset. A mieink bennmaradása már délelőtt eldőlt, míg a kazahok győzelme délután lett biztos, mert a rivális fehéroroszok kikaptak a Koreai Köztársaságtól. Ennek fényében valóságos gálameccset kerekedett Nurszultánban, a kazah és a magyar szurkolók is kitettek magukért, akárcsak a játékosok, akik óriási iramban kezdték a meccset.

A magyar szurkolók az utolsó pillanatig biztatták a csapatot Forrás: Akimzhanov Marat

Az első harmadban mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek. A mienk részéről Nagy Gergő és Pozsgai István volt a legaktívabb, míg hátul a kapus Bálizs Bencének volt több bravúrja.

A 13. percben óriási ziccert hagyott ki a magyar csapat.

Bodó Christopher érkezett egy lecsorgó korongra, de két méterről a kazah kapusba lőtt. A 18. percben a hazaiak is gólt szerezhettek volna. Nikita Klesenko került ziccerbe, de három méterről jócskán a kapu fölé lőtt, így az első harmadban nem született gól.

A második negyed magyar helyzettel kezdődött.

Galló Vilmos remek szóló után ziccerbe került, de a közeli lövése nem talált utat a kazah kapuba. Egy perccel később nem mindennapi körülmények között szereztek vezetést a kazahok. Scott Macaulay éppen kimászott cserébe a palánkon túlra, a helyén pedig Nikita Mihajlisz elindult a kapu felé, és nagy erővel bevágta a korongot a bal oldali kapuvas mellé.

A 33. percben egyenlíthetett volna a magyar csapat.

Andrew Sarauer balról visszatett korongját Nagy Gergő bombázta kapura, azonban Szergej Kudrajcev védeni tudott. Két perccel a második harmad előtt növelhették volna az előnyüket a kazahok, de Bálizs két másodpercen belül két hatalmas bravúrt is bemutatott, így meccsben tartotta a magyar csapatot.

A magyar csapat végig egyenrangú ellenfele volt a csoportgyőztes kazak együttesnek Forrás: Akimzhanov Marat

A harmadik harmad kazah helyzettel indult, de Anton Nekrjacs lyukat ütött a magyar kapu torkában. Fellélegzeni azonban nem sikerült, ugyanis a 42. percben növelték az előnyüket a házigazdák. Jevgenyij Rimarjev levezette a korongot a kapu mögé, ezzel átcsalta Bálizst a hosszú kapufához, azonban visszatette a labdát a röviden érkező Nekrjacsnak, aki az üresen marad rövidre beütötte a korongot.

Négy perccel később összejött a mieink szépítőgólja.

Sofron István egy remek szólóval megkeverte a teljes kazah védelmet, majd a lövése a kapu előtt zavaró Kevin Wehrs és Nagy Krisztián segítségével becsorgott Kudrajcev lábai között.

A magyar válogatott remekül játszott, rászolgált a szépítő gólra Forrás: Akimzhanov Marat

Az utolsó szűk negyedórában a magyar csapat mindent megtett az egyenlítésért. Az 53. percben Hári János távoli lövését védte Kudrajcev, majd egy perccel később Nagy Gergő próbálkozását hárította a kazah kapus. Az 55. percben Wehrs is tett egy kísérletet tíz méterről, de nem kapott jó takarást, így Kudrajcev könnyedén fogta a korongot.

Szűk öt perccel a vége előtt ismét egyenlítési lehetőséget szalasztott el a magyar csapat.

Hári visszatett korongjával Erdély Csanád került ziccerbe, de három méterről a kazah kapusba lőtt.

Az 58. percben lezárták a meccset az emberelőnyben lévő házigazdák. A meccs egyik legjobbja, Rimarjev elvitte a korongot két ember között, majd öt méterről, elemi erővel a bal felső sarokba lőtt. Az utolsó két percben a mieink már kapus nélkül támadtak, de nem tudtak újabb gólt szerezni, így hiába játszott remekül a magyar csapat, vereséggel zárta a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságot.

Eredmények, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Kazahsztán 1-3 (0-0, 0-1, 1-2)
Gólszerzők: Mihajlisz (24.), Nekrjacs (42.), (Rimarjev 58.) ill. Sofron (46.)

A tornáról a győztes kazah és a második fehérorosz válogatott lesz ott a jövő évi svájci elit-világbajnokságon. A további sorrend Koreai Köztársaság, Szlovénia és Magyarország lett, az utolsó Litvánia jövőre a divízió I/B-ben szerepel.

A világbajnokság végeredménye: 1. (és feljutott) Kazahsztán 14 pont, 2. (és feljutott) Fehéroroszország 10, 3. Koreai Köztársaság 9, 4. Szlovénia 6, 5. Magyarország 3, 6. (és kiesett) Litvánia 3

Pontazonosságnál az egymás elleni eredmény rangsorolt.