Vágólapra másolva!
Az augusztusi Európa-bajnokságra való felkészülésnek rendeli alá a két hét múlva kezdődő Európa-liga sorozatot Jan De Brandt, az Eb-társrendező magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.

"Lassan, lépésről lépésre haladunk, itt az elején inkább a technikai dolgokban szeretnénk erősíteni a csapatot, az ellenfelek játékával nem sokat fogunk foglalkozni" - fogalmazott Jan De Brandt, aki 2014 és 2016 között két Európa-bajnokságra vezette ki a magyar válogatottat, melynek 2018 óta kapitánya ismét.

A játékosok állapotáról kijelentette, a hosszú klubszezon után arra számított, fáradtabb, kifacsartabb röplabdázókkal kell majd dolgoznia a felkészülés elején,

ugyanakkor meglepetésére a lányok rögtön jól reagáltak a terhelésre, amiben szerinte fontos szerepe van a rutinosabb és a fiatalabb röplabdázók megfelelő arányának.

- összegezte az eddigi tapasztalatait a belga szakvezető.

Az Európa-ligával kapcsolatban elsődleges célként azt jelölte meg, hogy a bő keret minden tagjának megadja a lehetőséget a bizonyításra, ugyanis számára az első két hónap legfontosabb feladata az, hogy megtalálja azokat a röplabdázókat, akik hatékonyan képesek együtt dolgozni, akik között kialakul az a "kémia", amely sikerre vezethet a magyar-lengyel-szlovák-török rendezésű Eb-n.

- nyilatkozta De Brandt, aki szerint a legkritikusabb a centerposzt lesz, ugyanis Dobi Edina tavaly nyári visszavonulásával itt jobbára tehetséges, de nagyon fiatal, kevés nemzetközi tapasztalattal bíró játékosokra számíthat csak.

Dékány Bernadettre nagy szerep hárul a válogatottban Forrás: cev.lu

A nemrég zárult magyar bajnoksággal kapcsolatban kiemelte: az elmúlt öt évben sokat emelkedett a színvonal, ugyanakkor a fiatal, tehetséges magyarok közül szerinte nem mindenki kapta meg a megfelelő mennyiségű játékpercet, így abban bízik, a következő szezonban ebben is előre fognak lépni az egyébként egyre jobb játékerőt képviselő klubok.

Jan De Brandt, a női röplabda válogatott szövetségi kapitánya Forrás: cev.lu

A tavaly El-ezüstérmes magyar válogatott a május 25-én kezdődő sorozat előtt - ahol a franciákkal, a horvátokkal és az osztrákokkal szerepel egy csoportban - a jövő héten Belgiumban edzőtáborozik, ahol kétszer is összecsap a házigazdákkal. Az arany divízió B csoportjából az első helyezett - vagy a horvátok elsősége esetén a második - jut a sorozat június 21-22-i, varasdi négyes döntőjébe.
Az augusztus 23-án rajtoló Európa-bajnokságon a magyarok sorrendben az észtekkel, a románokkal, az azeriekkel, a horvátokkal és a hollandokkal találkoznak a Papp László Budapest Sportarénában.

A női válogatott El-programja:
május 25.: Magyarország-Franciaország, Nyíregyháza 15.00
május 29.: Horvátország-Magyarország, Varasd 19.00
június 1.: Franciaország-Magyarország, Harnes 18.00
június 8.: Magyarország-Horvátország, Kaposvár 15.00
június 12.: Ausztria-Magyarország, Graz 17.55
június 15.: Magyarország-Ausztria, Nemzeti Közszolgálati Egyetem 15.00