Nem nagyképűség kimondani, hogy BL-aranyesélyes a Győr

GÖRBICZ Anita
Győr, 2018. október 6. A győri csapat örül a győzelemnek, elöl Görbicz Anita a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében, a C csoportban játszott Győri Audi ETO KC - Krim Mercator Ljubljana mérkőzés végén a győri Audi Arénában 2018. október 6-án. A mérkőzést a győriek nyerték 39-23-ra. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A hétvégén rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában a női kézilabdaszezon csúcseseményét, a DELO WOMEN'S EHF FINAL4-t. A Bajnokok Ligája négyes döntőjében egy magyar csapat lesz érdekelt, méghozzá a címvédő Győri Audi ETO KC, amely sorozatban harmadik győzelmére készül.

Az elődöntőben a norvég Vipers Kristiansand lesz a címvédő Győr ellenfele, amellyel azonos csoportban szerepelt a középdöntőben: Görbiczék hazai pályán 33-29-re, idegenben pedig 33-26-ra győztek, így kellő önbizalommal várhatják a szombati mérkőzést.

Görbicz Anita, az ETO csapatkapitánya úgy vélekedett, az újonc csapatok még nagyobb lendülettel szokták belevetni magukat az ilyen mérkőzésekbe, és szerinte

a norvégok sem fognak megijedni a körülményektől.

A Győri Audi ETO KC a Vipers Kristiansand ellen juthat a döntőbe Forrás: MTI/EPA/NTB scanpix/Tor Erik Schroder

„A négyes döntőre kimondottan ezen a héten kezdtünk el készülni. Kielemeztük a Vipers elleni két mérkőzést, illetve megnéztük a norvég csapat többi meccsét is.

Biztos vagyok benne, hogy ez nem olyan találkozó lesz, mint az előző kettő.

Ezúttal mások lesznek a körülmények, a hangulat. Biztosan felszabadultabban fognak kézilabdázni, nagy lendületet adhat nekik újoncként, hogy itt lehetnek a négyes döntőben. Nincs vesztenivalójuk, így biztosan nekünk fognak jönni. Viszont mi is felkészültek vagyunk, és döntőbe szeretnénk jutni" – mondta Görbicz.

és olyan hibák, amelyekből kontratámadásokat tudnak végigvinni. Ezekre készülünk, reméljük, hogy az életünk formáját nyújtjuk majd" – tette hozzá a világklasszis kézis.

A norvégok kulcsembere, legismertebb játékosa a kétszeres olimpiai, egyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok kapus, Katrine Lunde, aki négyszer nyert BL-t, kétszer győri színekben. Róla Görbicz elmondta, jó formában van, és bár bíznak benne, hogy nem fog ki jó napot, rá egyáltalán nem jellemző, hogy egy ilyen fontos mérkőzésen nem játszik jól.

"Nem kimondottan rá készülünk, hanem az egész csapatra.

Rohanós kézilabdát játszanak, keményen védekeznek" - mondta.

Görbicz Anita bizakodva várja a Vipers elleni elődöntőt Forrás: Origo

„Nagyon sikeres volt eddig az év, ráadásul nyugodtabb is, mint a tavalyi, ami jó előjel lehet. Sokat kivett belőlünk, hogy kevesen voltunk, ezúttal ilyenekkel nem kellett foglalkozni. Alig volt sérült játékosunk, megnyertük a bajnokságot is, így

tényleg csak a négyes döntőre tudunk készülni" – árulta el Görbicz Anita, aki hozzátette, hogy nem lehet megszokni a final four hangulatát.

Minden játékos azért küzd egész évben, hogy pályára léphessen 15 ezer ember előtt.

A 23 BL-mérkőzés óta veretlen magyar csapat 12. alkalommal jutott elődöntőbe

a legrangosabb európai kupasorozatban, és ha ismét sikerülne elhódítani a trófeát, akkor megközelítheti a kilencvenes évek domináns klubját, a Hypo Niederösterreich együttesét, amely 1992 és 1995 között zsinórban négyszer tudott felérni a csúcsra.

Ebben két final four-újonc, a Vipers Kristiansand és a Metz mellett a Rosztov-Don akadályozhatja meg. Utóbbi csapat edzője, Ambros Martin a legutóbbi hat idényből négyszer hódította el a BL-trófeát az ETO-val, így jól ismeri a siker receptjét, na meg a magyar együttest. Az oroszok egyébként már múlt héten vasárnap megérkeztek Magyarországra, négy napig egy Balaton környéki településen készültek – a várost nem nevezték meg –, majd csütörtökön utaztak Budapestre.

A négyes döntő előtti sajtóbeszélgetésén Danyi Gábor vezetőedző elmondta, hogy ezúttal más lesz a taktika a Vipers ellen, mint a két együttes legutóbbi meccsein.

"Hozzánk hasonlóan ők is

mert másnap ismét vár ránk egy mérkőzés. Megfontoltabb, adott esetben némileg statikusabb kézilabdát szándékozunk játszani, de természetesen az eredmény, a győzelem az elsődleges" - mondta Danyi. Hozzátette, a felkészülés menetén nem változtattak, jól tudják, mivel jár együtt egy ilyen esemény.

Danyi Gábor szerint a Győr a favorit Forrás: Origo

„Nem vagyok álszent vagy álszerény. Nagyképűnek is ritkán neveznek, de a tényekről beszélni kell. Nekünk van talán a legnagyobb esélyünk a végső sikerre.

Már csak azért is, mert hazai pályán játszunk, címvédők is vagyunk, na meg azért is, mert nagyszerű szériát produkáltunk ebben az évben" – mondta a Győr trénere.

A magyar csapat tehát már rutinos, ellenfele viszont először játszik BL-elődöntőt, éppen ezért Danyi arra számít, hogy a tapasztalatbeli különbség a Győrt segítheti.

"Ez nagyon sokat jelent. Ne felejtsük el, hogy a mostani sikersorozat előtt a Győr hét nemzetközi kupadöntőt veszített el, vagyis ezt is tanulni kell" - utalt az 1999 és 2012 között elbukott egy KEK-, négy EHF-kupa- és két BL-döntőre.

A győriek tavaly január óta veretlenek a BL-ben, 23 mérkőzésből álló sorozatuk klubrekordnak számít, és a mostani idényben a bajnokságban és a Magyar Kupában sem kaptak ki. Danyi közölte: kínosan ügyelt rá, hogy erről ne is beszéljen játékosainak.

- tette hozzá.

„A Párizs férfi csapatát szívesen elkerülném, de ők szerencsére nincsenek itt – mondta viccesen Danyi,

majd komolyra fordította a szót arra a kérdésre, hogy kivel nem szeretne találkozni. „Nincsen ilyen. Ha meg akarjuk nyerni a BL-t, akkor amelyik ellenfél jön, azt le kell győzni."

„A tudásunk legjavát próbáljuk majd nyújtani. A stáb feladata, hogy mindenre felkészüljön a csapat, amire lehetséges, azt meg is tettük. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek meglepetések számunkra" – árulta el a tréner.

Danyi szerint a keret minden tagja nagyon jól tudja, mit jelent ez a négyes döntő, hiszen egész évben ezt várták, ezért dolgoztak. Motiválásról nem kell beszélnie, de nem szeretné, ha a túlzott elvárás terhet jelentene a játékosainak, és a teljesítményük rovására menne.

Görbicz Anitáék sorozatban harmadik BL-sikerükre készülnek Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ole Gustav Gjekstad, a Vipers Kristiansand edzője felidézte: az idény korábbi két mérkőzésén a védekezésük nem működött tökéletesen a címvédő ellen, így ezen a téren mindenképpen előre kell lépniük.

így reméljük, lesz esélyünk" - fogalmazott az 51 éves norvég tréner a közmédiának adott interjúban. Hangsúlyozta: saját erősségeikre kell koncentrálniuk, s egyben jó időben jó döntéseket hozniuk.

"A mérkőzés bizonyos részeiben érdemes lehet lassítanunk a játékot" - mondta. Hozzátette: a gyors ritmusváltások - különösen labdával végrehajtva - szintén a lehetőségeik közé tartoznak.
Kiemelte a kapusposzt fontosságát is, amelyen Lundét a BL-idény legjobbjának választották.

"Ám a hálóőr is akkor tud igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtani, ha jó védelem áll fel előtte" - szögezte le.

A női BL hatodik budapesti négyes döntőjét május 11-én és 12-én rendezik. Az elődöntőket szombaton 15.15-től és 18 órától játsszák – az első elődöntőben találkozik a Győr a Vipers Kristiansanddal –, másnap 15.15-től kerül sor a bronzmérkőzésre, 18 órától pedig a döntőre.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Papp László Budapest Sportaréna
Elődöntő – május 11.
15.15: Vipers Kristiansand (norvég)–Győri Audi ETO KC
V: Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)
18.00: Metz Handball (francia)–Rosztov-Don (orosz)
V: Kursad Erdogan, Ibrahim Özdeniz (törökök)

A 3. helyért – május 12. (15.15)
V: Maike Merz, Tanja Schilha (németek)
Döntő– május 12. (18.00)
Vezeti: Joanna Brehmer, Agnieszka Skowronek (lengyelek)