Vágólapra másolva!
A címvédő Győri Audi ETO KC hatalmas csatában 25-24-re győzte le az orosz Rosztov-Don csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája final four vasárnapi döntőjében a Papp László Budapest Sportarénában, ezzel sorozatban harmadszor, összességében ötödször ért fel a csúcsra. Mindez úgy hangzik, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, pedig a magyar klub kőkeményen megoldozott azért, hogy ismét valami hihetetlen csodával ajándékozza meg a szurkolóit. A győri hősök örömkönnyekkel a szemükben nyilatkoztak a helyszínen a találkozót követően, majd jöhetett az ünneplés Kollányi Zsuzsi, Lotfi Begi és Majka Valahonnan című számára. 

Az ETO vasárnap nyolcadik alkalommal játszott döntőt a női kézilabda Bajnokok Ligájában, ebből pedig immár ötször (2013, 2014, 2017, 2018, 2019) nyert aranyérmet. Az újabb sikerig azonban hosszú út vezetett. A BL-ben csak a Ferencváros elleni két meccsen játszott döntetlent a Győr, a többi találkozóját megnyerte. A remek sorozata tavaly januárban kezdődött,

azóta a BL-ben klubrekordot jelentő 25 veretlen meccse volt az ETO-nak.

A hihetetlen teljesítmény pedig az elmúlt napokban csúcsosodott ki, a budapesti final fourban.

Győrben már az elmúlt két hétben a BL-re koncentrálhattak, a csapat átlövője, Tomori Zsuzsanna még az elődöntőt követően beszélt arról, hogy mennyit dolgoztak azért, hogy így tudjon dominálni az ETO. Ám ne rohanjunk ennyire előre, érdemes a pénteki nappal kezdeni, ugyanis akkor volt jelenése a budapesti Esernyős Galériában a négy final fourba jutott csapat játékosainak. Már azon az eseményen lehetett látni a győri lányokon, na meg hallani is a nyilatkozatokból, hogy

bizony az ETO 2019-ben is BL-t akar nyerni.

Itt kezdődött a Győr csodája a budapesti négyes döntőben Forrás: Origo

Már csak azért is, mert hazai pályán játszunk, címvédők is vagyunk, na meg azért is, mert nagyszerű szériát produkáltunk ebben az évben" – mondta a pénteki sajtóeseményen Danyi Gábor, az ETO edzője. Azóta tudjuk, a tények beigazolódtak. A magyar együttes csapatkapitánya, Görbicz Anita akkor egyébként úgy nyilatkozott, hogy nem lehet megszokni a final four hangulatát, mindig egy csodát jelent számukra. Mit is lehet erre mondani, reméljük, hogy még jó pár alkalommal átélhetjük a vasárnap estét.

A pénteki kötelező megjelenést követően csak egyet kellett a szurkolóknak, újságíróknak, és ami a legfontosabb, a győri kéziseknek is aludniuk ahhoz, hogy elérkezzen a négyes döntő első, szombati napja, amikor is az ETO a norvég Vipers Kristiansand ellen léphetett pályára az elődöntőben. Már a mérkőzés előtt is lehetett érezni, itt tényleg valami fantasztikus készül.

A szurkolók jól érezték magukat a budapesti final fouron Forrás: Origo

A Papp László Budapest Sportaréna előtt kígyóztak a sorok – franciák, oroszok, norvégok, na és persze a magyarok –, akik gyönyörű napsütésben kézilabdással játékokkal,

kiváló programokkal, illetve finom magyar ételekkel és italokkal ütötték el az időt a találkozót megelőzően.

Klubhovatartozástól függetlenül együtt, és talán ami még ennél is fontosabb, jókedvűen. Ha már másért nem is, Magyarország és a magyar sport számára is kiváló reklám volt ez a kéziünnep. És akkor még nem is beszéltünk Anastacia kiváló produkciójáról, ami a final fourt vezette fel.

A találkozó végeredményét pedig már mindenki ismeri, Görbiczék gáláztak a Vipers ellen (31-22), a találkozót követően pedig egyöntetű volt a vélemény, hogy mindegy, ki lesz az ellenfél – ekkor még hátravolt a Metz-Rosztov-Don meccs, végül az orosz együttes jutott a fináléba –, el kell hódítani az újabb trófeát. Mielőtt még elérkeznék a legfontosabb naphoz, hatalmas hiba lenne nem beszélni a győri szurkolókról, akik már ekkor leírhatatlan hangulatot teremtettek.

A döntő atmoszférájára pedig tényleg nehéz szavakat találni,

minimum bakancslistás eseménynek kell lennie azoknak, akik még nem élték át.

Fantasztikus hangulatot teremtettek a győri szurkolók a BL-hétvégén Fotó: Mudra László - Origo

„Ambros Martín jól ismeri a csapatot, de

mint a Vipers elleni volt, de nyerni fogunk. Annyit megígérhetek, hogy mi is mindent megteszünk majd a lelátón – mondta a döntő előtt egy győri szurkoló, aki mindenben kiváló jósnak bizonyult.

Az eddigi magyar érdekeltségű BEK-, illetve BL-döntők

1965: HG Köbenhavn (dán)-Bp. Spartacus 21-16 (első mérkőzés: 14-6, visszavágó: 7-10)
1971: Szpartak Kijev (szovjet)-Ferencvárosi TC 11-9
1978: TSC Berlin (NDK-beli)-Vasas SC 19-14
1979: Szpartak Kijev-Vasas SC 27-26 (13-17 és 14-9)
1982: Vasas SC-Radnicki Beograd (jugoszláv) 50-43 (29-19 és 21-24)
1993: Hypo NÖ (osztrák)-Vasas SC 40-25 (17-14 és 23-11)
1994: Hypo NÖ-Vasas SC 45-39 (20-18 és 25-21)
1999: Dunaferr SE-Krim Ljubljana (szlovén) 51-49 (25-23 és 26-26)
2002: Kometal Szkopje (macedón)-Ferencváros 51-49 (25-27 és 26-22)
2009: Viborg (dán)-Győri ETO KC 50-49 (24-26 és 26-23)
2012: Buducnost Podgorica (montenegrói)-Győr 54-54 (27-29 és 27-25)
2013: Győr-Larvik (norvég) 47-43 (24-21 és 23-22)
2014: Győr-Buducnost Podgorica 27-21
2016: CSM Bucuresti (román)-Győr 29-26, hétméteresekkel
2017: Győr-Vardar Szkopje (macedón) 31-30, hosszabbítás után
2018: Győr-Vardar Szkopje 27-26, hosszabbítás után
2019: Győr - Rosztov-Don (orosz) 25-24

A finálét ugyanis ismét megnyerte a Győr, csak ezúttal az ellenfél volt más, mint ez elmúlt években: a macedón Vardar Szkopjét a Rosztov-Don váltotta, a lényeg viszont nem változott semmit. A hatalmas csata, na meg a drámai végjáték után

újra nagy ünneplésbe kezdhettek a győri játékosok, akiknek leírhatatlan volt az örömük a BL-diadalt követően.

Ambros Martin ezúttal nem ünnepelhetett – tavaly még a Győrrel megnyerte a Bajnokok Ligáját –, idén a Rosztov edzőjeként meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

„Nem minden a győzelem. Fejben nagyon együtt volt ma az együttes, remekül játszottunk az első félidőben, és nagy hátrányból felállva támadhattunk a győzelemért.

Nagyon büszke vagyok a csapatomra, sikeresnek értékelem a szezont.

Lépésről lépésre haladunk, a következő szezonban szeretnék visszatérni és megnyerni az aranyat" – árulta el a korábbi győri sikeredző.

Ambros Martín ezúttal nem ünnepelhetett BL-címet Fotó: Mudra László - Origo

A győri csapat az első nemzetközi trófeáját nyerte magyar vezetőedző irányításával.

Danyi Gábor kifejtette, rendkívül furcsa érzés volt számára, hogy az ellenfelet Ambros Martín irányította, akit becsül és tisztel, hiszen hat évig a segítőjeként dolgozott. A spanyol edző irányításával a Győr a négy BL-siker mellett a bajnokságot és a Magyar Kupát egyaránt ötször nyerte meg 2012-től tavaly nyárig.

"Minden meccsen a saját stílusunkban, a saját taktikánk szerint akarunk játszani. Így volt ez most is, és bár ellenfelünk jól kezdett, nekünk volt válaszlépésünk" - nyilatkozta Danyi.

Danyi Gábor történelmet írt a győri kispadon Fotó: Mudra László - Origo

Az év csapatába is bekerült Stine Oftedal három gólt szerzett a döntőben, na és persze sokkal boldogabban is értékelt.

„A mérkőzés elején nehezen találtuk meg az oroszok játékának az ellenszerét. A Rosztov belső posztokon játszó védői magasak és nagy darabok, jól lefedték a kapu előtti részt,

"Két piros lapot is kaptunk, mégis meg tudtuk nyerni az aranyat" – nyilatkozta boldogan a klasszis kézilabdázó.

A Győri Audi ETO KC csapatkapitánya, Görbicz Anita elmondta, nagyon boldogok most, biztos volt benne végig a meccsen, hogy meglesz az újabb BL-siker.

„Fantasztikus érzés volt újra megnyerni a Bajnokok Ligáját, ugyanolyan jó, mint az elsőt. Az, hogy már az ötödik BL-trófeámat sikerült megnyerni, az azért nem semmi szerintem. Nehéz ezekben a pillanatokban értékelni a meccset. Hatvan percig küzdöttünk,

meg sem fordult a fejünkben az első 15 perc után, hogy akár baj is lehet. Fantasztikus volt a közönség, a hangulat, itt ma csak nyerhettünk.

Nem lehet ilyen szurkolók előtt nem nyerni. Kiváló a csapategység, szerintem ez közrejátszik az ilyen egy góllal megnyert találkozókban. Hiszek abban, hogy ha a másikért küzdünk, akkor az ki fog jönni. Kijött, de egyébként is jobb csapat vagyunk, mint a Rosztov."

Görbicz Anita, az ötszörös BL-győztes Fotó: Mudra László - Origo

Görbicz felidézte, hogy a sok ezüstérem után, amikor megtört a jég és megnyerték a Magyar Kupát, majd a bajnokságot is, akkor már minden évnek úgy ment neki, hogy csak nyerhet.

„Minden nap úgy kelek fel, hogy jobb akarok lenni"

– tette hozzá a világklasszis játékos, aki a korábbi edzőjéről is ejtett pár szót.

„Persze furcsa volt, hogy a másik oldalon ott volt Ambros Martín, de összességében ugyanolyan ellene is játszani, mint bármelyik másik edző ellen. Nem foglalkoztunk ezzel, az volt a lényeg, hogy nyerjünk. Most megyek, először lepihenek az öltözőben, utána jöhet a hatalmas buli" – zárta a szavait Görbicz Anita. Az ünneplés pedig már az öltözőben elkezdődött.

Kiss Éva, a győriek kapusa, a tavalyi döntő hőse, idén csak epizódszerepet kapott a fináléban.

és egy ilyen győzelmi sorozatban tevőlegesen részt venni. Nincs megállás, szeretnénk ezt a zsinórban megszerzett három győzelmet jövőre négyre növelni" – mondta a magyar válogatott kapus.

A döntőben három gólig jutott Bódi Bernadett nagyon boldog volt, mint elmondta, egy percig sem érezte azt, hogy a Rosztov örülhet majd a végén.

Bódi Bernadett a döntőben is kiválóan játszott Fotó: Mudra László - Origo

„Hihetetlenül boldogok vagyunk, felejthetetlen élmény, hogy idén is megnyertük a BL-t. Nem volt egyszerű, mert

nem éreztem azt, hogy a Rosztov ma le tud minket győzni. Fásultabban kezdtük a meccset, de a védekezésünk és a kapusteljesítményünk is feljavult, ez pedig önbizalmat adott. Tudtunk könnyű gólokat is lőni lerohanásokból, ráadásul a szélen többször is megtaláltak minket a csapattársak. Bár mindent megtett a Rosztov a végén, a félidei négygólos előny után nagy meglepetés lett volna, ha a Rosztov fordítani tud. Szerencsére nem sikerült, így most jöhet a buli. A csapattársaim iszonyatosan jó emberek, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Megérdemeljük ezt a sikert" – mondta az ETO magyar válogatott szélsője.

A BL-győztes csapat névsora

Afentáler Sára, Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Kari Brattset, Fodor Csenge, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Cornelia Nycke Groot, Anne Mette Hansen, Kiss Éva, Jana Knedliková, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Nora Mörk, Stine Oftedal, Pál Tamara, Crina Pintea, Puhalák Szidónia, Tomori Zsuzsanna, Varga Emőke, vezetőedző: Danyi Gábor

A BL gólkirálynője Linn Jörum Sulland lett, a bronzérmes norvég Vipers Kristiansand jobbátlövője 89 gólt dobott az idény során.

A négyes döntő legértékesebb játékosának (MVP) a győri Kari Aalvik Grimsbőt választották.

A norvég kapus 38 százalékos hatékonysággal védett a fináléban, a legfontosabb hárítását az utolsó másodpercben Lois Abbingh lövésénél mutatta be.

Grimsbö hihetetlen fontos védést mutatott be az utolsó másodpercben Fotó: Mudra László - Origo

"Nem az a fontos, ki véd éppen, a lényeg, hogy jó legyen a kapusteljesítmény. Ezúttal is mindent megtettem, hogy segítsem a csapatot.

Egy BL-döntő mindig különleges és nehéz, de amikor javult a védekezésünk, sikerült fordítanunk" - nyilatkozta a norvég kapus.

Nycke Grootot a meccs második félidejében azonnali piros lappal büntették a játékvezetők.

„Vissza kell néznem majd az esetet, mert nem éreztem olyan súlyosnak a szabálytalanságot. Valóban odaütöttem Kuznyecova kezére, de szerintem az arcomon látszott a meglepettség, amikor a videózás után a játékvezetők végleg kiküldtek. De ez

– mondta a holland klasszis.

Eduarda Amorim volt a Győr legeredményesebb játékosa a hét góljával, de a három kétperces büntetése miatt az utolsó percekben már nem lehetett a pályán.

Amorim még nem gondolkozik szerencsére a visszavonuláson Fotó: Mudra László - Origo

„A legfontosabb az, hogy megvan az arany. Egy nagyon kemény találkozó volt

egy nagyon erős ellenféllel ellen, amelyet az edzőjük is remekül felkészített. Egy biztos, ma este az egész csapat elmegy szórakozni" – mondta a brazil játékos, aki azt is elárulta, még közel sincs vége a pályafutásának.

„32 éves vagyok, még egy olimpián szeretnék játszani, addig biztosan nem fejezem be a pályafutásomat" – tette hozzá Amorim.

Nora Mörk szerint bár nem volt olyan drámai ez a döntő, mint a tavalyi, nagyon boldog.

„Fantasztikus érzés volt újra BL-t nyerni. Nehéz összehasonlítani a tavalyi sikert a mostanival.

Egyrészt más volt az ellenfél, illetve bár a Rosztov ellen is drámai lett a mérkőzés vége, a Vardar ellen hosszabbítás után nyertünk. A mostani finálét jobban kontroláltuk, a vége sikerült izgalmasra" – mondta a norvég játékos, aki búcsúzik a Győrtől, a következő szezontól Romániában, a CSM Bukarest csapatában folytatja pályafutását.

Nora Mörk szép emlékekkel távozhat Győrből Fotó: Mudra László - Origo

„Gyönyörű éveket töltöttem Győrben. De nem szomorkodom, mivel új kihívások várnak rám az új csapatomban. Mindig örömmel fogok Győrbe visszatérni" – tette hozzá Mörk.

Az elődöntő hőse, Amandine Leynaud ezúttal nem tudott annyira jól védeni, mint a Vipers ellen, de így is sokat tett hozzá a Győr sikeréhez.

„Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertük a Bajnokok Ligáját. Fantasztikus volt a final four hangulata, hatalmas sikert értünk el. Nem igazán lehet összehasonlítani a tavalyi, vagy éppen az azelőtti döntőt és a mostanit, mert akkor mindkétszer vesztettem a Vardar Skopje játékosaként,

most viszont megnyertem a BL-t. Nagy volt a csata a pályán, de ma egyértelműen mi voltunk a jobbak.

Mindent megnyertünk, így nem is mondhatok mást, mint hogy nagyon jó érzés a Győr játékosának lenni" – árulta el a francia kapus.

Konfettiesőben a BL-győztes győri lányok Fotó: Mudra László - Origo

Az ETO tehát sorozatban harmadszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját,

triplázni a BEK/BL történetében pedig eddig két csapat tudott: az osztrák Hypo (1992-1995) és az akkor még szovjet Szpartak Kijev (1970-73 és 1985-88.) A magyar csapatnál pedig gondolnak, gondoltak a jövőre is az átigazolásoknál, így biztosak lehetünk benne, hogy a Győr 2020-ban is eséllyel szállhat harcba a BL-trófeáért, sorozatban negyedszer. Most viszont az ünneplésé a főszerep, amelyet maradéktalanul ki kell élvezni. Az ETO hétfőn 18 órától a Dunakapu térre várja szurkolóit az újabb BL-győzelem közös megünneplésére. Szép volt, győri lányok!