Vágólapra másolva!
Pénteken délelőtt kaptuk a hírt, hogy 67 éves korában meghalt Szabó IV. György, egykori kosárlabda-játékvezető. Édesapja, Szabó Ödön a magyar női kosárlabdázás legendás alakja volt, fia, Szabó Gergő és lánya, Szabó Noémi a KSC Szekszárd klubvezetői. Mi most azzal a történettel búcsúzunk tőle, amiben felidézzük, hogy az édesapa és a fia hogyan vezetett egy NB I-es férfimérkőzést.

A 2005/2006-os férfibajnokság A csoportjában, az alsóházi rájátszásban a 9-14. helyért csapott össze egymással Budapesten a MAFC és a Falco. Bár mindenki úgy tudta, hogy Szabó IV. György játékvezető az egy nappal korábbi, körmendi bajnokin már befejezte a bíráskodást, ez mégsem így történt.

Mielőtt felidéznénk ezt a 2006. június 7-i budapesti mérkőzést, feltétlenül meg kell említenünk, hogy egy nappal korábban, azon a bizonyos utolsó (előtti) körmendi összecsapáson, 2006. június 6-án a Körmend-PVSK bronzmérkőzésen

a meccs végén Szabó György kidobta a sípját a körmendi B-közép tagjai közé.

Erről így számolt be az akkori sportsajtó:

Ezt a gesztust soha nem felejtik el a Vas megyei kisvárosban, mert a kiváló bíró ezzel tisztelgett az ország talán legfanatikusabb kosárlabda-szurkolótábora előtt.

De térjünk vissza a másnapi, 2006. június 7-i MAFC-Falco meccsre. A találkozót megelőzően búcsúztatták Szabó IV. György játékvezetőt, aki ajándékot kapott.

Sőt, a küldőbizottság mással is kedveskedett a bajuszos sporinak fiával, Gergővel fújhatta a búcsúmeccsét, aki ezen a mérkőzésen debütált az élvonalban.

Ennél nagyobb ajándékot nem kaphatott volna az akkor 53 éves bíró. Most, amikor a halála kapcsán tettük közzé mindezt, álljon itt az utolsó meccs jegyzőkönyve,

MAFC-Újbuda-Falco KC Szombathely 89-97 (23-18, 27-30, 23-27, 16-22)
Budapest, 100 néző, NB I. A csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés, rájátszás a 9-14. helyért, vezette Szabó IV., Győrffy, Szabó V.
MAFC Pojbics 4, Wehner 6, MADISON 25/3, FISHER 32/9, Tóth Sz. 7. Csere FARAGÓ 13/9, Halmosi 2, Szenteleki –. Edző Déri Csaba.
Falco KÁLMÁN 34/6, PANKÁR 21/6, VÁRADI 11, Borszéki 9/3, Feigl –. Csere Jarosevits 4, Henrik 9/9, SZABÓ ZS. 8/6, Szendi –, Will 1. Edző Váradi Attila.

Szabó IV. György, nyugodj békében.