Társoldalunk:

Fiatal magyar edzője lesz a Sopron Basketnek

2019.05.20. 20:39

A Sopron Basket kosárlabdacsapatának életében mindig jelentős szerepet kapott a klub identitásának megőrzése. Ennek jegyében - az egyesület történetében nem először - egy fiatal magyar edző kezébe adják a marsallbotot a bajnok és kupagyőztes együttesnél. Mindez hétfőn este vált hivatalossá, amikor a Sopron megtartotta a szokásos szurkolói ankétját. Az eseményen megjelent Török Zoltán ügyvezető igazgató is. Helyszíni beszámoló Sopronból.

Ezt a mostani helyzetet talán ahhoz lehetne hasonlítani, amikor a női válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Székely Norbert annak idején a Sopronhoz került. Székelyt 2002-2013 között tizenegy évet töltött el a csapat mellett, először Natalija Hejkova másodedzőjeként, majd ő lett a vezetőedző. Legnagyobb sikere az volt, amikor 2009-ben a csapattal bejutott az Euroliga Final Fourba, amelyet a spanyolországi Salamancában rendeztek meg és ahol a Sopron negyedik helyen végzett.

A 37 éves Gáspár Dávid Zalaegerszegről érkezik tehát Sopronba. Attól a ZTE csapatától, amellyel az idei bajnokságban a harmadik helyen végzett, tehát olyan, a ZTE-nél sokkal esélyesebb csapatokat tudott megelőzni, mint a Szekszárd, a Győr, vagy a PEAC-Pécs. Az ambicíózus fiatal edző élete legnagyobb szakmai kihívása előtt áll, mert ez a munka teljesen más minőségű lesz, mint az eddigi összes edzői feladata.

A fiatal, nagy reménységű szakemberrel kapcsolatban elhangzott, hogy már több, mint két éve folyik vele párbeszéd.

„Ő volt a kiválasztott, akivel folyamatos kapcsolatot tartottam. Rendkívül jó kommunikációs képessége van, kiválóan beszél angolul, minden áron tanulni akar és az elmúlt két évben nekem bizonyította azt, hogy minden feladat elvégzésére készen áll! Olyan ütemben tanulta az Euroligát, a játékosokat, játékrendszereket, mely azt mutatta, hogy jó döntés volt a tehetséggondozásának felvállalása. Tudom, hogy időre van szüksége, a türelem megvan a részünkről.

Gáspár Dávid (jobbra) itt még a ZTE játékosakéntForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kívánom mindannyiunknak, hogy az ő vezetésével nyíljon hosszú távon új fejezet klubunk életében!" – fejtette ki Török Zoltán, majd áttért a szakmai stáb következő tagjára, akit egyben a saját szakmai mentorának is tekint. "Gáspár Dávid tanácsadója, mentorálója a soproni szurkolók egykori kedvence Stevan Karadzic lesz, aki mögött szép edzői karrier áll felnőtt és utánpótlás vonalon egyaránt. Az ő feladata lesz a vezetőedző munkájának a segítése, és a fiatalok képzése is."

A Sopron szurkolói persze nem kizárólag az edző személyének bejelentését várták. Az is nagy kérdés volt, hogy mi lesz azokkal a kiváló légisósokkal, akik az elmúlt egy vagy két évben itt játszottak. Nos, a világklasszis Yvonne Turner és honfitársa, a szintén amerikai Candice Dupree távozott Sopronból. Ugyancsak elköszönt a klub a svéd Amanda Zahuitól és a spanyol Queralt Casastól. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a spanyol mester, Roberto Iniguez és stábja szintén távozik a magyar bajnokcsapattól. 

Iniguez távozásáról így beszélt Török Zoltán: 

Erről már idejében, novemberben tájékoztatott engem Roberto Iniguez, mert tudta, hogy tervszerű munka és építkezés folyik nálunk. Hagytam azért némi kiskaput a folytatásra, de a döntése nem változott. Amit Roberto vállalt nálunk, azt becsületesen teljesítette.

Roberto Iniguez és stábja távozott SopronbólForrás: fiba.com

Köszönet jár érte. Kívánom neki, hogy teljesüljenek az álmai, amik őt mozgatták mindig is. Új helyén szeressék legalább annyira, mint Sopronban és legyen még sikeresebb, mint Sopronban. 

Ami a játékosokat illeti. Queralt Casas, Candice Dupree, és Amanda Zahui azok, akiknek nem tudtunk szerződést ajánlani, bár maximálisan meg voltunk velük elégedve. Köszönet nekik.Bízom abban, hogy mindhárman jó és szép emlékekkel távoznak!" – tette hozzá Török Zoltán.

Turner Yvonne helyzete más volt. „Erőn felül igyekeztünk nyújtózkodni, minden követ megmozgattunk érte. Rendkívüli módon sajnálom azt, hogy a távozás mellett döntött. Profi játékos, akinek a szempontrendszerében érthetően a pénz fontos faktor.

Yvonne Turner az első negyedben káprázatosan játszottForrás: Tóth Zsombor

Az elmúlt három évben olyan magasságokba jutott Sopronban, hogy az ára a mi számunkra megfizethetetlenné vált. Nem kívántam licitháborúba belemennie, mely ellehetetlenítette volna a csapatépítést. Nagy sikereket kívánok neki és azt, hogy erre a három évre úgy emlékezzen, ahogy mi emlékezünk róla!"

Neves játékosok is érkeznek a következő szezonban Sopronba . Érkezik az irányító posztra Briann January, aki jelentős WNBA múlttal rendelkezik, illetve a fiatal a Varga Alíz is csatlakozik a soproniakhoz a Vasasból. Gyermekvállalás után visszatér a csapathoz Jelena Brooks, aki házassága utána már a férje nevén szerepel, de a soproni szurkolóknak Jelena Milovanovicsként szerzett korábban nagy örömöket. 

A Sopron 2019-20-as csapata
Fegyverneky Zsófia 1-2 178 cm HUN 1984
Briann January 1-2 173 cm USA 1987
Varga Kamilla 1-2 182 cm HUN 1999
Weninger Virág 2 178 cm HUN 1997
Czukor Dalma 3 183 cm HUN 1999
Dubei Debóra 3 183 cm HUN 1997
Aleksandra Crvendakic 3-4 186 cm SRB 1996
Varga Alíz 3-4 186 cm HUN 2001
Jelena Brooks (Jelena Milovanovics) 4 189 cm SRB 1989
Tina Jovanovic 5-4 192 cm SRB 1991
Határ Bernadett 5 208 cm HUN 1994

„Fontos, hogy az eredményesség és az elvek is hűek legyenek a Sopron Baskethez, de az elvek jövőre még az eredménynél is fontosabbak lesznek - mondta Török Zoltán. Hogy mit lehet kitűzni egy 13 szoros magyar bajnok 8 szoros Magyar Kupa győztes csapat elé a soron következő idénybe? Nyerjük meg a soron következő mérkőzést!" – zárta gondolatait az ügyvezető.