Fiatal magyar edzője lesz a Sopron Basketnek

A kupagyőztes Sopron játékosai ünnepelnek a női kosárlabda Magyar Kupa döntőjében játszott Sopron Basket-Atomerőmű KSC Szekszárd mérkőzés után
Vágólapra másolva!
A Sopron Basket kosárlabdacsapatának életében mindig jelentős szerepet kapott a klub identitásának megőrzése. Ennek jegyében - az egyesület történetében nem először - egy fiatal magyar edző kezébe adják a marsallbotot a bajnok és kupagyőztes együttesnél. Mindez hétfőn este vált hivatalossá, amikor a Sopron megtartotta a szokásos szurkolói ankétját. Az eseményen megjelent Török Zoltán ügyvezető igazgató is. Helyszíni beszámoló Sopronból.

Ezt a mostani helyzetet talán ahhoz lehetne hasonlítani, amikor a női válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Székely Norbert annak idején a Sopronhoz került. Székelyt 2002-2013 között tizenegy évet töltött el a csapat mellett, először Natalija Hejkova másodedzőjeként, majd ő lett a vezetőedző.

Legnagyobb sikere az volt, amikor 2009-ben a csapattal bejutott az Euroliga Final Fourba, amelyet a spanyolországi Salamancában rendeztek meg és ahol a Sopron negyedik helyen végzett.

A 37 éves Gáspár Dávid Zalaegerszegről érkezik tehát Sopronba. Attól a ZTE csapatától, amellyel az idei bajnokságban a harmadik helyen végzett, tehát olyan, a ZTE-nél sokkal esélyesebb csapatokat tudott megelőzni, mint a Szekszárd, a Győr, vagy a PEAC-Pécs. Az ambicíózus fiatal edző élete legnagyobb szakmai kihívása előtt áll, mert ez a munka teljesen más minőségű lesz, mint az eddigi összes edzői feladata.

A fiatal, nagy reménységű szakemberrel kapcsolatban elhangzott, hogy már több, mint két éve folyik vele párbeszéd.

„Ő volt a kiválasztott, akivel folyamatos kapcsolatot tartottam.

Tudom, hogy időre van szüksége, a türelem megvan a részünkről.

Gáspár Dávid (jobbra) itt még a ZTE játékosaként Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kívánom mindannyiunknak, hogy az ő vezetésével nyíljon hosszú távon új fejezet klubunk életében!" – fejtette ki Török Zoltán, majd áttért a szakmai stáb következő tagjára, akit egyben a saját szakmai mentorának is tekint.

A Sopron szurkolói persze nem kizárólag az edző személyének bejelentését várták. Az is nagy kérdés volt, hogy mi lesz azokkal a kiváló légisósokkal, akik az elmúlt egy vagy két évben itt játszottak. Nos,

a világklasszis Yvonne Turner és honfitársa, a szintén amerikai Candice Dupree távozott Sopronból. Ugyancsak elköszönt a klub a svéd Amanda Zahuitól és a spanyol Queralt Casastól.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a spanyol mester, Roberto Iniguez és stábja szintén távozik a magyar bajnokcsapattól.

Iniguez távozásáról így beszélt Török Zoltán:

Roberto Iniguez és stábja távozott Sopronból Forrás: fiba.com

Köszönet jár érte. Kívánom neki, hogy teljesüljenek az álmai, amik őt mozgatták mindig is. Új helyén szeressék legalább annyira, mint Sopronban és legyen még sikeresebb, mint Sopronban.

Bízom abban, hogy mindhárman jó és szép emlékekkel távoznak!" – tette hozzá Török Zoltán.

Turner Yvonne helyzete más volt. „Erőn felül igyekeztünk nyújtózkodni, minden követ megmozgattunk érte. Rendkívüli módon sajnálom azt, hogy a távozás mellett döntött. Profi játékos, akinek a szempontrendszerében érthetően a pénz fontos faktor.

Yvonne Turner az első negyedben káprázatosan játszott Forrás: Tóth Zsombor

Neves játékosok is érkeznek a következő szezonban Sopronba . Érkezik az irányító posztra Briann January, aki jelentős WNBA múlttal rendelkezik, illetve a fiatal a Varga Alíz is csatlakozik a soproniakhoz a Vasasból. Gyermekvállalás után visszatér a csapathoz Jelena Brooks, aki házassága utána már a férje nevén szerepel, de a soproni szurkolóknak Jelena Milovanovicsként szerzett korábban nagy örömöket.

A Sopron 2019-20-as csapata

Fegyverneky Zsófia 1-2 178 cm HUN 1984
Briann January 1-2 173 cm USA 1987
Varga Kamilla 1-2 182 cm HUN 1999
Weninger Virág 2 178 cm HUN 1997
Czukor Dalma 3 183 cm HUN 1999
Dubei Debóra 3 183 cm HUN 1997
Aleksandra Crvendakic 3-4 186 cm SRB 1996
Varga Alíz 3-4 186 cm HUN 2001
Jelena Brooks (Jelena Milovanovics) 4 189 cm SRB 1989
Tina Jovanovic 5-4 192 cm SRB 1991
Határ Bernadett 5 208 cm HUN 1994

„Fontos, hogy az eredményesség és az elvek is hűek legyenek a Sopron Baskethez, de az elvek jövőre még az eredménynél is fontosabbak lesznek - mondta Török Zoltán. Hogy mit lehet kitűzni egy 13 szoros magyar bajnok 8 szoros Magyar Kupa győztes csapat elé a soron következő idénybe? Nyerjük meg a soron következő mérkőzést!" – zárta gondolatait az ügyvezető.